Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επενδυτές ετοιμαστείτε – Οι τράπεζες εξετάζουν σχέδια εξαγοράς των warrants κατά την λογική της επαναγοράς ιδίων μετοχών

tags :
Επενδυτές ετοιμαστείτε – Οι τράπεζες εξετάζουν σχέδια εξαγοράς των warrants κατά την λογική της επαναγοράς ιδίων μετοχών
Θα ζητήσουν αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο ώστε να μπορούν οι τράπεζες να επαναγοράζουν….warrants
Ένα άκρως ενδιαφέρον σχέδιο, το οποίο σημειωτέον δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί νωρίτερα από την ολοκλήρωση των ευρωπαικών stress tests του Οκτωβρίου του 2014 – αν και αυτό δεν είναι απόλυτο – επεξεργάζονται οι τράπεζες με επίκεντρο τα warrants.
Σύμφωνα με αξιόπιστη τραπεζική πηγή «το ενδιαφέρον της αγοράς όσον αφορά τα warrants έχει εστιαστεί στον πότε το ΤΧΣ θα υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants ώστε εν συνεχεία να μπορεί να υλοποιεί placement σε ιδιώτες επενδυτές.
Οι τράπεζες, μελέτησαν το ενδεχόμενο, οι ίδιες να μπορούν να επαναγοράζουν τα warrants κατά την λογική της επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Οι κοινές μετοχές και τα warrants ανήκουν σε μετόχους μεν αλλά αποτελούν έκδοση των τραπεζών.
Με κατάλληλη τροποποίηση του νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και διατηρώντας την απαγόρευση διανομής κερδών, οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποβάλλουν δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants.
Το ΤΧΣ θα υποβάλλει δημόσιες προτάσεις με κοινές μετοχές ίση με την αξία του warrants συν ένα premium.
Ο νέος νόμος για τις τράπεζες το επιτρέπει.
Ορισμένες τράπεζες, διαθέτουν υπερεπαρκή κεφάλαια και θα μπορούσαν να διαθέσουν όχι μετοχές που δεν έχουν αλλά μετρητά στους κατόχους των warrants.
Π.χ. η τρέχουσα αξία των warrants της Εθνικής είναι 253 εκατ, της Πειραιώς 830 εκατ και της Alpha bank κοντά 2,02 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το σχέδιο αυτό θα πρέπει οι τράπεζες να μην έχουν εκκρεμότητες με stress tests όπως π.χ. τα ευρωπαϊκά stress tests.
Παράλληλα θα πρέπει να μεταβληθεί ο νόμος ώστε να επιτρέπει στις τράπεζες επαναγορά warrants κατά τα πρότυπα της επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Με δεδομένο ότι στο εγγύς ή απώτερο μέλλον οι τράπεζες λόγω του πληθωρισμού μετοχών θα υποχρεωθούν σε reverse split θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα μέσω επαναγορά warrants να επιταχύνουν την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και ταυτόχρονα να μπορούν μέσω επαναγοράς να αποκτούν κοινές μετοχές που θα διαθέτουν σε διεθνείς επενδυτές»
Η πρόταση κορυφαίου έλληνα τραπεζίτη, δεν φαίνεται ότι είναι απλά μια πρόταση, αλλά φαίνεται ότι έχει υπάρξει επεξεργασία στο θέμα αυτό.
Η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει τους όρους αποτιμήσεων στις τράπεζες, εκτιμούμε ότι μια διαδικασία επαναγοράς warrants θα ενισχύσει την αποτίμηση καθώς μπορεί το κεφάλαιο να μειωθεί προσωρινά αλλά η προοπτική επιτάχυνσης της ιδιωτικοποίησης θα είναι άκρως θετική.
Άρα μπορεί να ειπωθεί ότι εφόσον προχωρήσει η διαδικασία επαναγοράς warrants από τις ίδιες τις τράπεζες σε συνδυασμό με δημόσιες προτάσεις που θα υποβάλλει και το ΤΧΣ ο τραπεζικός κλάδος θα ιδιωτικοποιηθεί πολύ πιο σύντομα από την 5ετία, πολύ πιο σύντομα από ότι είχε αρχικώς εκτιμηθεί, εξέλιξη άκρως θετική.
Με βάση ένα τέτοιο σενάριο εκτιμούμε ότι οι αποτιμήσεις των τραπεζών θα βελτιωθούν κατά την περίοδο που θα ενεργοποιούνται προγράμματα επαναγοράς των….warrants…..
Η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αντί την 5ετία σε βάθος 2 ετών οι τράπεζες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να έχουν περάσει στον πλήρη έλεγχο των ιδιωτών εφόσον κυριαρχήσει στην Ελλάδα το θετικό πολιτικό και οικονομικό σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης