Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Καταλύτης για την τύχη του ΧΑ οι 2 επόμενες εβδομάδες - Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση

Καταλύτης για την τύχη του ΧΑ οι 2 επόμενες  εβδομάδες  - Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση
Το πιθανό καθοδικό τρίγωνο που έχουμε αναφέρει εδώ και καιρό έχει μπει στην περίοδο επαλήθευσης του. Με βάση την θεωρία των τριγώνων για να είναι έγκυρος αυτός ο σχηματισμός συνέχισης πρέπει η τιμή να διασπάσει το 1380 μεταξύ των 2/3 και 3/4 του χρόνου από την βάση μέχρι το τέλος (κορυφή) του τριγώνου.
Περίοδος
Περίοδος Τάση Κύμα Περιοχή Στήριξη Αντίσταση
Εβδομάδα

Ουδέτερη 1380 1150 1550 1800


Το πιθανό καθοδικό τρίγωνο που έχουμε αναφέρει εδώ και καιρό έχει μπει στην περίοδο επαλήθευσης του. Με βάση την θεωρία των τριγώνων για να είναι έγκυρος αυτός ο σχηματισμός συνέχισης πρέπει η τιμή να διασπάσει το 1380 μεταξύ των 2/3 και 3/4 του χρόνου από την βάση μέχρι το τέλος (κορυφή) του τριγώνου.
Το τρίγωνο στο γενικό δείκτη του ΧΑΑ έχει τη βάση στον Ιούνιο του 2010 και κορυφή τον Απρίλιο του 2011, άρα για να είναι έγκυρος σχηματισμός συνέχισης το τρίγωνο, τότε πρέπει το σπάσιμο να γίνει μεταξύ 21 Δεκεμβρίου 2010 και 15 Ιανουαρίου 2011. Αν αυτό συμβεί τότε η πτωτική τάση θα πάρει καινούργια πνοή και θα μας οδηγήσει σε νέα χαμηλά.
Πόσο χαμηλά όμως? Η θεωρία τριγώνων μας λέει ότι όσο μεγάλη είναι η βάση, τόσο είναι ο ελάχιστος στόχος. Το χαμηλό της βάσης είναι το 1380 - το ψήλο το 1880 άρα το ύψος είναι 500 μονάδες. Συνεπώς ο στόχος είναι 1380-500 = 880. Αυτό σημαίνει μια πτώση της τάξεως του 36%!

Μόνο το σπάσιμο των 1550 μονάδων θα ακυρώσει αυτό το τρίγωνο και η αγορά θα μπει σε μια καθαρά πλάγια κίνηση. Η διάσπαση του 1380 επιβεβαιώνει το τρίγωνο ενώ μόνο η διάσπαση του 1800 θα βάλει φρένο στη πτωτική πορεία.

Σε κάποιους κύκλους της τεχνικής ανάλυσης λένε ότι τα τρίγωνα δεν δίνουν μόνο στόχους τιμής αλλά και χρόνου. Ήτοι ότι η τιμή θα φτάσει το στόχο την ημερομηνία όπου είναι η κορυφή του τρίγωνου. Στην περίπτωση του ΧΑΑ κάτι τέτοιο είναι στις αρχές του Απριλίου 2011. Είναι εφικτό αυτό?

Παρόλο που δεν είναι ο συνήθης τρόπος αυτός που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε αναλύσεις οι συμπτώσεις παραείναι πολλές για να μην το αναφέρουμε αφού είθισται κάθε τέλος του χρόνου να γίνονται προβλέψεις για τον καινούριο - κάποιες βγαίνουν κάποιες όχι αλλά σίγουρα είναι ενδιαφέρουσες.

Στην παρακάτω ανάλυση θα κάνουμε μια ανάδρομη στο γράφημα του ΧΑΑ τα τελευταία 22 χρόνια για να δούμε αν αυτό μας βοηθά.



Εδώ παρατηρούμε πολλές ομοιότητες μεταξύ της κίνησης της αγοράς από το 1989 μέχρι και το 1992 με αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει τώρα. Και στις δύο περιπτώσεις η αγορά έκανε ένα μεγάλο ράλι ακολουθούμενο από μία απότομη πτώση καθώς και μία αποτυχημένη προσπάθεια ανόδου και στη συνέχεια η αγορά έκανε καινούρια χαμηλά. Η ομοιότητα αύτη μας κάνει να αναρωτιόμαστε και να μην μπορούμε να αποκλείσουμε κατά πόσο η περίοδος 1992 με 1996 θα επαναληφθεί με την αγορά να μένει σε ένα εύρος τιμών μεταξύ των 700 και 1200 μονάδων για τα επόμενα χρόνια.

Τώρα είναι εφικτό το 880? Όπως βλέπουμε το ΧΑΑ πέρασε μια περίοδο 6 ετών τη δεκαετία του 90 σε μια απαξιωμένη πορεία με μέσο όρο το 880! τον περισσότερο καιρό, αν εξαιρέσουμε το χαμηλό του 500 το 1992 και το ψήλο στο 1200 το 1994. Άρα έχουμε ξαναδεί αυτά τα επίπεδα. Ναι, με διαφορετικές εταιρίες ίσως, με διαφορετικά θεμελιώδη ίσως, αλλά τα έχουμε ξαναδεί.

Είναι εφικτό να δούμε το 880 μέχρι τον Απρίλιο? Ο ταλαντωτής Coppock που έχουμε πιο πάνω χρησιμοποιείται από τεχνικούς αναλυτές που ασχολούνται με την θεωρία των κύκλων για να βρίσκει πότε η αγορά θα κάνει πυθμένα. Οι πιο σημαντικοί πυθμένες είναι αυτοί που γίνονται όταν ο Coppock βρίσκεται κάτω από το μηδέν. Επίσης βλέπουμε ότι η αγορά κάνει πυθμένα κάθε δύο χρόνια περίπου και αφού ο τελευταίος ήταν το Μάρτιο του 2009 ο επόμενος υπολογίζεται αρχές Απριλίου 2011.

Άρα έχουμε ένα καθοδικό τρίγωνο που αν επαληθευτεί μας θέτει στόχο τις 880 μονάδες μέχρι τις αρχές Απριλίου του 2011, οπού και η αγορά θα κάνει κάποιο πυθμένα με βάση την θεωρία των κύκλων για να μπει σε μια μακροχρόνια περίοδο μικρού εύρους μεταξύ των 500 και 1200 μονάδων όπως έκανε και τη δεκαετία του 1990.

Ευχή από μας στη PHI Trading Academy για τον καινούριο χρόνο είναι να επαληθευτεί το εναλλακτικό αλλά λιγότερο πιθανό σενάριο μας που είναι όλα αυτά να είναι λάθος, η αγορά να κάνει ένα ψευδές σπάσιμο του 1380 και εν συνεχεία να διασπάσει το 1550 ακυρώνοντας τον τριγωνικό σχηματισμό και να κινηθεί ανοδικά προς το 1800 και γιατί όχι, ακόμη πιο ψηλά.


Πηγή: www.phiacademy.com

 

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Η τεχνική ανάλυση που δημοσιεύεται εδώ στηρίζεται σε συνδυασμό ταλαντωτών και χρονικών περιόδων. Όταν μιλάμε για εβδομαδιαία περίοδο αναφερόμαστε στην κύρια τάση της αγοράς που διαρκεί μερικούς μήνες. Η ημερήσια περίοδος μας δίνει μια εικόνα της ενδιάμεσης τάση για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ τα 30 λεπτά μια εικόνα των επόμενων λίγων ημερών. Η τάση μας δίνει την κατεύθυνση ενώ το κύμα μας δείχνει την ορμή της αγοράς. Η κύρια τάση είναι όπως η παλίρροια δεν αλλάζει εύκολα και γρήγορα, η ενδιάμεση κίνηση είναι σαν τα κύματα πάνω στην παλίρροια ενώ τα 30 λεπτά είναι σαν μικρά κυματάκια στα κύματα. Η αγορά πηγαίνει με την κύρια τάση αλλά κάποιες φορές η ενδιάμεση και η μικρή τάση κινούνται εναντία σε αυτήν. Στο τέλος όμως ακολουθούν και αυτές την κύρια τάση. Όταν λοιπόν παίρνουμε μια θέση σε ένα χρονικό ορίζοντα κλείνουμε τη θέση στον ίδιο χρονικό ορίζοντα ή σε χαμηλότερο αλλά ποτέ σε ψηλότερο. Σημαντικό είναι όταν κάποιος επενδύει τα χρήματα του να γνωρίζει για πόσο διάστημα θα τα επενδύσει δηλαδή σε πιο χρονικό ορίζοντα και ότι πάντα πρέπει να πηγαίνει με την τάση του χρονικού ορίζοντα του, και να γνωρίζει ότι τίποτα δεν είναι 100% σωστό στις προβλέψεις της αγοράς οπότε να λαμβάνει τα απαραίτητα επιπρόσθετα μέτρα για να προστατεύει τα κεφάλαια του.

Το παρόν εκδίδεται από την PHI TRADING ACADEMY (www.phiacademy.com) και απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο αναπαραγωγή ή δημοσίευση του χωρίς την προηγούμενη γραπτή συναίνεση της εταιρίας. Οι αναλύσεις και εκτιμήσεις που περιέχει έχουν εκπαιδευτικό / ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πρόταση ή επενδυτική συμβουλή για αγορά ή πώληση μετοχών ή άλλες επενδυτικές κινήσεις. Οι δε πληροφορίες και τα στοιχεία αντλούνται από αξιόπιστες πηγές χωρίς καμία επαλήθευση από την εταιρία και χωρίς να παρέχεται καμία εγγύηση για την ακρίβεια και την εγκυρότητά τους. Προτού επενδύσετε σε οποιαδήποτε επενδυτικά προϊόντα (asset classes) και είδος παραγώγου που καλύπτουμε στην ανάλυσή μας, θα πρέπει πολύ προσεχτικά να σκεφτείτε τους επενδυτικούς στόχους σας, το επίπεδο της εμπειρίας σας και το ρίσκο που αναλαμβάνετε και θα πρέπει να λάβετε την επενδυτική σας απόφαση με τον πιστοποιημένο χρηματοοικονομικό σύμβουλο σας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης