Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Aπορρίπτει η ΕΚΤ τα πλάνα αναδιάρθρωσης στα stress tests και επιβάλλει haircut στα ακίνητα έως 70% - Έρχονται νέες ΑΜΚ 5-6 δισ

Aπορρίπτει η ΕΚΤ τα πλάνα αναδιάρθρωσης στα stress tests και επιβάλλει haircut στα ακίνητα έως 70% - Έρχονται νέες ΑΜΚ 5-6 δισ
Αν η κυβέρνηση αποτύχει στην πολιτική διαπραγμάτευση για τις τράπεζες και δεν περάσει η bad bank το σύστημα θα κλονιστεί
Προκαλούν σοκ τα σχέδια της ΕΚΤ καθώς σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η ΕΚΤ δεν δέχεται να προσμετρήσει τα πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών στα stress tests και ταυτόχρονα επιβάλλει haircut στα ακίνητα έως 70%.
Οι τραπεζίτες πλέον ανοικτά μιλούν για τεράστιο πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες και προβλέπουν ότι ο κλάδος θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να καλύψει νέες κεφαλαιακές ανάγκες για 5 με 6 δισεκ. ευρώ.
Οι τραπεζίτες εγκαταλείπουν τα σενάρια για 1,8 με 2 δισεκ. κεφαλαιακές ζημίες, εγκαταλείπουν ακόμη και τα 4 με 5 δισεκ. και θεωρούν ότι οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα μπορούσαν να φθάσουν τα 5 με 6 δισεκ. ευρώ.
Είναι προφανές λοιπόν ότι οι πιέσεις που ασκούνται μέσω της ΕΚΤ προς την Ελλάδα από την Τρόικα είναι ασφυκτικές.
Αν η Ελλάδα και η κυβέρνηση αποτύχει να διασώσει με πολιτικούς όρους τις ελληνικές τράπεζες, έρχονται δεινά έρχονται σοκαριστικές εξελίξεις στις τράπεζες.
Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι τα κριτήρια των stress tests δεν είναι αμιγώς τεχνοοικονομικά αλλά και πολιτικά και αυτό σημαίνει ότι θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών που προσφάτως εγκρίθηκαν από την DGCom, δεν γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ καθώς εγκρίθηκαν τον Ιούλιο του 2014 ενώ η ΕΚΤ αποτιμά τις τράπεζες με στοιχεία Δεκεμβρίου του 2013 και Ιουνίου του 2014.
H EKT θεωρεί τα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών ως στοιχεία που έχουν κατατεθεί ετεροχρονισμένα, καθυστερημένα στα μοντέλα υλοποίησης των stress tests.
Είναι προφανές ότι πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση από την Ελλάδα ώστε η ΕΚΤ στα stress tests να συμπεριλάβει τα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών άπαξ και εγκρίθηκαν πριν τις ανακοινώσεις των stress tests στα τέλη Οκτωβρίου του 2014.
Αν η πολιτική προσπάθεια αποτύχει, τότε μόνο από αυτή την παράμετρο – δηλαδή από την απόρριψη των πλάνων αναδιάρθρωσης -  θα μπορούσαν να προκύψουν επιπλέον 2 δισεκ. νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Προκαλεί πάντως αλγεινή εντύπωση ότι μεταξύ των παραμέτρων που έχει θέσει η ΕΚΤ στα stress tests είναι το haircut στα ακίνητα, το κούρεμα στην αξία των ακινήτων που διαθέτουν ως εγγύηση οι τράπεζες στα δάνεια που έχουν χορηγήσει.
Με βάση πληροφορίες το haircut στα ακίνητα φθάνει έως 70% όπερ σημαίνει απόλυτη καταστροφή για τα κεφάλαια των τραπεζών.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους, αλλά και το γεγονός ότι τα stress tests θα είναι στατικά και ταυτόχρονα θα αποτιμηθούν τα επιχειρηματικά δάνεια με παραδοχές Ευρώπης π.χ. Γερμανίας οι τραπεζίτες θεωρούν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες θα μπορούσαν να φθάσουν τα 5-6 δισεκ. ευρώ.
Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης αναφέρει «αν προκύψουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες που πλέον αρχίζει να γίνεται βασικό σενάριο όλες οι τράπεζες θα οδηγηθούν υποχρεωτικά σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Η αγορά θα υποστεί ένα μεγάλο σοκ, οι μετοχές των τραπεζών θα υποστούν ένα μεγάλο σοκ αλλά δεν θα υπάρχει άλλη λύση.
Ακόμη και αν προχωρήσει η λύση της bad bank θα χρειαστεί χρόνος για να υλοποιηθεί και επίσης το ΤΧΣ θα πρέπει να εισφέρει σημαντικά κεφάλαια τουλάχιστον 4-5 δισεκ. ευρώ για να αγοράσει η bad bank από τις τράπεζες τα προβληματικά δάνεια.
Οι τράπεζες πρέπει να προετοιμάζονται για νέες αυξήσεις κεφαλαίου» καταλήγει ο κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 00:12 30 Ιουλίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης