Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλη προσοχή - Έρχονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες ύψους 5-6 δισ. ευρώ – Τι θα πράξει το ΤΧΣ;

Μεγάλη προσοχή - Έρχονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες ύψους 5-6 δισ. ευρώ – Τι θα πράξει το ΤΧΣ;
Οι δυνητικές τιμές των νέων ΑΜΚ των τραπεζών περιέχουν μεγάλα discount....
Σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5-6 δισεκ θα οδηγηθούν οι ελληνικές τράπεζες λόγω των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τα stress tests της ΕΚΤ.
Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει τον τρίτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Ωστόσο το μείζον θέμα που θα εξεταστεί διεξοδικά το επόμενο διάστημα είναι εφόσον οι τράπεζες χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου το ΤΧΣ θα υποστεί μεγάλο dilution εκ νέου εξέλιξη άκρως δυσμενής.
Το ΤΧΣ με αιτία τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2014 υπέστη ένα μεγάλο dilution και η απίσχναση αυτή έγινε δεκτή καθώς αποτιμήθηκαν με δέουσα προσοχή τόσο το γεγονός ότι το ΤΧΣ δεν θα επενδύσει κεφάλαια αλλά οι ιδιώτες όσο και οι τιμές των νέων αυξήσεων κεφαλαίου.
Έτσι λοιπόν συνέβησαν τα εξής παράταιρα.
Η Alpha bank και η Πειραιώς υλοποίησαν ΑΜΚ με ισχνά discount δηλαδή μικρές εκπτώσεις σε σχέση με τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2013 ή με premium.
Η Πειραιώς υλοποίησε αύξηση το 2013 στα 1,71 ευρώ και το 2014 στα 1,70 ευρώ.
Η Alpha bank υλοποίησε αύξηση στα 0,44 ευρώ το 2013 και 0,65 ευρώ το 2014.
Σε αντίθεση με την Alpha και Πειραιώς το ΤΧΣ δέχθηκε να υποστεί μεγάλο dilution μεγάλη απίσχναση από την Εθνική και την Eurobank και το δέχθηκε αυτό γιατί έπρεπε να δελεάσουν τους ιδιώτες μετόχους που επένδυσαν 5,3 δισεκ. ευρώ στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2014.
Έτσι λοιπόν η Εθνική το 2013 υλοποίησε αύξηση στα 4,29 ευρώ – τιμή που δεσμεύει και τα warrants – και το 2014 υλοποίησε αύξηση στα 2,2 ευρώ.
Η Eurobank υλοποίησε αύξηση το 2013 στα 1,54 ευρώ και το 2014 στα 0,31 ευρώ.
Αυτά συνέβησαν.
Το θέμα είναι τι θα συμβεί από εδώ και πέρα.
Αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα είναι προ το συμφέρον του να μην συμμετάσχει καθώς θα υποστεί νέα απίσχναση νέα ζημία την οποία να μην μπορέσει να αναπληρώσει.
Μέχρι τώρα το ΤΧΣ έχει λειτουργήσει θεσμικά και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Όμως αν το ΤΧΣ αποδεχθεί να υποστεί νέο dilution στην περίπτωση που προκύψουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου τότε θα πρέπει να δικαιολογήσει με την στάση του μια τέτοια απόφαση.
Ωστόσο όπως όλοι γνωρίζουν ότι αν εμπλακεί έστω και με 1 ευρώ το ΤΧΣ θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in δηλαδή οι ιδιώτες και οι ομολογιούχοι θα υποστούν τις ζημίες.
Άρα από την μια πλευρά οι τράπεζες αν χρειαστούν κεφάλαια στα stress tests της ΕΚΤ θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν και αν πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν θα πρέπει να μελετηθεί με μεγάλη προσοχή
1)Συμφέρει το ΤΧΣ να υποστεί dilution;
2)Αν δεν συμφέρει να υποστεί dilution η συμμετοχή του ΤΧΣ ενεργοποιεί την διαδικασία του bail in.
Πρόσφατα είχαμε αναφέρει ότι μια  εκ των 4 συστημικών τραπεζών έχει ενημερώσει την Τρόικα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο νέας αύξησης κεφαλαίου με στόχο να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο όχι μόνο λόγω των stress tests αλλά και των γενικότερων προκλήσεων που έπονται.
Οι  ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου με διττό στόχο
1)Να περάσουν τα stress tests της ΕΚΤ
2)Να διαθέτουν ισχυρή επάρκεια κεφαλαίων ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμη και αν μια τράπεζα στην Ελλάδα δεν χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου λόγω των stress tests θα διαθέτει οριακούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 ειδικά.
Με οριακά κεφάλαια πως θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία;
Θα είναι στρατηγικό λάθος μετά τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν οριακούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, θα είναι πραγματικά μεγάλο λάθος, καθώς θα είναι τράπεζες, χωρίς παρέμβαση, κεφαλαιακά αδύναμες και ανίσχυρες.
Ούτε οι διοικήσεις, ούτε οι μέτοχοι θέλουν ανίσχυρες διοικήσεις.
Αν οι τράπεζες δεν διαθέτουν ισχυρό απόθεμα κεφαλαίων και ικανή ρευστότητα να χρηματοδοτήσουν την οικονομία πως η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεφύγει από την κρίση χρέους;

Τιμές αυξήσεων κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών

Ποσά σε ευρώ

Τράπεζες

ΑΜΚ 2013

ΑΜΚ 2014

Πιθανές ΑΜΚ 2014

Εθνική

4,29

2,2

1,5-1,8

Πειραιώς

1,71

1,70

1,1

Alpha

0,44

0,65

0,44-0,48

Eurobank

1,54

0,31

0,31 ή RS

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης