Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλου (Eurobank) - Σε προνομιακή θέση ο όμιλος Eurobank μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ - Αξιοποιείται ο ανοδικός οικονομικός κύκλος

Μεγάλου (Eurobank) - Σε προνομιακή θέση ο όμιλος Eurobank μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ - Αξιοποιείται ο ανοδικός οικονομικός κύκλος
Ήδη έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο roadshow σε όλα τα σημαντικά χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου
Η Eurobank θα έχει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Χρήστο Μεγάλου, ο οποίος με επιστολή του προς το προσωπικό, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι ξεκινά ο επόμενος κύκλος για την τράπεζα με αισιοδοξία, θετικές προοπτικές και από προνομιακή πια θέση.

Αναλυτικά η επιστολή:

Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, θα ήθελα να σας απευθύνω τις πιο θερμές ευχές μου και να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για το σήμερα και το αύριο της Eurobank.
Βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.
Όπως γνωρίζετε, το περασμένο Σάββατο, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank ενέκρινε την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, μέχρι του ποσού των 2.864 εκ. ευρώ.
Σε συνέχεια αυτής της απόφασης, και μετά από έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανακοινώσαμε την υπογραφή συμφωνίας με ομάδα θεσμικών επενδυτών, μεγάλης διεθνούς εμβέλειας, οι οποίοι προτίθενται να επενδύσουν περίπου 1.332 εκ. ευρώ, καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ της ΑΜΚ.
Στόχος μας είναι η αύξηση να ολοκληρωθεί με επιτυχία στο συντομότερο δυνατό διάστημα.
Για το λόγο αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο roadshow σε όλα τα σημαντικά χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου.
Τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα στελέχη, που συμμετέχουν στις παρουσιάσεις προς τους ξένους επενδυτές, θα βρισκόμαστε τις εορτάσιμες αυτές μέρες μακριά από την Αθήνα. Θα επισκεφθούμε Ευρώπη, Αμερική και Ασία και θα μιλήσουμε με δεκάδες θεσμικούς επενδυτές, με στόχο να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Τράπεζα.
Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε έως εδώ.
Χρειάστηκε να ξεπεράσουμε πλήθος αντικειμενικές δυσχέρειες και εμπόδια στη διαδρομή για ένα πράγματι σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα, το οποίο συνιστά η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank.
Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε υψηλής ποιότητας ιδιωτικά κεφάλαια και να δημιουργήσουμε μια ισχυρή μετοχική βάση για την Τράπεζα.
Είμαστε αισιόδοξοι για την τελική έκβαση της προσπάθειας, γιατί έχουμε κάνει από μήνες, με μεθοδικότητα και συστηματικότητα, όλη την κατάλληλη προετοιμασία.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή εκτός από την επιτυχία.
Γι' αυτή δουλεύουμε νυχθημερόν.
Δεν είναι ούτε δέκα μήνες από τότε που, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και σε ατμόσφαιρα αβεβαιότητας για το μέλλον της Τράπεζας, εντάχθηκα στην Eurobank.
Σήμερα αισθάνομαι ότι είμαστε ανέκαθεν μαζί, γιατί σε λίγο χρόνο, με τη στήριξη, τη συμπαράσταση και τη συνεργασία σας, έχουμε πετύχει διαδοχικά όλους τους στόχους που θέσαμε αυτό το δύσκολο διάστημα.
Τα βήματα ήταν σχεδιασμένα και σταθερά:
• πρώτα, η απόκτηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Bank, κατόπιν
• η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης, που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, στη συνέχεια
• η πλήρης λειτουργική συγχώνευση, μέσα στο πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία
• ταυτόχρονα, προετοιμάζαμε την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, και τέλος
• παράλληλα με όλα αυτά, επεξεργαζόμαστε μια πολύ σημαντική εσωτερική διεργασία, που θα διαμορφώσει την μελλοντική εικόνα της Eurobank.
Αναφέρομαι στην διαδικασία μετασχηματισμού του επιχειρηματικού μας μοντέλου, σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς
συμβούλους, ώστε να είναι προσαρμοσμένο, από σήμερα, στις μελλοντικές συνθήκες και ανάγκες της τραπεζικής αγοράς.
Αυτά ήταν τα ορόσημα των τελευταίων μηνών, που σημαδεύουν την ιστορία της Eurobank στη μετάβασή της σε μια νέα εποχή.
Ειδικότερα, η πλήρης λειτουργική συγχώνευση με το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σηματοδοτεί την υλοποίηση της στρατηγικής μας για «Μία Τράπεζα- Δύο Εμπορικά Δίκτυα», με διατήρηση ως διακριτού του δικτύου καταστημάτων του ΝΤΤ, ως ένδειξη σεβασμού στην μακρόχρονη ιστορία του, τη σύνδεσή του με την έννοια της αποταμίευσης στη χώρα μας και την αξία που αυτή περικλείει για τον Όμιλο Eurobank.
Ως εργαζόμενοι όμως, κοιτάζουμε προς το μέλλον.
Ο καθένας μας διατηρεί τις αναφορές και την προέλευσή του,αλλά ανήκουμε πια στην ίδια οικογένεια.
Γι’ αυτό δεν απευθύνομαι πια σε εργαζόμενους της Eurobank, του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή της Νέας Proton Bank, αλλά στους συναδέλφους του Ομίλου μας, που όλοι έχουμε κοινούς στόχους, κοινές προκλήσεις και κοινές προοπτικές.
Με ενωμένες τις δυνάμεις μας και διοικητική σύμπνοια, σταθεροποιήσαμε την Τράπεζα, κατοχυρώσαμε το συστημικό ρόλο της και τώρα θωρακίζουμε την κεφαλαιακή της βάση.
Η ολοκλήρωση της ΑΜΚ δεν είναι το κλείσιμο αυτού του σημαντικού κύκλου.
Είναι η έναρξη του επόμενου κύκλου, με αισιοδοξία, με θετικές προοπτικές, από προνομιακή πια θέση, για την πλήρη καρποφορία της δουλειάς που προσφέρουμε όλοι -όπως το έχουμε αποδείξει τόσο στις καλές όσο και στις δύσκολες μέρες.
Οι δεσμοί που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας, διανύοντας τη δοκιμασία της κρίσης, αναδεικνύουν μια σχέση ανθεκτική και παραγωγική.
Το παραγωγικό αυτό δυναμικό θα το κάνουμε μαζί να αποδώσει τα μέγιστα στη νέα φάση, που ξεκινά για την Τράπεζά μας με την ολοκλήρωση της AMΚ.
Ο σχεδιασμός μας στο άμεσο μέλλον εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της χώρας για οριστική έξοδο από την ύφεση και την επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη.
Η επώδυνη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν βέβαια απαραίτητη.
Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη - βασισμένη σε ένα νέο, σταθερό πρότυπο, με έμφαση στην εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, την καινοτόμο ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
Για αυτό είμαστε εδώ, αυτή είναι η δουλειά και ο στόχος μας.
Σε λίγες μέρες, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δημιουργούμε μια πανίσχυρη κεφαλαιακά τράπεζα.
Η Eurobank θα έχει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Παράλληλα, η Eurobank θα έχει το δεύτερο χαμηλότερο λόγο δανείων προς καταθέσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά, κάτι που μας δίνει ευρύτερα περιθώρια χειρισμών στο πεδίο των χορηγήσεων.
Είναι εύλογη, επομένως, η εκτίμηση ότι θα βρισκόμαστε στην κατάλληλη θέση ώστε να στηρίξουμε την τελική ώθηση για την μετάβαση της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ευκαιρίες που προσφέρει και θα προσφέρει ο ανοδικός οικονομικός κύκλος.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αξία για τους μετόχους μας, αξιοποιώντας τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της Eurobank προς όφελος των πελατών μας και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στο σύνολό τους.
Εύχομαι, λοιπόν, Καλό Πάσχα.
Εύχομαι σε όλους οικογενειακή ευτυχία, υγεία και επαγγελματικές επιτυχίες στις πολλές προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, για να αποκτήσει η Eurobank τη θέση που της αξίζει".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης