Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι θα συνέβαινε αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες έπρεπε να αυξήσουν στο 5% τον δείκτη μόχλευσης, όπως στις ΗΠΑ; Θα χρειάζονταν κεφάλαια 196 δισ. δολ!

Τι θα συνέβαινε αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες έπρεπε να αυξήσουν στο 5% τον δείκτη μόχλευσης, όπως στις ΗΠΑ; Θα χρειάζονταν κεφάλαια 196 δισ. δολ!
Πρόκειται για ποσό που αφορά τις 16 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες
Ο δείκτης μόχλευσης μιας τράπεζας έχουν καταστεί το τελευταίο διάστημα το αγαπημένο κριτήριο και μονάδα μέτρησης της πραγματικής κατάστασης ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος από την πλευρά των αρμόδιων ρυθμιστικών τραπεζικών αρχών.
Πρόκειται για μια αλήθεια την οποία έρχεται να αναδείξει περαιτέρω, με νέο δημοσίευμά της, η Wall Street Journal, επιχειρώντας μάλιστα να συγκρίνει σε διεθνές επίπεδο τα επιτρεπτά (ή μη επιτρεπτά) επίπεδα μόχλευσης που επιβάλλονται στις τράπεζες.
Στις αρχές Απριλίου, οι ρυθμιστικές τραπεζικές αρχές στις ΗΠΑ αποφάσισαν να αυξήσουν τον δείκτη μόχλευσης των αμερικανικών τραπεζών στο 5%.
Σύμφωνα με όρους τεχνικούς, δείκτης μόχλευσης για μια τράπεζα ορίζεται το ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων (Tier 1) της τράπεζας απέναντι στο σύνολο των assets της. Πρόκειται για εξέλιξη που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, αφού ορισμένοι επιθυμούν ο δείκτης μόχλευσης των αμερικανικών τραπεζών να υποχωρήσει στο 3% μέχρι το 2019.
Παρόμοιες κινήσεις είχαν σημειωθεί το καλοκαίρι και στη Μεγάλη Βρετανία.
Το ερώτημα που προκύπτει από τα νέα αυτά δεδομένα είναι ένα; Τι θα συνέβαινε στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αν οι ρυθμιστικές αρχές ακολουθούσαν το παράδειγμα των ΗΠΑ και προχωρούσαν σε αύξηση του δείκτη μόχλευσης στο 5%;
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται πρόσφατη έκθεση της SNL Financial, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, μόνο οι 16 μεγαλύτερες τράπεζες θα αναγκάζονταν να αντλήσουν συνολικά κεφάλαια ύψους 196 δισ. δολαρίων!
Το ποσό αυτό των 196 δισ. δολαρίων δεν μπορεί να συγκριθεί με τα 32 δισ. δολάρια που πρέπει να αντλήσουν οι οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, λόγω της αύξησης του δείκτη μόχλευσης στο 5%!





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης