Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αύξηση κεφαλαίου ή placement ή συνδυασμός και των δύο για την Geniki bank; - Πρακτικό κέρδος θα έχει η Πειραιώς μόνο με placement

tags :
Αύξηση κεφαλαίου ή placement ή συνδυασμός και των δύο για την Geniki bank; - Πρακτικό κέρδος θα έχει η Πειραιώς μόνο με placement
Με 14,7% core tier 1 με βάση την Βασιλεία ΙΙΙ η Geniki είναι ισχυρή κεφαλαιακά
Η τράπεζα Πειραιώς σύντομα θα λάβει οριστικές αποφάσεις για την στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει με την Geniki bank και προφανώς θα έχει ενδιαφέρον πέραν από την νέα μετοχική της δομή ποιος θα είναι ο επιχειρηματικός προσανατολισμός της Geniki bank.
Ως προς τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Geniki με 2,67 δισεκ. ενεργητικό και 355 εκατ κεφάλαια που αντιστοιχεί σε core tier 1 στο 18,21% ή 14,7% συμπεριλαμβανομένων και της Βασιλείας ΙΙΙ η τράπεζα είναι επαρκέστατη κεφαλαιακά.
Αρχικώς είχε εξεταστεί να υλοποιηθεί αύξηση 220-300 εκατ με στόχο να ενισχυθεί ακόμη περισσότερη η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας υπό το σκεπτικό ότι η Geniki θα αναλάμβανε και διαχείριση NPLs.
Επειδή η στρατηγική αυτή μερικώς ή ολικώς έχει αλλάξει και η Geniki προσανατολίζεται σε investment banking υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι
1)Η τράπεζα Πειραιώς που ελέγχει το 100% της Geniki bank, μετά την εξαγορά από την Societe Generale θα προχωρήσει σε placement ενός μεγάλου ποσοστού της Geniki bank ώστε η Goldman Sachs ή άλλος στρατηγικός επενδυτής να αποκτήσει ισχυρή συμμετοχή.
Με το placement η Πειραιώς θα αποκομίσει ένα σημαντικό κεφάλαιο που θα προστεθεί στα ίδια κεφάλαια του ενοποιημένου  ισολογισμού.
Αν και η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Geniki bank δεν είναι ενδεικτική αποτιμάται στα 554 εκατ με μεγάλες ημερήσιες διακυμάνσεις είναι προφανές ότι μερικώς μπορεί να ειπωθεί ότι προσδιορίζει την αξία της τράπεζας.
2)Παρά την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της Geniki bank κάθε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση είναι ευπρόσδεκτη μεν αλλά αλλοιώνει την προσπάθεια βέλτιστης απόδοσης κεφαλαίου.
Όσο αυξάνονται τα κεφάλαια, αυξάνονται και οι απαιτήσεις για αποδόσεις από τους επενδυτές.
Η αύξηση κεφαλαίου αν υπάρξει τελικώς θα είναι χαμηλότερη των αρχικών σχεδιασμών και θα έχει ως στόχο να διασφαλίσει για μακροπρόθεσμο διάστημα την Geniki bank σε επίπεδο φερεγγυότητας.
Σύντομα η διοίκηση της Πειραιώς θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες μείωσης της συμμετοχής στην Geniki από το 100% ίσως στο 19,99% ώστε να μην την ενοποιεί καθώς και να χαράξει τον επιχειρηματικό προσανατολισμό της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης