Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρ΄ ότι οι τράπεζες διαθέτουν 16 δισ capital buffer από 8% core tier 1 θα χρειαστούν στο δυσμενές σενάριο των stress tests 5-6 δισ

Παρ΄ ότι οι τράπεζες διαθέτουν 16 δισ capital buffer από 8% core tier 1  θα χρειαστούν στο δυσμενές σενάριο των stress tests 5-6 δισ
Οπότε μετά τα stress tests και μετά τις κεφαλαιακές ανάγκες ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα θα είναι υγιής, κεφαλαιακά ισχυρός και σίγουρα τότε θα αξίζει χρηματιστηριακά....
Τα πρώτα, πιο ασφαλή συμπεράσματα, φαίνεται να εξάγονται για τα stress tests της ΕΚΤ μετά τις νεότερες ανακοινώσεις της EBA European Banking Authority.
Με βάση τραπεζικά στελέχη και συνεκτιμώντας και τις εκθέσεις της Citigroup και της J P Morgan εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα τα οποία σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι περισσότερο ασφαλή, όχι οριστικά αλλά περισσότερο αξιόπιστα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν capital buffer δηλαδή κεφαλαιακό απόθεμα 16 δισεκ. σε σχέση με το core tier 1 που έχει οριστεί στο 8%.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Εθνική με 17,6% core tier 1 διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα 5 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς με 14,4% core tier 1 διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι περίπου 4 δισεκ.
Η Alpha bank με core tier 1 στο 15,6% εμφανίζει capital buffer περίπου 4 δισεκ.
Η Eurobank με 17,7% core tier 1 διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι περίπου 3,6 δισεκ. ευρώ.
Κάποιος αυθαίρετα θα μπορούσε να εικάσει ότι οι ελληνικές τράπεζες με τόσο ισχυρά capital buffer δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ίσως πλην της Eurobank 750 εκατ.
Αναλύοντας προσεκτικά τις παραδοχές της EBA και μετά τις πρόσφατες αναθεωρήσεις θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες αυτό πλέον είναι δεδομένο.  
Το ερώτημα είναι πόσες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες.
Το αρχικό σενάριο που είχαμε παρουσιάσει τον Ιούλιο για 2 δισεκ. συνολικά 250 εκατ στην Alpha bank, 350 εκατ στην Πειραιώς 700 εκατ στην Εθνική και 700 εκατ στην Eurobank δεν ευσταθεί.
Άρα που καταλήγουμε;
Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν στο βασικό σενάριο 3,5 με 3,85 δισεκ. ευρώ και στο δυσμενές σενάριο 5 με 6 δισεκ. ή 5,5 δισεκ. μέσος όρος.
Για την εξαγωγή αυτού του συμπεράσματος προφανώς συμπεριλήφθησαν όλα τα ευνοϊκά στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες π.χ. υιοθέτηση της αναβαλλόμενης φορολογίας DTA 100% χωρίς εποπτικό φίλτρο που ευνοεί όλες τις τράπεζες και κυρίως την Eurobank αλλά και τα δυσμενή στοιχεία όπως haircut στα ακίνητα από 40% στο 47%.
Οι τράπεζες ρωτήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αν γνωρίζουν τα αποτελέσματα των stress tests.
Οι τράπεζες έχουν επεξεργαστεί ορισμένα μοντέλα και με βάση αυτά εξάγουν ορισμένα συμπεράσματα τα οποία όμως ενίοτε αναιρούν το ένα το άλλο.
Π.χ. η Πειραιώς σε ένα σενάριο δεν εμφανίζει καμία κεφαλαιακή ανάγκη και σε άλλο εμφανίζει αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες, αυτό συμβαίνει και στην Εθνική, Eurobank και Alpha bank.
Οι τράπεζες όντως δεν γνωρίζουν μπορεί να εκτιμήσουν αλλά δεν γνωρίζουν επίσημα αυτό μπορεί να ειπωθεί με μεγάλη ασφάλεια.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο σε 3,5 με 3,85 δισεκ. και στο δυσμενές σενάριο 5-6 δισεκ. θα πρόκειται για μια αφενός προβλέψιμη αφετέρου λογική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες.
Πόσες τράπεζες, θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, με βάση το δυσμενές σενάριο όλες ακόμη και αν η Εθνική πουλήσει μέρος της Finansbank.
Ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποτιμήσουμε την εξής παράμετρο, οι ιδιώτες και αναφερόμαστε οι ξένοι θεσμικοί θα καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Οπότε μετά τα stress tests και μετά τις κεφαλαιακές ανάγκες ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα θα είναι υγιής, κεφαλαιακά ισχυρός και σίγουρα τότε θα αξίζει χρηματιστηριακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης