Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ζημίες 41,95 εκατ ευρώ για την Aspis bank λόγω εξυγίανσης

tags :
Ζημίες 41,95 εκατ ευρώ για την Aspis bank λόγω εξυγίανσης
Ζημίες ύψους 41,95 εκατ ευρώ εμφάνισε στο 9μηνο του 2009 η Aspis bank στο πλαίσιο εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων δανείων αλλά και της κάλυψης της ζημίας που προέκυψε από την έκθεση της τράπεζας στην Aspis Πρόνοια ύψους 17,4 εκατ ευρώ.

Δεδομένης της καταγραφής ζημιών, το σύνολο ιδίων κεφαλαίων του ομίλου μειώθηκε σε 129 εκατ., διαμορφώνοντας τον ενοποιημένο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8,64%. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ενισχυθεί ουσιαστικά με την ολοκλήρωση της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και θα επανέλθει σε επίπεδα που θα τον καθιστούν από τους υψηλότερους της ελληνικής τραπεζικής αγοράς.

Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου, το οποίο έχει συμπιεστεί κατά το 2009, βαίνει αυξανόμενο σε σχέση με τις αρχές του 2009 δεδομένης της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων και της εξομάλυνσης των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά. Η μείωση του spread μεταξύ των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων και του EURIBOR είχε ως αποτέλεσμα την αντιστροφή της αυξητικής τάσης των εξόδων από τόκους κατά τα τελευταία τρίμηνα. Συγκεκριμένα, τα έξοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 15% σε σχέση με το 9μηνο 2008 με τα έξοδα από τόκους καταθέσεων πελατών να έχουν μειωθεί κατά 11% και τα έξοδα από τόκους ομολογιακών δανείων να έχουν μειωθεί κατά 50%. Ωστόσο, η μείωση αυτή δεν ήταν ικανή να αντισταθμίσει την μείωση των εσόδων από τόκους με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα από τόκους να μειωθούν σε 17,36 εκατ. έναντι 33,03 εκατ. το 9μηνο 2008.

Τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις διαμορφώθηκαν σε 17,79 εκατ. έναντι ζημιών 1,38 εκατ. το 9μηνο 2008 λόγω της καταγραφής έκτακτων μη επαναλαμβανόμενων κερδών ύψους 27,6 εκατ. από την επαναγορά του ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης Τα κέρδη από την επαναγορά του ομολογιακού δανείου αντιστάθμισαν τις ζημίες ύψους 13 εκατ. που επιβάρυναν τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις λόγω απομείωσης της αξίας των μετοχών της Aspis Πρόνοια. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν σε 37,3 εκατ. έναντι 13,1 εκατ. 9μηνο του  2008

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης