Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λάθος δρόμος για το ελληνικό banking η δομή των μετόχων και ο πληθωρισμός μετοχών 37,2 δισ. – Οι ξένοι κακώς έχουν τον έλεγχο

Λάθος δρόμος για το ελληνικό banking η δομή των μετόχων και ο πληθωρισμός μετοχών  37,2 δισ. – Οι  ξένοι κακώς έχουν τον έλεγχο
Επικίνδυνα ακραίος ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών – Έρχονται reverse split 1 προς 10 – Οι τράπεζες να ξαναγίνουν ελληνικές
Μέσα σε 3-4 χρόνια συντελέστηκε η μεγαλύτερη μετοχική ανατροπή στο ελληνικό banking με τους μικρομετόχους ουσιαστικά να αφανίζονται καθώς ενώ το 2010 κατείχαν ποσοστά έως και 45% η κατάσταση έχει πλήρως ανατραπεί και ελέγχουν μόλις το 3,18%.
Ταυτόχρονα η κατακόρυφη αύξηση των κυκλοφορουσών μετοχών μόνο οι 4 συστημικές τράπεζες μετά τις αυξήσεις θα διαθέτουν 37,2 δισ. μετοχές ο πληθωρισμός μετοχών είναι επικίνδυνα ακραίος και υποχρεωτικά θα έρθουν reverse split κατά βάση με σχέση 1 νέα μετοχή για κάθε 10 παλαιές.
Πολλοί θα σπεύσουν να αναφέρουν μα γιατί είναι λάθος που οι ξένοι ελέγχουν μετοχικά τις τράπεζες, πέραν των στρατηγικών ποσοστών που διαθέτει ακόμη το ΤΧΣ και γιατί οι μικρομέτοχοι πρέπει να αυξήσουν τα ποσοστά τους.
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα θυμίσουμε όχι απλά το 2010 αλλά την περίοδο της μεγάλης χρηματιστηριακής ευφορίας όπου οι τράπεζες επιτύγχαναν κέρδη έως 5,5 δισεκ. ετησίως και οι μετοχές των τραπεζών είχαν φθάσει π.χ. στην Εθνική στα 47,4 ευρώ και στην Eurobank πάνω από 22 ευρώ δηλαδή το 2007 με 2008.
Οι μικρομέτοχοι εκείνη την περίοδο διατηρούσαν πολύ μεγάλα ποσοστά.
Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι στην Εθνική οι μικρομέτοχοι κατείχαν στο παρελθόν το 27-28% του μετοχικού κεφαλαίου, στην Alpha bank το 45%, στην Eurobank το 24% με 25% και στην Πειραιώς το 44%.
Η κατάρρευση του ελληνικού banking, η κρατικοποίηση του κλάδου και ο σχεδόν μηδενισμός των τραπεζικών αξιών είχε ως αποτέλεσμα στρατηγικά μόνο οι ξένοι να διατηρούν αξιόλογα στρατηγικά ποσοστά πέραν του ΤΧΣ....
Ακόμη και οι έλληνες μεγαλομέτοχοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες και ακραία dilution π.χ. ο Κωστόπουλος στην Alpha bank από το 9% στο 1% (το 3% αφορά την σύγκριση με τα ποσοστά των ιδιωτών πλην ΤΧΣ) αν και διαθέτει και warrants που δυνητικά μπορεί να αυξήσουν το ποσοστό του....
Πρέπει και οι έλληνες μεγαλομέτοχοι να λάβουν κίνητρα ώστε να ανακτήσουν μέρος των μετοχών που κατείχαν στο παρελθόν.
Το παρελθόν που ήταν ορθό όπως αποδείχθηκε πρέπει σε κάποιο βαθμό να αποκατασταθεί και σε αυτή την εξισορρόπηση του…μέλλοντος θα πρέπει ο έλληνας μεγαλομέτοχος να έχει όχι απλά περιφερειακό αλλά κεντρικό ρόλο.
Οι τράπεζες είναι παγκόσμιες δεν έχουν εθνικά σύνορα λόγω της δομής της μετοχικής τους σύνθεσης, ωστόσο ο στόχος πρέπει να είναι οι ελληνικές τράπεζες να καταστούν ιδιωτικές και ελληνικές, αυτό αποτελεί και άποψη θεσμικών παραγόντων της Ελλάδος.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να υπάρξει για τον μικρομέτοχο, τον διαχρονικό στυλοβάτη του ελληνικού banking.
Έίναι γεγονός ότι σε όλες τις τράπεζες παρατηρείται ότι οι μικρομέτοχοι που στο παρελθόν κατείχαν έως και το 45% των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών έχουν καταποντιστεί στο 1,89% στην Πειραιώς, στο 6% στην Alpha bank και στο 0,56% της Eurobank.
Στην Εθνική από 45% στο παρελθόν έχουν υποχωρήσει στο 7,56% ή 4% μετά την νέα αμκ των 2,5 δισ. οι μικρομέτοχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία από 17% στο 2,15% ή 1,4% μετά την νέα αύξηση.
Η απουσία ισχυρής ομάδας μικρομετόχων στις μετοχικές συνθέσεις των τραπεζών είναι λάθος επιλογή και λάθος στρατηγική.
Οι ξένοι θεσμικοί – και εξαιρώντας τους μακροπρόθεσμους επενδυτές ή αυτούς που κατέχουν στρατηγικά ποσοστά – έρχονται και παρέχονται ενώ η διαχρονικότητα των μικρομετόχων είναι αδιαμφισβήτητη.
Για να αλλάξει αυτό το σκηνικό πρέπει απαραιτήτως να δοθούν πάλι κίνητρα στους μικρομετόχους να επανέλθουν στις τράπεζες.
Ο μόνος τρόπος γρήγορος και αξιόπιστος κινήτρων είναι βεβαίως τα warrants.
Τόσο το ΤΧΣ όσο και οι ίδιες οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στην επαναγορά των warrants και εν συνεχεία διάθεση κοινών μετοχών όχι μόνο σε θεσμικούς επενδυτές αλλά και στους μικρομετόχους.
Ένα μέρος του ποσοστού που θα κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2014 πρέπει να περάσει στον έλεγχο των μικρομετόχων.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ολοκληρώσει την συντελούμενη μεγάλη και σίγουρα θετική διαδικασία επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών.
Παγκοσμίως και ειδικά στο ευρωπαϊκό banking, ο ρόλος του φυσικού προσώπου ως μετόχου στις τράπεζες είναι αναπόσπαστος, στην Ελλάδα λόγω της χρεοκοπίας υπήρξε μια ριζική ανατροπή που πρέπει εκ νέου να μεταβληθεί.
Η στήριξη του μικρομετόχου είναι στήριξη της κοινωνίας στο banking είναι το σωστό μήνυμα εμπιστοσύνης.
Συν τοις άλλοις η παρουσία του μικρομετόχου στις τράπεζες – απολαμβάνοντας πέραν των αποδόσεων και μερίσματα στο μέλλον και όχι άμεσα – βοηθάει το ελληνικό banking στην προσπάθεια του να αποκτήσει ή να ανακτήσει τα χαμένα κοινωνικά του ερείσματα.
Μην υποτιμηθεί ο ρόλος του φυσικού προσώπου στην διασύνδεση των τραπεζών με την κοινωνία μέσα από όρους αγοράς αλλά και όρους εκατέρωθεν αμοιβαίας ωφέλειας.
Ο θεσμικός επενδυτής και ειδικά το hedge funds μετά μια επιτυχημένη υπεραπόδοση θα αποχωρήσει, τα φυσικά πρόσωπα είναι ποιο διαχρονικά συνδεδεμένοι με αυτό που λέμε κοινωνικό banking.....το φυσικό πρόσωπο θα δει πιο μακροπρόθεσμα την επένδυση του ενώ το fund θα θέσει χρονοδιάγραμμα εξόδου....

Ποσοστά μετόχων το 2014 στις ελληνικές τράπεζες

Τράπεζα

Φυσικά πρόσωπα

Ξένοι θεσμικοί

ΤΧΣ

Εθνική *

7,56% (4%)

5,87% (21%)

83,49% (63%)

Πειραιώς

1,89%

30,8%

67,30%

Alpha

6,29%

21%

69,90%

Eurobank

0,56%

64%

34,58%

Σύνολο

3,18%

34,5%

59,5%

*Προ της νέας αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής

(Σε παρένθεση εκτιμήσεις μετά την αμκ των 2,5 δισ)

----------------------------

Τι ποσοστά κατείχαν βασικές κατηγορίες μετόχων το 2010-2011 στις ελληνικές τράπεζες

Εθνική

Ταμεία 17% ,
Εκκλησία 1,5%
Έμμεση συμμετοχή κράτους στο 24%
Οι ξένοι 39%
4 ξένοι κατέχουν πάνω από 1% έκαστος
Bank of New York Mellon 5%
Μικρομέτοχοι 27%

Alpha bank

Γ Κωστόπουλος και Ιδρύματα 9%
Ολλανδικό fund ABP 5% (ιστορικό κόστος 22 ευρώ)
(μέσο κόστος 16 ευρώ)
Paramount Qatar 4%  ( ιστορικό18 ευρώ – μέσο 13 ευρώ)
Fidelity 2,5% (ιστορικό 12,12 ευρώ – μέσο 10 ευρώ)
Ξένοι 36%
Μικρομέτοχοι  45%

Eurobank

Οικογένεια Λάτση 44,6%
Οι ξένοι 19%
Μικρομέτοχοι  24,5%

Πειραιώς

PPF Group 5,72%
First Gulf bank 3,01%
ΔΕΚΑ 2,53%
ΑΤΕ Βank 2%
Εταιρίες ομίλου 2%
Μ. Σάλλας 1,397%
Κ Αγγελόπουλος 1,3%
Γ Βαρδινογιάννης 0,3%
Ξένοι θεσμικοί 19%
Ιδιώτες 44%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης