Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί συμφέρουν οι χαμηλές τιμές στις ΑΜΚ και πως συνδέονται με το dilution του ΤΧΣ; - Ήρθε η ώρα των Πειραιώς και Alpha

Γιατί συμφέρουν οι χαμηλές τιμές στις ΑΜΚ και πως συνδέονται με το dilution του ΤΧΣ; - Ήρθε η ώρα των Πειραιώς και Alpha
Ένας μέτοχος μπορεί να υποστεί dilution είτε αν δεν συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου, είτε μέσω χαμηλής τιμής της αύξησης κεφαλαίου
Όταν πριν 2 μήνες είχαμε πρωτογράψει ότι έρχονται νέες  αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, αρχικώς η αγορά το αντιμετώπισε με σκεπτικισμό.
Στην πορεία άρχισε να αποδέχεται το σενάριο αυτό και οι ξένοι άρχισαν να το υιοθετούν και αυτό οδήγησε σε πτώση την αγορά από τις 1270 μονάδες στις 1044 στις 8 Αυγούστου του 2014.
Στην πορεία υπήρξε μπαράζ από άλλα μέσα ενημέρωσης και εκθέσεις ξένων που προεξόφλησαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν θα υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου.
Η δική μας επιμονή επιδρά και επηρεάζει και άλλους και προφανώς εμείς δεν τρελαθήκαμε, ως τραπεζικό site που επιδιώκουμε την συστημική ευστάθεια, δεν αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε διαφορετική γραμμή από αυτή που ήδη γνωρίζετε.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;
Όταν οι τραπεζίτες και οι ξένοι υποστηρίζουν «αν είναι να γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου τότε ας γίνουν σε χαμηλές τιμές.
Πρώτον θα αποκατασταθούν οι αδικημένοι δηλαδή Πειραιώς και Alpha bank που θα υλοποιήσουν αυξήσεις σε τιμές χαμηλότερες από τις πρόσφατες αυξήσεις του 2014 στην μεν Alpha στα 0,65 ευρώ και στην Πειραιώς στα 1,70 ευρώ.
Δεύτερον και πολύ σημαντικό αν οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν είναι μεγάλες αλλά π.χ. είναι της κλίμακας του 1 δισεκ. σε μια τράπεζα ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό του ΤΧΣ είναι η τιμή της αύξησης.
Όσο ποιο χαμηλό τόσο μεγαλύτερο το dilution του ΤΧΣ.
Το Ταμείο που ελέγχει το 56% κατά μέσο όρο των 4 μεγάλων τραπεζών θα υποχωρήσει στο 38% αρκεί οι ΑΜΚ να είναι 3-4 δισεκ. με χαμηλές τιμές».
Ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι τράπεζες έχουν κατανοήσει ότι με τα warrants δεν θα πετύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους, θα τα χρησιμοποιήσουν τα warrants αλλά ως plan B για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα καλυφθούν πλήρως.
Αυτό είναι 100% βέβαιο και θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία επανεκκίνησης για το ελληνικό banking.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:34 25 Αυγούστου του 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης