Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα γελοιοποιείται, δεν υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση στο χρέος – Το φιάσκο θα θεωρηθεί επιτυχία

Η Ελλάδα γελοιοποιείται, δεν υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση στο χρέος  – Το φιάσκο θα θεωρηθεί επιτυχία
Αντί η Ελλάδα να προτείνει μια στρατηγικά βιώσιμη λύση για το χρέος έχει εγκλωβιστεί σε μια προκλητική μετριότητα
Να σταματήσει η γελοιοποίηση της διαδικασίας περί δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης στο χρέος από την Ελλάδα και την κυβέρνηση, γιατί ούτε σκληρή είναι και κυρίως ούτε διαπραγμάτευση.
Πως μπορεί να είναι σκληρή μια διαπραγμάτευση όταν η ΕΕ έχει καθορίσει το πλαίσιο με βάση το οποίο θα εξετάσει παραμέτρους ελάφρυνσης του χρέους;
Άρα αυτομάτως δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης και κυρίως σκληρής διαπραγμάτευσης.
Πως μπορεί να θεωρείται σκληρή διαπραγμάτευση μια διαδικασία όταν εδώ και 12 -14 μήνες όλοι γνωρίζουν για επιμήκυνση των δανείων κατά 30 ή 50 χρόνια με παράλληλη μείωση των επιτοκίων;
Δυστυχώς η Ελλάδα έχει παγιδευτεί στην μετριότητα, στην προκλητική μετριότητα και αντί διαπραγμάτευσης θα παγιδευτεί σε μια ιδιότυπη ομηρία χρέους για πολλά χρόνια.
Πρόσφατα είχαμε αναφέρει ότι εξετάζεται η παράδοξη έως απαράδεκτη πρόταση….της τμηματικής λύσης για την βιωσιμότητα του χρέους.
Δηλαδή ένα μοντέλο με βάση το οποίο θα τίθενται προαπαιτούμενα και αν η Ελλάδα τα πληρεί θα αποφασίζεται μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Επίσης εξετάζεται ένα μοντέλο τύπου HIPC Heavily Indebted Poor Countries που  εφαρμόστηκε σε 39 χώρες από το ΔΝΤ.
Η υπερχρεωμένες χώρες HIPC έτυχαν ελάφρυνσης τους χρέους που είχαν έναντι του ΔΝΤ αλλά για να μειωθεί το χρέος τους έπρεπε να επιτυγχάνουν οι χώρες αυτές κάποιες οικονομικούς στόχους.
Από τις 39 χώρες διεθνώς οι 33 βρίσκονται στην Κεντρική Αφρική είναι χώρες όπως η Γκάμπια, Γκάνα, Ρουάντα, Νίγηρας, Σενεγάλη, Μαυριτανία, Αιθιοπία, Τανζανία αλλά και χώρες εκτός Αφρικής όπως Αφγανιστάν, Βολιβία κ.α.
Οι χώρες αυτές είχαν χρέος που έφθανε το 280% του ΑΕΠ ή 200-250% του λόγου χρέους προς εξαγωγές.
Το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει ότι το κόστος ελάφρυνσης του χρέους των χωρών αυτών είναι 70-75 δισεκ. δολάρια.
Η Ελλάδα αντί να χρησιμοποιεί - ακόμη και ως σκληρό διαπραγματευτικό ατού ή φόβητρο – την λύση του haircut που είναι μακράν η καλύτερη για την χώρα….εγκαταλείπει το haircut και….εναρμονισμένη με την ΕΕ και την Γερμανία…διαπραγματεύεται ότι έχει ήδη προσυμφωνηθεί….άρα κατ΄ ουσία δεν διαπραγματεύεται.
Δυστυχώς η πολιτική ατολμία της κυβέρνησης αποδεικνύεται επιζήμια για την πατρίδα.
Καλλιεργείται σκόπιμα η άποψη – παραπλανώντας τον μέσο πολίτη που δεν μπορεί να γνωρίζει τις λεπτομέρειες τέτοιων σύνθετων θεμάτων – ότι η Ελλάδα δίνει τιτάνια μάχη…στην σκληρότατη διαπραγμάτευση για το χρέος.
Πρόκειται όχι απλά για μια επικίνδυνη πλάνη, δεν υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση και όσοι το επικαλούνται απλά υποκρίνονται λένε ψέματα στην ελληνική κοινωνία.
Ποια είναι όμως η αλήθεια και γιατί το πολιτικό σύστημα φέρει τεράστια ηθική ευθύνη προς την κοινωνία όταν χρησιμοποιεί επιχειρήματα ασυναρτησίες για να παραπλανήσει.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Το ελληνικό χρέος είναι 321 δισεκ. ευρώ και αποτελείται από διακρατικό χρέος και χρέος που κατέχουν ιδιώτες και κατανέμεται ως εξής.
1)Χρέος που δάνεισαν  άμεσα τα κράτη της ΕΕ στην Ελλάδα, ύψους 53,9 δισεκ. ευρώ
2)Χρέος μέσω των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα στα 30,1 δισεκ. ευρώ.
3)Χρέος μέσω δανείων του  EFSF στην Ελλάδα στα 139,9 δισεκ. ευρώ.
4)Ομόλογα έκδοσης Ελλάδος που κατέχουν ξένοι ιδιώτες περίπου 20 δισεκ. σε ευρώ και άλλα νομίσματα και swaps.
5)Ομόλογα έκδοσης Ελλάδος που κατέχει η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες ύψους 45 δισεκ.
6)Χρέος μέσω εντόκων  γραμματίων  ελληνικού δημοσίου περίπου 15 δισεκ. που κατέχουν ελληνικές και ξένες τράπεζες.
7) Δάνεια που είχε συνάψει το ελληνικό κράτος με τράπεζες και την ΤτΕ 4,7 δισεκ.  
Ο επικεφαλής του EFSF δηλαδή του μηχανισμού που δάνεισε στην Ελλάδα τα 139,9 δισεκ. δήλωσε ότι μείωση των επιτοκίων δεν μπορεί να υπάρξει καθώς η Ελλάδα απολαμβάνει επιτόκια κόστους με βάση το οποίο αντλεί τα κεφάλαια από τις αγορές το EFSF.
H επιμήκυνση θα μπορούσε να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης αλλά χωρίς ουσιαστικά πρακτικό νόημα καθώς τα οφέλη θα φανούν σε βάθος πολλών ετών.
Τα 139,9 δισεκ. που έχει χορηγήσει ο EFSF στην Ελλάδα προήλθαν από δημοπρασίες ομολόγων που πραγματοποιούσε το EFSF έχοντας ως εγγυήσεις τις εξασφαλίσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Με αυτές τις εγγυήσεις το EFSF δανείζεται από 1000 διεθνείς επενδυτές παγκοσμίως.
Τα δάνεια του ΔΝΤ στα 30,1 δισεκ. ευρώ εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τροποποιηθούν.
Το ΔΝΤ πρότεινε έως πρότινος haircut στο χρέος…μιλώντας εκ του ασφαλούς καθώς τα δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα δεν μπορούν να τροποποιηθούν, ούτε υποστούν haircut.
Τα έντοκα γραμμάτια δεν μπορούν να τεθούν σε καθεστώς διαπραγμάτευσης.
Τα ομόλογα της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών επίσης δεν μπορούν να μπουν σε καθεστώς διαπραγμάτευσης.
Τα ομόλογα προς τους ιδιώτες προφανώς και δεν μπορούν να μπουν σε καθεστώς διαπραγμάτευσης γιατί αυτό αυτομάτως θα σήμαινε default.
Άρα πρακτικά μόνο τα δάνεια της ΕΕ τα 52,9 δισεκ. μπορούν να τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Όμως αν αντί για 321 δισεκ. η διαπραγμάτευση περιοριστεί στα 52,9 δισεκ. τότε η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί σε παρωδία.
Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χάσει την μεγάλη ευκαιρία να θέσει θέμα haircut στο χρέος καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί το χρέος και να καταστεί βιώσιμο.
Π.χ. Τα δάνεια του EFSF τα 139,9 δισεκ. που προήλθαν από ιδιώτες φέρουν εγγυήσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Θα μπορούσαν τα δάνεια EFSF να υποστούν haircut, το EFSF θα κάλυπτε τους ιδιώτες δανειστές του Ταμείου μέσω των εγγυήσεων και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορούσε να διασωθεί.
Προφανώς και απαιτείται πολιτική τόλμη από την Ελλάδα να θέσει θέμα haircut και με τόλμη να υπερασπιστεί αυτή την λύση.
Όμως αν επιδείξουν ατολμία…το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε παγίδα χρέους και η Ελλάδα που πλήρωσε την 5ετή ύφεση με 240 δισεκ. ευρώ θα έχει επωμιστεί όλη την καταστροφή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης