Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως το εκρηκτικό μείγμα stress tests, κόκκινα δάνεια και «πιθανό τραπεζικό ατύχημα» θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφικό bail in

Πως το εκρηκτικό μείγμα stress tests, κόκκινα δάνεια και «πιθανό τραπεζικό ατύχημα» θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφικό bail in
Το bail in και ως ιδέα θα ήταν καταστροφική για το ελληνικό banking και πρέπει να αποτραπεί....
Πως το εκρηκτικό μείγμα stress tests, κόκκινα δάνεια και «πιθανό τραπεζικό ατύχημα» θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφικό bail in.
Θα έχετε όλοι παρατηρήσει ότι στις δηλώσεις τους οι θεσμικοί παράγοντες, οι τραπεζίτες και γενικώς όσοι εμπλέκονται με τις τράπεζες δεν δηλώνουν ρητά ότι ξέρουν τι θα συμβεί στα stress tests.
Ακόμη και από το περιβάλλον του Σαμαρά του έλληνα πρωθυπουργού δεν γίνεται ρητή αναφορά ότι οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα αλλά ανεπίσημα αναφέρεται ότι «ελπίζουν να έχουν απορροφήσιμο πρόβλημα».
Κανείς δεν ξέρει, κάποιοι ελπίζουν και ειδικά ο Στουρνάρας ελπίζει ότι αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των προβληματικών δανείων τότε οι τράπεζες μπορεί να ξεπεράσουν τα stress tests χωρίς να καταστραφούν.
Όμως δυστυχώς αν δεν υπάρξει συλλογική λύση το πρόβλημα δεν θα είναι απορροφήσιμο.
Κορυφαία πηγή, παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει πλήρως την εικόνα των τραπεζών και κυρίως να γνωρίζει και τους διεθνείς συσχετισμούς δηλώνει τα εξής
«Είναι γεγονός ότι το ελληνικό banking καλείται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση τέτοιας κλίμακας που μπορεί να οδηγήσει σε νέα κεφάλαια από 1,8 με 2 δισεκ. στο καλό σενάριο έως 5-6 δισεκ. στο κακό σενάριο ενόψει των stress tests της ΕΚΤ.
Επειδή τα stress tests δεν θα υλοποιηθούν μόνο με τεχνικά κριτήρια αλλά και πολιτικά ο κίνδυνος έκπληξης και μάλιστα αρνητικής έκπληξης είναι πολύ μεγάλος.
Σε μια τέτοια περίπτωση αρνητικής έκπληξης θα πρέπει άμεσα να μελετηθούν τα πάντα, πως θα βρουν τα κεφάλια οι τράπεζες, το ΤΧΣ πρέπει να συμμετάσχει σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου και αν συμμετάσχει θα ενεργοποιηθεί το bail in που θα είναι καταστροφικό;
Επειδή όλα πρέπει να μελετηθούν ορθολογικά και όχι βιαστικά το σύστημα πρέπει να δουλέψει πάνω στο κακό σενάριο.
Ας προετοιμαστεί για το κακό σενάριο και ας διαψευστεί.
Τι είναι προτιμότερο να υπάρξει κακό σενάριο και όλοι να είναι απροετοίμαστοι ή να αποτραπεί το κακό σενάριο αλλά οι τράπεζες να είναι προετοιμασμένες;
Θεωρώ – και είμαι σε θέση να το γνωρίζω – ότι τουλάχιστον μια ή 2 τράπεζες έχουν μελετήσει το κακό σενάριο, έχουν μελετήσει το dilution του ΤΧΣ έχουν μελετήσει ακόμη και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του bail in.
Συμφωνώ με την άποψη της Πειραιώς ότι μια μεγάλη bad bank θα έλυνε οποιαδήποτε κεφαλαιακό πρόβλημα στις τράπεζες και θα μηδένιζε το ενδεχόμενο τραπεζικού ή τραπεζικών ατυχημάτων αλλά από ότι καταλαβαίνω δεν υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των τραπεζών.
Βέβαια η λύση της bad bank θα μπορούσε να δουλέψει και μεμονωμένα  δηλαδή μια τράπεζα με το ΤΧΣ και την bad bank θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια φόρμουλα και ας μην λάβει καθολικό χαρακτήρα.
Οι προτάσεις της ΤτΕ της διοίκησης Προβόπουλου για κόκκινα δάνεια αποτελούν μια καλή βάση αλλά η bad bank θα δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα όσων τραπεζών θέλουν να συμμετάσχουν σε μια bad bank πουλώντας δάνεια με μεγάλα discount προφανώς».

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης