Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κύπρος - Προχωρά σε έκδοση εξαετούς ομολόγου για φυσικά πρόσωπα - Στόχος, η έξοδος στις αγορές πριν τη λήξη του Μνημονίου

Κύπρος - Προχωρά σε έκδοση εξαετούς ομολόγου για φυσικά πρόσωπα - Στόχος, η έξοδος στις αγορές πριν τη λήξη του Μνημονίου
Στις 2 Ιουνίου η πρώτη έκδοση - Τα εν λόγω ομόλογα θα έχουν 6ετή διάρκεια, αλλά θα είναι ρευστοποιήσιμα οποτεδήποτε, με προειδοποίηση 30 ημερών
Στην έκδοση εξαετούς ομολόγου σε φυσικά πρόσωπα θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, με δυνατότητα ρευστοποίησης εντός έξι μηνών και επιτοκιακό μπόνους σε όσους το κρατήσουν στη λήξη τους.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η έξοδος της Κύπρου στις αγορές πριν τη λήξη του Μνημονίου με την τρόικα, ήτοι πριν την 31η Μαρτίου 2016.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται, η διαδικασία επανόδου ενός κράτους στις αγορές γίνεται με σταδιακά και καλά σχεδιασμένα βήματα, ξεκινώντας από την εγχώρια αγορά.
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα έκδοσης κυβερνητικών ομολόγων, το οποίο θα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα.
Τα ομόλογα αυτά αποτελούν μια αξιόπιστη επενδυτική επιλογή που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, χαμηλό επίπεδο κινδύνου και ικανοποιητικό επιτόκιο.
Θα έχουν 6ετή διάρκεια, αλλά θα είναι ρευστοποιήσιμα οποτεδήποτε, με προειδοποίηση 30 ημερών και θα πωλούνται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και αλλοδαπούς.
Τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν θα είναι εισηγμένα σε χρηματιστήριο, ενώ θα υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς η μεταβίβαση τους σε άλλο κάτοχο.
Το επιτόκιο που θα λαμβάνουν τα εν λόγω ομόλογα θα είναι κλιμακωτό και θα ξεκινά από 2,75% για τα πρώτα δύο χρόνια και θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι 5,75%, αν ο επενδυτής το διατηρήσει στην κατοχή του μέχρι το τέλος της διάρκειας του.
Με τον τρόπο αυτό, το μέσο ετήσιο επιτόκιο το οποίο θα λάβει ένας επενδυτής αν διατηρήσει το εν λόγω ομόλογο για το σύνολο των έξι ετών θα είναι 4,125%.
Το μέσο ετήσιο επιτόκιο το οποίο θα λάβει ένας επενδυτής αν διατηρήσει το εν λόγω ομόλογο για το σύνολο των έξι ετών, μετά την αποκοπή για φόρο, είναι 4%.
Το ελάχιστο ποσό κάθε αίτησης για αγορά ομολόγων θα είναι 1.000 ευρώ.
Θα γίνεται μια έκδοση τέτοιων ομολόγων, κάθε μήνα.
Η πρώτη έκδοση θα γίνει στις 2 Ιουνίου 2014 και το ΧΑΚ θα δέχεται αιτήσεις για την έκδοση από τις 2 έως τις 20 Μαΐου 2014 και οι επόμενες εκδόσεις θα γίνονται την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται τις πρώτες είκοσι μέρες του προηγούμενου μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης