Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Είναι προκλητικό να καλείται σε απολογία ο Προβόπουλος (πρώην ΤτΕ) για ένα σκάνδαλο που ο ίδιος αποκάλυψε, στην υπόθεση Λαυρεντιάδη

Είναι προκλητικό να καλείται σε απολογία ο Προβόπουλος (πρώην ΤτΕ) για ένα σκάνδαλο που ο ίδιος αποκάλυψε, στην υπόθεση Λαυρεντιάδη
H ΤτΕ αποκάλυψε το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη - Alapis και....ο Προβόπουλος καλείται σε έγγραφη απολογία....
Αποτελεί πρόκληση στην λογική και ακραίο παράδοξο πως οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης στηριζόμενοι στο πόρισμα του αντιεισαγγελέα πρωτοδικών Γιώργου Καλούδη στις 7 Μαίου του 2013 να καλούν σε έγγραφη απολογία τον Γ. Προβόπουλο τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, όταν ο ίδιος τον Νοέμβριο του 2011 αποκάλυψε το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη και το έστειλε στην δικαιοσύνη.
Αν δεν υπήρχε η Τράπεζα της Ελλάδος, το πόρισμα του τότε επόπτη Γιάννη Γούσιου και βεβαίως του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου δεν θα είχε ποτέ αποκαλυφθεί οι τεράστιες παρατυπίες ή μέγα σκάνδαλο όπως άλλοι το ονόμασαν της υπόθεσης Λαυρεντιάδη, Alapis και Proton bank.
Το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη ήταν κατά βάση σκάνδαλο Λαυρεντιάδη και Alapis ενώ η Proton bank ήταν ένα μικρό μέρος του μεγάλου σκανδάλου.
Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς διερευνούν πως ο Λαρευντιάδης πήρε τις εγκρίσεις από την ΤτΕ να αποκτήσει την Proton bank, πώς αγόρασε την Proton bank από την Πειραιώς στα 3,6 ευρώ και άλλα.
Μάλιστα αναφέρεται ότι θα ελεγχθεί αν έχει συντελεστεί το αδίκημα της απιστίας και συνέργειας.
Δεν γνωρίζουμε τις σκοπιμότητες, προώθησης ενός θέματος που δεν έχει πρακτική και νομική βάση.
Γιατί;
Από το 2009 έως το 2011 συντελέστηκαν απίστευτα πράγματα καθώς 6 πιστούχοι όλες οι εταιρίες Λαυρεντιάδη με προεξάρχουσα την Alapis λάμβαναν δάνεια από την Proton bank και άλλες τράπεζες κατά τρόπο που όπως αποδείχθηκε ήταν παράνομες.
Ωστόσο όπως αποδεικνύεται οι εταιρίες Λαυρεντιάδη αφαίμαξαν τις τράπεζες ενώ όπως αποδείχθηκε συστηματικά παραπλανούσε την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ΤτΕ και μετά από προειδοποιήσεις να προχωρήσει σε ΑΜΚ στην Proton bank ο Λαυρεντιάδης και την αδυναμία που επέδειξε ώστε να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα η ΤτΕ πήρε την κατάσταση στα χέρια της το 2011 και μέσω πορίσματος που κατέληξε στην δικαιοσύνη αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη.
Η ΤτΕ αποκάλυψε το σκάνδαλο το 2011 μέσω ενός πορίσματος καταπέλτη, το 2013 ο αντιεισαγγελέας Καλούδης επέρριπτε ευθύνες στον Προβόπουλο και το 2014 οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης καλούν σε έγγραφη απολογία τον Προβόπουλο διοικητή της ΤτΕ από το 2008 έως το 2014.
Είναι παράδοξο γιατί η ΤτΕ αποκάλυψε το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο ενώ όπως απέδειξε και με τις μηνύσεις που υπέβαλλε ο Α. Αθανάσογλου (πρώην αντιπρόεδρος της Proton) κατά Λαυρεντιάδη - Κυριακίδη για υπεξαίρεση και εξαπάτηση μέσω της Alapis  τον Δεκέμβριο του 2013 προκύπτουν τα εξής.
 «O Αντώνης Αθανάσογλου, ιδρυτής και πρώην αντιπρόεδρος της Proton bank, υπέβαλε στον Οικονομικό Εισαγγελέα Αθηνών μηνυτήρια αναφορά κατά των κ.κ. Λ. Λαυρεντιάδη και Π. Κυριακίδη, καθώς και κατά παντός υπευθύνου, για τα αδικήματα που τέλεσαν σε βάρος και μέσω της εταιρείας Alapis.  
Ο αντιπρόεδρος της Proton bank εκείνη την περίοδο Αντώνης Αθανάσογλου ο οποίος ενεπλάκηκε στην υπόθεση – άδικα εκτιμούμε – ανέφερε ότι και η ΤτΕ εξαπατήθηκε από τον Λαυρεντιάδη.
Τα καταγγελλόμενα από τον κύριο Αθανάσογλου αδικήματα είναι η κακουργηματική υπεξαίρεση, η εξαπάτηση τραπεζικών ιδρυμάτων, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Τραπέζης της Ελλάδος, μετόχων και επενδυτών και η καταδολίευση δανειστών.
 Ο Α. Αθανάσογλου διέγνωσε τις παράνομες πράξεις από τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ανακριτικές αρχές στη δικογραφία της Proton bank, ανασύνταξε το ιστορικό μιας απάτης  εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και κατέδειξε τους παράνομους σκοπούς των κ.κ. Λαυρεντιάδη και Κυριακίδη.
Ρητά δε επιφυλάχθηκε να προσκομίσει τυχόν νέα ευρήματα που θα ανιχνεύσει από τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας της Proton bank».
Ο Α. Αθανάσογλου έχοντας επενδύσει όλη του την περιουσία στην Proton bank βρέθηκε να διαχειρίζεται μια τεράστια κρίση που κατέληξε σε σκάνδαλο Alapis και όχι Proton bank όπως αναφέρεται....
Ο Αθανάσογλου κατηγορείται ότι ενέκρινε δάνεια στον Λαυρεντιάδη ωστόσο με βάση τις μηνύσεις του Αθανάσογλου προκύπτει ότι ο Λαυρεντιάδης τον εξαπάτησε.
Η δικαιοσύνη θα πρέπει να διαχωρίσει τους κύριους υπαίτιους του σκανδάλου Alapis.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης