Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι προτάσεις των τραπεζιτών στο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες

Οι προτάσεις των τραπεζιτών στο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες
Το 20% της συνολικής οφειλής και όχι το 10% προτείνουν οι τραπεζίτες και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών να καταβάλλουν οι οφειλέτες  ως αντιπρόταση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους δανειολήπτες και την αντιμετώπιση δανειακών υποχρεώσεων  που δεν εξυπηρετούνται.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει οι τραπεζίτες ζητούν τροποποιήσεις και ξεκάθαρες αποσαφηνίσεις σε πτυχές του νομοσχεδίου καθώς θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει λαβή για δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν το χρέος τους να επαναλάβουν ανάλογες τακτικές ενώ μπορεί να οδηγήσουν και άλλους κακόπιστα σε σκόπιμη αδυναμία αποπληρωμής.

Η πρώτη βασική ένταση των τραπεζιτών είναι ότι ζητούν στην περίπτωση που ένα φυσικό πρόσωπο ζητήσει διευθέτηση οφειλών προς τις τράπεζες να υποχρεώνεται να καταβάλλει το 20% των οφειλών του και όχι το 10% που ορίζεται στο προσχέδιο νόμου.

Οι τραπεζίτες ζητούν όσοι υποβάλλουν αίτημα διευθέτησης χρεών να εγγράφονται σε αρχείο του Τειρεσία για 10 χρόνια ώστε οι τράπεζες να μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν συμπεριφορές καθώς μπορεί κάποιοι από σκοπιμότητα να επαναλαμβάνουν ανάλογες τακτικές.

Ζητούν να υπάρχει δυνατότητα μόνο μια φορά να τροποποιηθεί το σχέδιο διευθέτησης οφειλών. Επίσης για 3 με 5 χρόνια θα πρέπει ο οφειλέτης μηνιαία να καταβάλει  δόση για την αποπληρωμή μέρους των  χρεών του.

Οι τράπεζες στο κείμενο που απέστειλαν στην υπουργό Λ Κατσέλη προβαίνουν και σε μια διαπίστωση που προφανώς εκπλήσσει.

Οι τράπεζες αναγνωρίζουν το πολύ μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής ενώ θεωρούν ότι κανείς δεν μπορεί να εξακριβώσει την αυθεντικότητα των στοιχείων που δίνουν οι δανειολήπτες.

Π.χ. ένας δανειολήπτης μπορεί να υποβάλλει αίτημα διευθέτησης οφειλών και ταυτόχρονα να διαθέτει μη δηλωμένα εισοδήματα και έτσι αντί για διευθέτηση οφειλών η ρύθμιση να συνεπάγεται για αυτό διαγραφή χρεών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης