Τραπεζικά νέα

ΕΒΑ: Πάνω από 12 χιλ. δεδομένα θα δημοσιευτούν για κάθε τράπεζα από τα stress test - Ποια είναι τα πρότυπα

ΕΒΑ: Πάνω από 12 χιλ. δεδομένα θα δημοσιευτούν για κάθε τράπεζα από τα stress test - Ποια είναι τα πρότυπα
Στόχος να υπάρχει κοινή βάση σύγκρισης
Τα τελικά πρότυπα για τα τεστ αντοχής του 2014 δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
Τα πρότυπα αυτά είναι κοινά για όλες τις τράπεζες της ΕΕ και απεικονίζουν το είδος και τη μορφή των στοιχείων που θα ανακοινωθούν την ΕΚΤ.
Η ΕΒΑ θα λειτουργήσει ως κομβικό σημείο δεδομένων για όλες τις τράπεζες της ΕΕ, παρέχοντας μία ολοκληρωμένη δέσμη σε επεξεργάσιμη και φιλική προς το χρήστη μορφή.
Με την αποκάλυψη των δεδομένων με συγκρίσιμο τρόπο σε ολόκληρη την ενιαία αγορά, η ΕΒΑ θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια για τις τράπεζες της ΕΕ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της πειθαρχίας της αγοράς και του συνόλου του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η EBA εξέδωσε σήμερα τα πρότυπα που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη δημοσίευση των στοιχείων στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ στον τραπεζικό τομέα.

Αναλυτικά:




Υπό το ρόλο του συντονιστή της άσκησης η ΕΒΑ θα δημοσιεύσει μέχρι 12.000 σημεία δεδομένων ανά τράπεζα σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τα στοιχεία που πρέπει να γνωστοποιούνται στα πρότυπα της ΕΒΑ θα καλύπτουν τη σύνθεση κεφαλαίου των τραπεζών, των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού (RWAs), κέρδη και ζημίες (L&P), τα ανοίγματα έναντι κρατικών ομολόγων, πιστωτικού κινδύνου και τιτλοποιήσεων.
Επιπλέον, για πρώτη φορά, η ΕΒΑ θα αποκαλύψει ένα πλήρες πρότυπο Κοινών Ιδίων Κεφαλαίων (CET1) για κάθε τράπεζα στα πρότυπα της οδηγίας CRR/CRD4.
Τα αποτελέσματα θα πρέπει να βασίζονται στο αποτέλεσμα της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από το τέλος του 2013 μέχρι το τέλος 2016.
















www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης