Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μικρομέτοχε ετοιμάσου να ξαναχάσεις τα χρήματα σου – Η παγίδα του Αυγούστου θα δημιουργήσει νέους losers

Μικρομέτοχε ετοιμάσου να ξαναχάσεις τα χρήματα σου – Η παγίδα του Αυγούστου θα δημιουργήσει νέους losers
Τα κακά παραδείγματα της ΑΤΕ και της Εθνικής πρέπει όλους τους επενδυτές να τους παραδειγματίζουν....
Θα παρουσιάσουμε μια άποψη που δεν θα στηριχθεί προφανώς στο τι θα συμβεί αύριο ή μεθαύριο αλλά τι θα μπορούσε να συμβεί σε βάθος εβδομάδων ίσως και λίγων μηνών.
Κυρίαρχο στοιχείο προφανώς είναι οι πιθανές για άλλους βέβαιες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Οι τράπεζες όμως αντί να πάρουν το ρίσκο και να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου προληπτικά με στόχο να προλάβουν τα επερχόμενα δεινά….αναμένουν την έκβαση των stress tests και με βάση τα αποτελέσματα θα ανακοινώσουν τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης τους αρχές Νοεμβρίου του 2014.
Τα διεθνή funds και γενικώς οι ξένοι επενδυτές έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες.
Αυτούς που είπαν στην κυριολεξία «την πατήσαμε με το μπουρδέλο την Ελλάδα» η φράση αυτή διατυπώθηκε από έλληνα managers σε παγκόσμιο hedge funds που επενδύσει στις τράπεζες και άλλους όπως το Fairfax που έχει αποφασίσει να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη για να καλύψει νέα αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.
Οι ξένοι ωστόσο ενώ πριν ένα μήνα ήσαν σχεδόν άνετοι, είχαν τις διαβεβαιώσεις των ελλήνων τραπεζιτών ότι δεν θα χρειαστούν κεφάλαια περνάνε τα stress tests και όλα βαίνουν καλώς.
Το bankingnews.gr αντιθέτως εδώ και ένα μήνα προειδοποιεί ότι όλα βαίνουν κακώς και προειδοποιεί για αυξήσεις 4 ή 5 ή και 6 δισεκ. ευρώ.
Εσχάτως όμως και αυτό είναι θετικό μέσα στα τόσα αρνητικά, οι έλληνες τραπεζίτες έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους για τα stress tests.
Κορυφαίος τραπεζίτης μας δήλωνε πριν 1 μήνα ότι «δεν ανησυχούμε για τα stress tests, κανένα πρόβλημα» και τώρα δηλώνει «δυστυχώς τα κριτήρια είναι πολιτικά και θα μας φορτώσει η ΕΚΤ μεγάλες ζημίες, θα χρειαστούν όλες οι τράπεζες νέα κεφάλαια».
Αυτή την ανησυχία την μεταδίδουν και στους ξένους οι οποίοι από άνετοι πριν εβδομάδες….έχουν καταλάβει ότι προσεχώς θα πρέπει να ξαναβάλουν νέα κεφάλαια στο ελληνικό banking.
Για τους γνωρίζοντες τα στοιχειώδη νέες αυξήσεις κεφαλαίου σημαίνει χαμηλότερες τιμές και αυτό σημαίνει discount, πιέσεις στις μετοχές, χρηματιστηριακό σοκ και άλλα πολλά που έχουμε βιώσει όλοι.
Όμως το παραδοσιακό κόλπο των ξένων είναι ότι πριν τις αυξήσεις κεφαλαίου ή με στόχο να ξεφορτώσουν όσοι ξένοι θέλουν να ξεφορτώσουν θα επιχειρήσουν άνοδο στο χρηματιστήριο τον Αύγουστο.
Αν και αυτή την πληροφορία την έχουμε ακούσει από λίγους στο Λονδίνο ενώ άλλοι διαφωνούν βλέπουν συνέχιση της φθοράς, το βέβαιο είναι ότι αν υπάρξει ράλι τον Αύγουστο με προφάσεις και προσχήματα πολλά από μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s την 1η Αυγούστου του 2014, την προσεχή Παρασκευή δηλαδή, μέχρι την έλευση της Lady Gaga (για αστείο το γράφουμε προφανώς αλλά οι ξένοι έχουν αποδείξει ότι ακόμη και τις μπούρδες τις κάνουν ειδήσεις για να παρασύρουν τους αφελείς)….να ανεβάσουν την αγορά τον Αύγουστο ώστε κάποιοι να ξεφορτώσουν.
Μακάρι να διαψευστούμε όχι μια αλλά 100 φορές αλλά φοβούμαστε ότι ο μικρομέτοχος θα ξαναχάσει τα χρήματα του.
Ορισμένοι μικρομέτοχοι είναι επικίνδυνα επικίνδυνοι για τους εαυτούς τους και θα επαναλάβουν πολλές φορές το ίδιο λάθος…
Θυμάμαι πραγματικά με θλίψη μια Παρασκευή που έσπασε σε good και bad bank η Αγροτική είχαμε με αποκλειστικό ρεπορτάζ από την Πέμπτη προειδοποιήσει ότι η τράπεζα θα σπάσει και ότι οι επενδυτές θα χάσουν τα χρήματα τους.
Τους προτρέπαμε να πουλήσουν παραβιάζοντας μάλιστα συνειδητά τους κανόνες δεοντολογίας, εμείς δεν μπορούμε να συστήσουμε αγορά ή πώληση αλλά θεωρούσαμε ότι έπρεπε να το κάνουμε για την προστασία των επενδυτών.
Οι επενδυτές ή κάποιοι εξ αυτών μας έγραψαν κανονικά.
 Εκείνη την Παρασκευή η μετοχή της Αγροτικής τράπεζας ήταν κλειδωμένη στο limit up….και βεβαίως όλοι οι μέτοχοι έχασαν τα λεφτά τους οριστικά.
Το ίδιο συνέβη και με την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής του 2013.
Η τιμή των 4,29 ευρώ ήταν απαράδεκτα υψηλή.
Προτρέπαμε τους επενδυτές να μην συμμετάσχουν γιατί  θα χάσουν τα λεφτά τους.
Ήταν πεταμένα λεφτά γράφαμε.
Ακούσαμε μύρια όσα από επενδυτές της Εθνικής και την συνέχεια την γνωρίζετε η Εθνική πούλησε όλους τους μικρομετόχους της και υλοποίησε το 2014 στην τιμή των 2,20 ευρώ.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά παραδείγματα.
Ωστόσο καθαρά γράφουμε.
Μικρομέτοχε ετοιμάσου να ξαναχάσεις τα χρήματα σου.
 Η παγίδα του Αυγούστου θα δημιουργήσει νέους losers

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης