Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν όλα εξελιχθούν….ιδανικά οι τράπεζες το 2016 θα εμφανίζουν κέρδη 2,5 δισ. – Μετά τα stress tests οι τράπεζες αποκτούν αξία

Αν όλα εξελιχθούν….ιδανικά οι τράπεζες το 2016 θα εμφανίζουν κέρδη 2,5 δισ. – Μετά τα stress tests οι τράπεζες αποκτούν αξία
Mετά τα stress tests και μετά την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων τους οι τράπεζες θα αποκτήσουν αξία.
(upd)Αν όλα εξελιχθούν ιδανικά δηλαδή δεν υπάρξει νέα επιδείνωση στην οικονομία, το ΑΕΠ διατηρηθεί σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και οι τράπεζες αντιμετωπίσουν τα stress tests ανεκαφαλαιοποιούμενες και κλείνοντας τον κύκλο της κεφαλαιακής εσωστρέφειας, το 2006 λόγω κυρίως των συνεργειών θα μπορούσαν να επιτυγχάνουν κέρδη 2,5 δισεκ. ευρώ ετησίως.
Το ισχυρό στοιχείο των ελληνικών τραπεζών – και ορθά το επισήμανε η J P Morgan – είναι η συγκέντρωση του κλάδου.
Η ιδέα του Γ. Προβόπουλου να δημιουργηθούν 4 συστημικές τράπεζες, άποψη που υιοθέτησε και η Τρόικα στην παρούσα συγκυρία δείχνει αδυναμίες, όχι συστημικά προβλήματα αλλά αδυναμίες.
Οι 4 ισχυροποιημένες ελληνικές τράπεζες μετά τα stress tests θα αποκτήσουν αξία.
Θα ολοκληρωθεί ο κύκλος ανακεφαλαιοποίησης και μετά από αυτή την διαδικασία οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να αποκτούν σημαντική χρηματιστηριακή αξία.
Οι ελληνικές τράπεζες μετά τα stress tests και μετά το κλείσιμο των κεφαλαιακών εκκρεμοτήτων θα αξίζουν για αγορά.
Οι εκτιμήσεις ότι θα επιτύχουν κέρδη 1,5 δισεκ. το 2015 ίσως είναι αρκετά αισιόδοξες αλλά το 2016 θα μπορούσαν να πετύχουν 2,5 δισεκ. καθώς το 2016 θα κορυφωθούν τα οφέλη από τις σημαντικές συγχωνεύσεις που συντελέστηκαν στο ελληνικό banking.
Με χρηματιστηριακούς όρους το ερώτημα είναι
Τι σημαίνει 2,5 δισεκ. κέρδη για τις τράπεζες το 2016 με χρηματιστηριακούς όρους;
Η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να φθάσει τα 40-45 δισεκ. έναντι 27-28 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου ή αύξηση 60% ή σε απόλυτα μεγέθη +17 δισεκ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία.
Με βάση αυτό το σενάριο η δυνητική κερδοφορία της Εθνικής θα έφθανε τα 800 εκατ, της Πειραιώς τα 700 εκατ, της Alpha τα 600 εκατ και της Eurobank 400 εκατ ευρώ.
Η μελλοντολογική πρόβλεψη έχει προφανώς πολύ υψηλό ποσοστό επισφάλειας καθώς ουδείς μπορεί να προδικάσει σοβαρά αρνητικά ή απρόοπτα γεγονότα.
Όμως αν όλα εξελίσσονταν ιδανικά οι ελληνικές τράπεζες το 2016 θα μπορούσαν να επιτύχουν κέρδη 2,5 δισεκ. ευρώ.
H εκτίμηση αυτή είναι επισφαλής, ωστόσο μετά τα stress tests και μετά την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων τους οι τράπεζες θα αποκτήσουν αξία.

(πρώτη ενημέρωση 08:15, 21 Αυγούστου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης