Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε επανέκδοση 3ετών ομολόγων θα προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ με στόχο 1,5 δισ και συμμετοχή και των ελληνικών τραπεζών

Σε επανέκδοση 3ετών ομολόγων θα προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ με στόχο 1,5 δισ και συμμετοχή και των ελληνικών τραπεζών
Η επανέκδοση των 3ετών πραγματοποιείται με στόχο να αντλήσει εκ νέου κεφάλαια το ελληνικό δημόσιο...
Η αποτυχία της έκδοσης 3ετών ομολόγων στις 10 Ιουλίου όπου το δημόσιο στόχευε σε 3 δισεκ. να αντλήσει από την δημοπρασία και τελικώς συγκέντρωσε 1,5 δισεκ. οδηγεί το ΥΠΟΙΚ στο να επανασχεδιάσει την πολιτική άντλησης ρευστότητας.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επανέκδοση των 3ετών ομολόγων ύψους 1,5 δισεκ. εκ των οποίων περίπου το 1 δισεκ. θα το καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες.
Βέβαια υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Τρόικα είχε απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην δημοπρασία των 3ετών ενώ ενόψει και των stress tests μπορεί η απόφαση αυτή να επιδράσει αρνητικά.
Αν και τα stress tests υλοποιούνται με όρους 2013 ωστόσο οποιαδήποτε απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ρίσκου στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών ίσως να αξιολογηθεί από την ΕΚΤ, παρ΄ ότι π.χ. αγορές ομολόγων θα επιδράσουν στα stress tests του 2015 που υλοποιηθούν εκ νέου και όχι στα stress tests του Οκτωβρίου του 2014.
Από την άλλη πλευρά ήταν παράδοξο – όπως είχαν επισημάνει τότε εμφατικά οι τραπεζίτες – οι ελληνικές τράπεζες να μην κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 100 μ.β.  με απόδοση 3,375% από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Η επανέκδοση 3ετούς ομολόγου δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί νωρίτερα από τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου ωστόσο το λογικό σενάριο θα ήταν να υλοποιηθεί η επανέκδοση μετά τα stress tests.
Δεν μπορεί οι τράπεζες να χρειάζονται κεφάλαια και ταυτόχρονα να αγοράζουν ομόλογα, θα ήταν λάθος στρατηγική.

Το παρελθόν

Πρώτη φορά στην ιστορία της,  η Ελλάδα, δεν κατάφερε να καλύψει τον στόχο των 3 δισεκ. ευρώ μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης 3ετών ομολόγων.
Δεν έχει υπάρξει άλλη φορά προηγούμενο να μην καλυφθεί ο στόχος ελληνικής έκδοσης.
Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε σε ξένους οίκους
να πραγματοποιήσουν την κοινοπρακτική έκδοση.
Η διαδικασία απέτυχε, καθώς το ελληνικό δημόσιο ήθελε να συγκεντρώσει 3 δισεκ. τελικώς κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 1,5 δισεκ. με επιτόκιο 3,5%.
Η έκδοση είχε συμπέσει τόσο με την χρεοκοπία της Banco Espirito Santo όσο και με τις διάχυτες ανησυχίες για τα stress tests.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης