Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι προεξοφλεί η άνοδος της αγοράς; - Καλύτερα αποτελέσματα τραπεζών, λογικές ΑΜΚ και στο βάθος ποσοτική χαλάρωση

Τι προεξοφλεί η άνοδος της αγοράς; - Καλύτερα αποτελέσματα τραπεζών, λογικές ΑΜΚ και στο βάθος ποσοτική χαλάρωση
Η αγορά προεξοφλεί θετικά νέα - Ποια είναι αυτά τα θετικά νέα;
Εσχάτως το κλίμα στην αγορά έχει αλλάξει προς το θετικότερο.
Το χρηματιστήριο υπό το βάρος των τραπεζών οδηγήθηκε από τις 1328 μονάδες ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 10 Ιουνίου  στις 1044 μονάδες στις 8 Αυγούστου του 2014 ή πτώση -21%.
Η βασική αιτία της πτώσης, οι διάχυτες ανησυχίες ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα είναι μεγάλες παρέσυραν πτωτικά το ελληνικό χρηματιστήριο υπό το βάρος των τραπεζών.
Το www.bankingnews.gr συνέβαλλε σημαντικά στην πληροφόρηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και αυτό αναγνωρίζεται από τους έλληνες τραπεζίτες.
Ωστόσο ένα περίεργο φαινόμενο έχει εκδηλωθεί το οποίο δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Από τις 1379 μονάδες που ήταν το υψηλό έτους στις 19 Μαρτίου του 2014 το χρηματιστήριο υποχώρησε στις 1062 μονάδες ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 19 Μαΐου ακολούθησε νέα άνοδος στις 1328 μονάδες ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 10 Ιουνίου και εν συνεχεία πάλι πτώση με χαμηλό τις 1044 μονάδες στις 8 Αυγούστου.
Η αγορά πραγματοποιεί χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά ακολουθεί μια πλαγιοκαθοδική κίνηση από τον Μάρτιο του 2014 έως και τον Αύγουστο του 2014.
Χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες
Μετά τις 8 Αυγούστου και με εξαίρεση ορισμένες συνεδριάσεις η αγορά έχει ακολουθήσει μια έντονη ανοδική πορεία καταγράφοντας κέρδη 12,7% σε επίπεδο γενικού δείκτη σε διάστημα 18 ημερών απόδοση προφανώς θετική.
Τι προεξοφλεί το ελληνικό χρηματιστήριο και τι προεξοφλεί η άνοδος των τραπεζικών μετοχών;
1)Προεξοφλεί τα καλύτερα αποτελέσματα β΄ τριμήνου του 2014, που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα μετριάσουν σημαντικά τις ζημίες τους στο β΄ τρίμηνο έναντι του πρώτου τριμήνου.
Σε επίπεδο 6μήνου του 2014 μόνο η Εθνική θα εμφανίζει κέρδη έναντι ζημιών στις άλλες τράπεζες αλλά θα είναι καθολική η βελτίωση, μειώνοντας τις ζημίες κυρίως λόγω αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους και πρώτων θετικών επιπτώσεων από τις συνέργειες.
2)Προεξοφλεί ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, θα καλυφθούν από τους μετόχους.
Τα 3-4 δισεκ. που θα είναι οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα καλυφθούν 100% από τους ξένους μετόχους των τραπεζών.
Άρα το πρόβλημα των κεφαλαιακών αναγκών θα αντιμετωπιστεί.
3)Η αγορά αρχίζει να προεξοφλεί, το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.
Είναι αληθές ότι αρχές του 2015 είναι πιθανό να υπάρξει ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ και μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε μεγάλη άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ίσως έτσι να εξηγείται το συνεχές ράλι στα ομόλογα.
Υπό άλλες συνθήκες τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα αποτελούσαν ακραία φούσκα.
Όμως η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι της παρούσης.

Το συμπέρασμα

Χρηματιστήριο και τράπεζες προεξοφλούν μείωση ζημιών στο β΄ τρίμηνο του 2014 ενώ έχουν προεξοφλήσει και την κάλυψη των νέων αυξήσεων κεφαλαίου.
Όλα αυτά οδήγησαν το χρηματιστήριο από τις 1044 μονάδες ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 8 Αυγούστου στις 1177 μονάδες.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει προσεχώς.
Η αγορά ξεπέρασε τις 1150-1155 μονάδες που ήταν ο ανώτερος στόχος για το ελληνικό χρηματιστήριο σε αυτό το βραχυχρόνιο διάστημα.
Αδυνατούμε να κάνουμε πρόβλεψη σε αυτή την φάση υπό την έννοια ότι ενώ επιβεβαιώθηκε το καθοδικό σενάριο 1044 μονάδες έχει αναιρεθεί το κύριο σενάριο των 950 με 900 μονάδες σε αυτή την φάση.
Δεν έχει ακυρωθεί αλλά σίγουρα έχει αναιρεθεί.
Τεχνικά οι 1218 μονάδες το υψηλό στις 25 Ιουλίου ίσως να είναι ο νέος βραχυχρόνιος στόχος.

Κρίσιμη υποσημείωση

Η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ που εκτιμάται ως πιθανότητα στο α΄ τρίμηνο του 2014, θα έδινε ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης τουλάχιστον 20%-30%.
Ωστόσο η ποσοτική χαλάρωση θα αργήσει και σίγουρα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά πιθανή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης