Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κόκκινα δάνεια – Οι επιχειρηματίες ανησυχούν για αθέμιτο ανταγωνισμό και οι τράπεζες να μην μετατραπούν σε holding

Κόκκινα  δάνεια – Οι επιχειρηματίες ανησυχούν για αθέμιτο ανταγωνισμό και οι τράπεζες να μην μετατραπούν σε holding

Αντί να επιλεγεί η συλλογική λύση για τα κόκκινα δάνεια, υιοθετούνται ημίμετρα
Ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού θα προκαλέσουν οι μετοχοποιήσεις εταιριών από τις τράπεζες, σύμφωνα με επιχειρηματίες που συνεχίζουν….να παραμένουν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Είναι αληθές ότι σχεδόν 8 στους 10 έλληνες επιχειρηματίες έχουν δανειστεί από τις τράπεζες για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ή επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους.
Τα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε 101,6 δισεκ. ευρώ.
Από αυτά σύμφωνα με τραπεζικές πηγές περίπου το 70% δηλαδή 70 δισεκ. έχει πρόβλημα υπό την έννοια ότι έχει αναδιαρθρωθεί ή δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις.
Η αναδιάρθρωση διατηρεί εν ζωή τα δάνεια μεν αλλά δεν παύουν να αποτελούν εν δυνάμει πρόβλημα.
Τα 70 από τα 101 δισεκ. επιχειρηματικά δάνεια ή αναδιαρθρώθηκαν ή δεν πληρώνονται….
Τα πραγματικά NPLs στα επιχειρηματικά δάνεια υπερβαίνουν τα 31 δισεκ. σε επίπεδο ομίλων ενώ περίπου 40 δισεκ. έχουν αναδιαρθρωθεί δηλαδή κατά το σύνηθες ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός έχει μετατραπεί σε μακροπρόθεσμο.
Κορυφαίος έλληνας επιχειρηματίας που πρόσφατα αναδιάρθρωσε μεγάλο μέρος των δανείων του αλλά παραμένει από τους συνεπείς στις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες αναφέρει τα εξής «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεταξύ δύο ανταγωνιστριών εταιριών να προκύψει μείζον θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο κατασκευαστικές εταιρίες που διεκδικούν τα ίδια έργα.
Η μια εταιρία πληρώνει τις υποχρεώσεις της και η άλλη αντιμετωπίζει προβλήματα και έτσι οι τράπεζες επιλέγουν την λύση της μετοχοποίησης.
Σε αυτή την περίπτωση η πρώτη κατασκευαστική η συνεπής θα κληθεί να αντιμετωπίσει την δεύτερη κατασκευαστική που έχει μετεχοποιηθεί από τις τράπεζες και παραμένει εν ζωή αναδιαρθρώνοντας τα δάνεια της».
Ενώ οι επιχειρηματίες ανησυχούν για θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού, οι τραπεζίτες αντιμετωπίζουν άλλης υφής προβλήματα.
Η λύση της μετοχοποίησης  δυνητικών NPLs και κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μπορεί να αποτελέσει παγίδα για τις τράπεζες οι οποίες κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εταιρίες holding αντί τράπεζες που χορηγούν δάνεια και διακρατούν καταθέσεις.
Οι μετοχοποιήσεις πρέπει να αποτελούν λύσεις μόνο για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, θα ήταν καταστροφή να λάβει η όλη διαδικασία καθολικό χαρακτήρα.
Τα NPLs δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και κόκκινα δάνεια δηλαδή όσα βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση χρειάζονται συλλογική λύση και όχι μεμονωμένες λύσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
Στο τραπέζι υπάρχει η λύση των μετοχοποιήσεων εκείνων των εταιριών που έχουν συνάψει δάνεια και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή.
Προφανώς θα έχουν προηγηθεί αναδιαρθρώσεις έως και αναχρηματοδοτήσεις για να καταλήξει η τράπεζα να θεωρήσει ένα επιχειρηματικό δάνειο NPLs επιλέγοντας την τελική λύση της μετοχοποίησης.
Γιατί η λύση της μετοχοποίησης είναι υψηλού ρίσκου;
1)Γιατί θα μετατραπούν οι τράπεζες σε εταιρίες holding εξέλιξη που δεν συνάδει με το αντικείμενο τους.
Ο θεσμικός ρόλος των τραπεζών δεν είναι να εξυγιαίνουν τις εταιρίες αλλά να ανακυκλώνουν τις καταθέσεις μέσω της χορήγησης δανείων.
2)Στα stress tests που θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο οι συμμετοχές σε εταιρίες….αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των τραπεζών….που θα τιμωρείται από τις εποπτικές αρχές.
Τα ομόλογα και οι συμμετοχές σχεδόν τιμωρούνται από τα stress tests.
3)Ακόμη και αν εξυγιανθεί μια εταιρία δεν είναι βέβαιο ότι κατά την πώληση της θα καταφέρει να δημιουργήσει τέτοια αξία που θα καλύψει τουλάχιστον το 50% του δανείου άπαξ και οι συντελεστές κάλυψης δανείων με προβλέψεις (coverage ratio) κινούνται μεταξύ 49% με 55%.
4)Πολλές εταιρίες έχουν συνάψει είτε κοινοπρακτικά δάνεια, είτε δάνεια από πολλές τράπεζες.
Ποια τράπεζα και με ποια διαδικασία θα καταστεί μέτοχος και πως θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των άλλων τραπεζών;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης