Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη για τις τράπεζες – Το πρώτο νούμερο των stress tests 31/10 θα σοκάρει, στοίχημα είναι το δεύτερο νούμερο στις 14/11

Αποκάλυψη  για τις τράπεζες – Το πρώτο νούμερο των stress tests 31/10  θα σοκάρει, στοίχημα είναι το δεύτερο νούμερο στις 14/11
Το πρώτο σοκ των stress tests της ΕΚΤ θα είναι πολύ μεγάλο για τις ελληνικές τράπεζες...αλλά στην δεύτερη φάση θα κριθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες...
Την ακριβή διαδικασία με βάση την οποία θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές θα υπάρξουν δύο νούμερα δύο διαφορετικά νούμερα κεφαλαιακών αναγκών και προφανώς δεν αναφερόμαστε στο βασικό base scenario και δυσμενές σενάριο adverse scenario που ούτως ή άλλως είναι δεδομένα.
Ποια είναι αυτά τα δύο νούμερα κεφαλαιακών αναγκών;
Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει στις 31 Οκτωβρίου του 2014 ημέρα Παρασκευή τα stress tests για τις 128 τράπεζες στις οποίες εκτελεί σενάρια ακραίας προσομοίωσης.
Το πρώτο νούμερο που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι μεγάλο αυτό πλέον είναι 100% βέβαιο.
Το σοκ που θα υποστεί η αγορά θα είναι μεγάλο γιατί οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι μεγάλες.
Σε αυτή την περίπτωση οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι 5-6 δισεκ. ή και υψηλότερα.
Εν συνεχεία και σε διάστημα 15 ημερών δηλαδή το αργότερο έως τις 14 Νοεμβρίου  και οι 128 ευρωπαϊκές τράπεζες μεταξύ αυτών και οι 4 ελληνικές Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς θα πρέπει να υποβάλλουν capital plans στην ΕΚΤ για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Τότε θα προσμετρήσουν και τα εξής δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες, τα πλάνα αναδιάρθρωσης, τα προ προβλέψεων έσοδα για το 2014 χωρίς να αναφέρεται για ποιο διάστημα του 2014 και ο αναβαλλόμενος φόρος.
Τα ποσά αυτά θα αφαιρεθούν από το αρχικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών προφανώς μειώνοντας το σημαντικά σε σχέση με το αρχικό σοκ και περιορίζοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες. 
Δηλαδή στην αρχή θα υπάρξει ένα μεγάλο νούμερο κεφαλαιακών αναγκών που θα σοκάρει και 15 ημέρες αργότερα το νούμερο σοκ θα μειωθεί γιατί θα προσμετρήσουν και παράμετροι που θα οφελήσουν τις ελληνικές τράπεζες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το όφελος
1)Από τα πλάνα αναδιάρθρωσης restructuring plan θα είναι 4 δισεκ. αν προσμετρήσουν όλες οι παραδοχές τους.
Η ΕΚΤ δεν έχει διευκρινίσει ακόμη ποιες παραδοχές των πλάνων αναδιάρθρωσης θα λάβει υπόψη.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν θα γίνουν πλήρως αποδεκτά τα πλάνα αναδιάρθρωσης.  
2)Η ΕΚΤ δέχεται να συμπεριληφθούν και τα προ προβλέψεων έσοδα του 2014 αλλά δεν διευκρινίζεται ποιας περιόδου.
Το καλό σενάριο για τις τράπεζες θα ήταν να δεχθεί τα προ προβλέψεων έσοδα όλου του 2014 αν και δεν αποκλείεται να περιοριστεί στο 9μηνο ή 6μηνο του 2014.
Τα προ προβλέψεων έσοδα του 2014 όλης της χρονιάς εκτιμώνται σε 2 δισεκ. ευρώ.
Υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για την παράμετρο των προ προβλέψεων εσόδων.
3)Θα προσμετρήσει όλη η αναβαλλόμενη φορολογία χωρίς εποπτικό φίλτρο δηλαδή αποδοχή 100% που σημαίνει όφελος 4,4 δισεκ.
Η ΕΚΤ δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τα θετικά στα stress tests αλλά και τα αρνητικά και αυτά που προκαλούν κεφαλαιακές ζημίες στις τράπεζες. 
4)Θα προσμετρήσει η ΕΚΤ την  διαφορά μεταξύ των προβλέψεων που έχουν διενεργήσει οι τράπεζες σε σχέση με τα δάνεια που χαρακτηρίζονται NPLs (δηλαδή καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) συγκριτικά με αυτά που η ΕΚΤ θεωρεί δάνεια σε καθυστέρηση δηλαδή μη εξυπηρετούμενα.
Από το σκέλος αυτό οι τράπεζες θα υποστούν ζημία τουλάχιστον 1,5 δισεκ.
5)Θα προσμετρήσει στα αρνητικά προφανώς τα NPLs ως συνολικό ποσό των χαρτοφυλακίων δανείων καθώς και την αύξηση του haircut στα ακίνητα από 40% στο 47%.
Το πακέτο αυτό των παραμέτρων θα ζημιώσουν τις τράπεζες τουλάχιστον 5-6 δισεκ.
6)Οι παράμετροι των γενικών όρων ΑΕΠ, ανεργία, πορεία NPLs, αποτίμηση εταιρικών δανείων και άλλα θα ζημιώσει τις τράπεζες από 1,5 έως 2 δισεκ.
7)Υπάρχει και η πολιτική παράμετρος των stress tests που δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε αυτή την φάση πόσο θα ζημιώσει τις ελληνικές τράπεζες.
Άρα θα έχουμε στις 31 Οκτωβρίου το πρώτο ποσό κεφαλαιακών αναγκών που θα είναι μεγάλο και στις 14 Νοεμβρίου που οι τράπεζες θα υποβάλλουν τα νέα capital plans θα μειωθούν οι αρχικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Αυτή είναι η διαδικασία.
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα σε αριθμούς;

Κακό σενάριο για το ελληνικό banking.

Στην περίπτωση του κακού σεναρίου η ΕΚΤ καταλήγει ότι στο base scenario δηλαδή στο βασικό σενάριο οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 5 δισεκ. και στο δυσμενές σενάριο μεταξύ 7 με 8 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς το αρχικό σοκ των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι μεγάλο για τις τράπεζες, τους μετόχους και την αγορά.
Σε αυτή την περίπτωση και αφαιρώντας τα οφέλη δηλαδή DTA αναβαλλόμενη φορολογία, προ προβλέψεων έσοδα, πλάνα αναδιάρθρωσης και άλλα θα προκύψει ζημία 3,5-3,8 δισεκ. στο βασικό σενάριο και 5-6 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο.
Σε αυτό το σενάριο όλες οι ελληνικές τράπεζες θα υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου.
Το σενάριο αυτό έχει υψηλές πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Καλό σενάριο για το ελληνικό banking

Στην περίπτωση του καλού σεναρίου η ΕΚΤ καταλήγει στο δυσμενές σενάριο μεταξύ 5-5,5 δισεκ. αλλά αφαιρώντας τα οφέλη, πλάνα αναδιάρθρωσης, αναβαλλόμενη φορολογία, προ προβλέψεων έσοδα, θα καταλήξουν οι κεφαλαιακές ανάγκες στα 1,7 με 2 δισεκ. ευρώ.
Σε αυτό το σενάριο θα υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου μόνο 2 ή 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες.

Συμπέρασμα

Το πρώτο νούμερο των κεφαλαιακών αναγκών που θα δημοσιευθεί στα stress tests θα είναι 100% μεγάλο για να προκαλέσει σοκ και να καταδείξει ότι η ΕΚΤ είναι αυστηρή.
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκύψουν από 5 έως 6 ή και 7 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.
Όμως όταν θα κατατεθούν τα capital plans η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ορισμένες παραμέτρους που θα μειώσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Υπό αυτές τις συνθήκες έχει αποκλειστεί το σενάριο να μην προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στην τελική φάση.
Η αγορά θα πρέπει να αναμένει κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.
Το αρχικό σοκ θα είναι μεγάλο αλλά αυτό που δεν μπορεί να αποτιμηθεί είναι το τελικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών.
Το www.bankingnews.gr είχε προειδοποιήσει ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες 5-6 δισεκ. στο δυσμενές και 3,5 με 3,8 δισεκ. στο βασικό σενάριο και η εκτίμηση αυτή έχει πλέον πολύ μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης που προσεγγίζει το 100%.
Όμως αυτό που θα μετρήσει στο τέλος είναι το τελικό μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών και αυτή την στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια…ούτε ως προς την αισιόδοξη ούτε ως προς την απαισιόδοξη του διάσταση.
Οι αναγνώστες του bankingnews.gr θα ενημερώνονται καθημερινά για τις εξελίξεις που αφορούν τα stress tests....
Ωστόσο δεν αποδεχόμαστε την εκτίμηση ορισμένων ξένων οίκων, ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν κεφάλαια.
Επιμένουμε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι σοβαρές...
Επιμένουμε σε αυτή την εκτίμηση......

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης