Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Με 4-5 δισ στα stress tests θα είναι διαχειρίσιμο πρόβλημα - Αν φθάσουν τα 6-8 δισ έρχονται έως και αλλαγές διοικήσεων

Τράπεζες: Με 4-5 δισ  στα stress tests θα είναι διαχειρίσιμο πρόβλημα - Αν φθάσουν τα 6-8 δισ έρχονται έως και αλλαγές διοικήσεων
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στοχοποιηθεί από την Τρόικα και την ΕΚΤ και χρειάζεται τεράστια προσοχή...
Μείζον πολιτικό, οικονομικό και τραπεζικό ζήτημα γεννάται καθώς σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ασκούνται αφόρητες πιέσεις ώστε η Ελλάδα να παραμείνει σε καθεστώς ομηρίας…που σημαίνει ότι θα πλήξουν σκόπιμα τις τράπεζες Τρόικα και ΕΕ μέσω των stress tests της ΕΚΤ, ώστε να επιτύχουν τους αλλότριους σκοπούς τους.
Τα περί ανεξαρτησίας των stress tests είναι προφανώς επιχειρήματα για αφελείς, υπάρχουν ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα.
Το συμπέρασμα που εξάγεται από συνομιλίες που είχε το bankingnews.gr με κορυφαίο έλληνα τραπεζίτη και παράγοντα της DGCom είναι το εξής.
«Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι 4-5 δισεκ. ευρώ - σενάριο που υποστηρίζουμε στο bankingnews.gr από τον Ιούνιο του 2014 – τότε το πρόβλημα για τις τράπεζες θα μπορεί να θεωρηθεί διαχειρίσιμο.
Οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου σε χαμηλότερες τιμές και οι ιδιώτες για να διασώσουν τις επενδύσεις τους – όντας παγιδευμένοι – θα στηρίξουν και την τρίτη φάση ανακεφαλαιοποίησης.
Με 4-5 δισεκ. το πρόβλημα θα είναι διαχειρίσιμο και ακολούθως θα υπάρξει ράλι στην αγορά καθώς οι τράπεζες οριστικά θα έχουν καθαρίσει από κεφαλαιακές ανάγκες.
Αν όμως στα stress tests της ΕΚΤ οι κεφαλαιακές ανάγκες φθάσουν ή ξεπεράσουν τα 6 με 8 δισεκ. ευρώ τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στο ελληνικό banking και αυξημένη θα είναι η πιθανότητα να πληρώσουν τα λάθη της χώρας και τις πολιτικές σκοπιμότητες τα management των ελληνικών τραπεζών»
Το συμπέρασμα ποιο είναι;
Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι 4-5 δισεκ. τότε οι τράπεζες θα προσφύγουν στις αγορές και θα ανακεφαλαιοποιηθούν για 3η φορά.
Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests φθάσουν τα 6-8 δισεκ. ευρώ θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα και δεν αποκλείεται το αμήχανο και ανίκανο σύστημα να ρίξει την πέτρα του αναθέματος στους έλληνες τραπεζίτες δηλαδή σε αυτούς που δεν ευθύνονται για την κρίση»
Η ΕΚΤ και η Τρόικα έχουν πολλούς τρόπους να πλήξουν τις ελληνικές τράπεζες.
Ορισμένοι τρόποι είναι
1)Να μην αποδειχθεί και να μην συμπεριλάβει τα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών
2)Να μην δεχθεί τις λογικές αλλαγές που ζητώνται για τον DTA τον αναβαλλόμενο φόρο και υπάρξει τελικώς εποπτικό φίλτρο.
3)Να ζητήσει όπως φαίνεται haircut στα ακίνητα έως 70%.
4)Να ζητήσει να αυξηθεί το coverage ratio δηλαδή ο δείκτης κάλυψη δανείων με προβλέψεις από 55% στο 60% ή 62%.
5)Να επιβάλλει αυστηρά κριτήρια όσον αφορά τον τρόπο αποτίμησης των επιχειρηματικών δανείων
6)Να μεταβάλλει επί τα χείρω τα μοντέλα αξιολόγησης των collaterals.
Όλα αυτά μαζί φέρνουν την καταστροφή στις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης