Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το πισώπλατο χτύπημα της Εθνικής στην Πειραιώς για την bad bank και τα κόκκινα δάνεια και οι απαξιωτικές δηλώσεις

Το πισώπλατο χτύπημα της Εθνικής στην Πειραιώς για την bad bank και τα κόκκινα δάνεια και οι απαξιωτικές δηλώσεις
Με μαθηματική ακρίβεια τα προβληματικά δάνεια θα τσαλακώσουν άσχημα τους ισολογισμούς των τραπεζών
Οι σχέσεις μεταξύ τραπεζών και τραπεζιτών είναι πολύ περίεργες.
Σε μια περίοδο δύσκολη για τις ελληνικές τράπεζες όπου η αβεβαιότητα αποτελεί το βασικό σενάριο σε ένα κλάδο που προϋποθέτει σταθερότητα, οι τραπεζίτες δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους και ταυτόχρονα φέρνουν στην επιφάνεια άτυπες κόντρες, σχέδια αλλότρια ή και παλαιά μίση που φέρνουν στην επιφάνεια κατά καιρούς.
Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς ο CEO της Εθνικής τράπεζας κατά την άποψη μας δεν μπορεί να εμφανίζεται ως τιμητής ούτε ως ο βασικός εκπρόσωπος του τραπεζικού συστήματος.
Προφανώς και μπορεί να μιλάει για τα θέματα της Εθνικής αλλά δεν μπορεί να μιλάει συνολικά για το σύστημα γιατί η Εθνική στα δάνεια είναι τρίτη τράπεζα σε μερίδια αγοράς.
Η Πειραιώς είναι πρώτη τράπεζα.
Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του στο Βήμα ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς και στην απάντηση που δίνει για τα κόκκινα δάνεια αναφέρει «το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν αντιμετωπίζεται με φωνές και πυροτεχνήματα, ούτε με κοινές λύσεις».
Η δήλωση αυτή πως μεταφράζεται;
Ο τραπεζίτης που εισηγήθηκε την συλλογική λύση στο κεφαλαιώδες ζήτημα των προβληματικών δανείων δεν είναι άλλος από τον Μιχάλη Σάλλα τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς.
Στην συνάντηση των τραπεζιτών με τον Σαμαρά τον έλληνα πρωθυπουργό ο Σάλλας κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση, συλλογική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων ή κόκκινων δανείων (όπως παρωχημένα αναφέρονται).
Η πρόταση Σάλλα αντιμετωπίστηκε με άρνηση από την Εθνική, σχεδόν με άρνηση από την Alpha bank και με ουδετερότητα από την Eurobank.
Η πρόταση της Πειραιώς στηριζόταν σε μια βασική παραδοχή.
Οι τράπεζες έχουν 214 δισεκ. δάνεια εκ των οποίων 77 δισεκ. προβληματικά ή 84 δισεκ. σε επίπεδο ομίλων.
Δηλαδή τα καθαρά δάνεια είναι 214 – 77 = 137 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες έχουν μεγάλο πρόβλημα.
Θα μπορούσαν να εισφέρουν 20 ή 30 ή 35 δισεκ. σε μια bad bank τύπου Ιρλανδικής ΝΑΜΑ, το ΤΧΣ να αγοράσει με μεγάλο discount μείον τις προβλέψεις τα δάνεια αυτά από τις τράπεζες και εν συνεχεία η bad bank ΝΑΜΑ θα διαχειριζόταν τα προβληματικά δάνεια.
Οι τράπεζες θα είχαν πάρει κεφάλια πουλώντας τα προβληματικά δάνεια, θα ενίσχυαν τα κεφάλαια τους και το κυριότερο θα περνούσαν τα stress tests και το κυριότερο θα εξυγίαιναν τα χαρτοφυλάκια τους που είναι το μείζον ζήτημα.
Ο Σάλλας δεν κατέθεσε μια λύση στην λογική του ατομικού συμφέροντος αλλά του συλλογικού συμφέροντος.
Θα πουν ορισμένοι μα η Πειραιώς έχει τα περισσότερα NPLs ναι είναι αλήθεια και αυτό είναι το τίμημα της μεγάλης γιγάντωσης της τράπεζας.
Ορισμένοι λένε η Πειραιώς ευνοήθηκε και γιγαντώθηκε αλλά κανείς δεν αναφέρει ότι με την γιγάντωση του ισολογισμού της γιγαντώθηκαν και τα προβληματικά δάνεια που φθάνουν τα 29 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς έφερε στο τραπέζι μια λύση που στο παρελθόν είχε απορρίψει η Τρόικα αλλά θα μπορούσε να επανεξεταστεί γιατί είναι μια λύση συλλογική και κυρίως είναι λύση.
Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς ο CEO της Εθνικής χαρακτηρίζει την πρόταση της Πειραιώς φωνή και πυροτέχνημα αλλά γιατί όμως αντιδρά η Εθνική;
Τρεις είναι οι λόγοι
1)Γιατί θεωρεί ότι τα NPLs είναι πρόβλημα που μπορεί να το διαχειριστούν μεμονωμένα οι τράπεζες και να ανακτήσουν σημαντικά κεφάλαια στο μέλλον (καλό σενάριο)
2)Γιατί δεν θέλει να βρεθεί στο ίδιο καζάνι των προβλημάτων με τις άλλες τράπεζες όσον αφορά επιχειρηματικά και στεγαστικά καθώς σε συλλογική λύση μόνο επιχειρηματικά μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα μπορούσαν να ενταχθούν και βεβαίως τα στεγαστικά.
3)Γιατί έχει άλλο σχέδιο π.χ. κάποια εξαγορά και δεν θα την βόλευε μια συλλογική bad bank.

Το συμπέρασμα

Ο Τουρκολιάς της Εθνικής επιτίθεται ευθέως στην πρόταση λύση της Πειραιώς χαρακτηρίζοντας της φωνή και πυροτέχνημα.
Το θέμα είναι τι θα συμβεί αν η Εθνική τράπεζα χρειαστεί για να ανακεφαλαιοποιηθεί 2 δισεκ. ευρώ από τα stress tests;
Για να δούμε τότε αν η πρόταση της Πειραιώς για τα προβληματικά δάνεια ήταν πυροτέχνημα ή βιώσιμη λύση για το συλλογικό και συνολικό καλό;

Πορεία NPLs τραπεζών σε επίπεδο ομίλων

Ποσά σε δισ. ευρώ

Τράπεζες

NPLs

α΄ τρίμηνο 2014


NPLs α΄ τρίμηνο 2014

Προβλέψεις α΄ τρίμηνο 2014

Coverage ratio α΄ τριμ. 2014

Εθνική

16,2

23% -
Ελλάδα 28,4%


0,362

56%

Πειραιώς

27,89

37,9%

0,481

51%

Eurobank

16,2

30,9%

0,479

50,3%

Alpha

20,7

33,3%

0,395

56%

Attica bank

0,914

24,6%

0,019

49,2%

Geniki

1,29

67%

0,0029

42%

Κύπρου

14,4

49%

0,146

35%

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:59 27 Ιουλίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης