Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τα επιτόκια της ΕΚΤ και τις τράπεζες το 2011

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τα επιτόκια της ΕΚΤ και τις  τράπεζες  το 2011
Μέσα στα προβλήματα θα αφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Jean-Claude Trichet τον επόμενο Οκτώβριο όταν και θα αφήσει τη θέση του στον επόμενο πρόεδρο, σύμφωνα με τα όσα εκτιμούν 12 από τους 17 αναλυτές.
H EKT αναμένεται να διατηρήσει και το 2011 αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της στο 1%, σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομολόγων, οι οποίοι μάλιστα είχαν προβλέψει σωστά και πριν από ένα χρόνο ότι η ΕΚΤ θα διατηρούσε αμετάβλητο το επιτόκιο της κατά το 2010.
Το επιτόκιο 1%, που χρεώνει η ΕΚΤ για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών της Ευρωζώνης, ισχύει από το Μάιο του 2009, όταν η Ευρώπη είχε βυθιστεί στην ύφεση από τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στη διάρκεια του 2010 εμφανίσθηκαν νέα προβλήματα από την κρίση χρέους χωρών και τραπεζών της Ευρωζώνης, τα οποία καθιστούν δύσκολη για την ΕΚΤ τη μετάβαση σε μια λιγότερο χαλαρή νομισματική πολιτική.
"Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα δεν θα λυθούν γρήγορα και οι τράπεζες στις περιφερειακές χώρες θα συνεχίσουν να χρειάζονται βοήθεια", λέει ο Juergen Michels, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρωζώνη της Citigroup στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι "δεν θα υπάρξουν μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που να δικαιολογούν αύξηση του επιτοκίου πριν από το 2012". Σημειώνεται εδώ ότι από την αρχή του έτους, το ευρώ έχει χάσει περίπου 8,7% έναντι του δολαρίου. Την ίδια πολιτική αναμένει να ακολουθήσει η ΕΚΤ και ο Cedric Thellier της Natixis, ο οποίος αναμένει ότι τα προβλήματα θα ενταθούν το επόμενο διάστημα εξαιτίας της αναμονής της αίτησης βοήθειας από την Πορτογαλία.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ στις μηνιαίες εκτιμήσεις της ανάφερε ότι η ανάπτυξη το 2011 θα κυμανθεί στο 1,7%, από 1,4% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί στο 1,8% το 2011 από 1,6% το 2010.
Οι αναλυτές της UniCredit, της Royal Bank of Scotland Group και της Standard Chartered είναι ανάμεσα στους οποίους θεωρούν ότι ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους.Και αυτό γιατί τότε θα έχουν αρχίσει να εξελίσσονται οι μικρές πληθωριστικές πιέσεις, και η ΕΚΤ θα θέλει να τις περιορίσει από την αρχή.
Τέλος, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι αναλυτές κρατούν πιο μέτρια στάση, από τον Οκτώβριο και μετά, καθώς τότε θα γίνει η αλλαγή της ηγεσίας. Επικρατέστεροι διάδοχοι θεωρούνται ο επικεφαλής της Bundesbank, Axel Weber ή ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Mario Draghi .
Εκτιμήσεις αναλυτών σχετικά με τα επιτόκια της ΕΚΤ το 2011:
Analistas Financieras International: 1%
Barclays Capital: 1%
BHF-Bank: 1,5%
BNP Paribas: 1%
Capital Economics: 1%
Citigroup: 1%
High Frequency Economics : 1%
Jefferies International: 1%
JPMorgan Chase: 1%
KBC Asset Management: 1%
Lloyds : 1,25%
Natixis: 1%
Royal Bank of Scotland Group: 1,5%
Standard Chartered Bank: 1,75%
Societe Generale: 1%
UniCredit Group: 1,25%
Wermuth Asset Management: 1%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης