Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα «πάνω – κάτω» έρχονται στον ευρωπαικό και παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο – Προωθείται μοντέλο δυνητικών ζημιών από το μέλλον....

Τα «πάνω – κάτω» έρχονται στον ευρωπαικό και παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο – Προωθείται μοντέλο δυνητικών ζημιών από το μέλλον....
Το υφιστάμενο μοντέλο πραγματικών ζημιών αντικαθίσταται από ένα μοντέλο δυνητικής ζημιάς
Τα πάνω κάτω στους τραπεζικούς ισολογισμούς αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές που προωθούνται στα διεθνή λογιστικά πρότυπα, μετατρέποντας σε δυναμικά τα μοντέλα υπολογισμού των προβλέψεων.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Λογιστικών Προτύπων (IASB), το σημείο κλειδί που θα αλλάξει είναι το μοντέλο αποτίμησης για το πως οι εταιρείες θα αναγνωρίζουν τις ζημίες.
Το νέο πρότυπο, που εκδίδεται από το Λονδίνο-που κινείται από ένα μοντέλο υφιστάμενων ζημιών σε ένα μοντέλο αναμενόμενων ζημιών, σηματοδοτώντας μια μεγάλη αλλαγή για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Για πρώτη φορά, οι τράπεζες θα πρέπει να αναγνωρίσουν όχι μόνο ζημίες πιστωτικού κινδύνου που έχουν ήδη συμβεί, αλλά και ζημίες που αναμένονται στο μέλλον.
Στόχος του σχεδίου είναι να διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλα κεφαλαιοποιημένες για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει.
Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, περισσότερες από τις μισές από τις τράπεζες που ρωτήθηκαν για το θέμα εκτιμούν ότι οι νέοι κανόνες θα αυξήσουν τις απώλειες από την παροχή δανείων έως και 50%, προσθέτοντας νέες πιέσεις σε αυτές που ήδη αντιμετωπίζουν από τις ρυθμιστικές αρχές.
Οι κανόνες αυτοί θα εφαρμοστούν σε περισσότερες από 100 χώρες, αν και στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, η χρήση τους είναι προαιρετική.
Έτσι, το υφιστάμενο μοντέλο πραγματικών ζημιών του ΔΛΠ 39 είναι προς αντικατάσταση από ένα μοντέλο δυνητικής ζημιάς, κάτω από το οποίο θα απαιτούνται προβλέψεις και για μελλοντικές πιθανές ζημιές, οι οποίες θα αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο 12μηνο.
Σκοπός της αντικατάστασης είναι η επίτευξη εξομάλυνσης στον τρόπο αναγνώρισης των προβλέψεων, αφού προς το παρόν οι προβλέψεις που αναγνωρίζονται σε περιόδους ύφεσης της οικονομίας είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες από αυτές που αναγνωρίζονται σε περιόδους ανάπτυξης όπου η χορήγηση δανείων αυξάνεται.
Με την έκδοση του αναθεωρημένου ΔΠΧΑ 9 αναμένεται πως θα υπάρξει σύγκλιση της έννοιας της δυνητικής ζημιάς όπως ορίζεται στη Βασιλεία ΙΙ και της έννοιας της πρόβλεψης όπως ορίζεται στο υφιστάμενο Λογιστικό Πρότυπο.
Το νέο πρότυπο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018 σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν πρόβλεψη για ενδεχόμενες πιστωτικές ζημίες κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.
Όταν οι πιστωτικοί κίνδυνοι θεωρούνται ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά, οι τράπεζες πρέπει να καταγράφουν τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης