Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα NPLs αυξάνονται αλλά οι προβλέψεις μειώνονται – Στο 6μηνο έφθασαν στα 84,5 δισ – Θετικό σημάδι η βελτίωση του coverage ratio

Τα NPLs αυξάνονται αλλά οι προβλέψεις μειώνονται – Στο 6μηνο έφθασαν στα 84,5 δισ – Θετικό σημάδι η βελτίωση του coverage ratio
Η αύξηση του δείκτη κάλυψης δανείων με προβλέψεις είναι θετικό στοιχείο για τα stress tests των τραπεζών
(upd)Τα NPLs στο β΄ τρίμηνο του 2014 ανέρχονται σε επίπεδο ομίλων στα 84,5 δισεκ. ευρώ παρουσιάζοντας οριακά αυξητικές τάσεις σε σχέση το α΄ τρίμηνο του 2014.
Από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών έως τώρα εξάγονται τα εξής συμπεράσματα
1)Σε όλες τις τράπεζες ο δείκτης NPLs δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκε στο β΄ τρίμηνο του 2014 με ρυθμό σαφώς πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το παρελθόν.
Στην Alpha bank το NPLs διαμορφώθηκε στο 33,6% ή 21 δισεκ. σε απόλυτα μεγέθη.
Στην Εθνική στο 23,2% ή 16,7 δισεκ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη.
Στην Ελλάδα το NPLs της Εθνικής έφθασε στο 29,3% αλλά στην Τουρκία μειώθηκε στο 5,5% και έτσι βελτιώνεται η εικόνα του ομίλου.
Στην Πειραιώς τα συνολικά NPLs μαζί με την Geniki έχουν προσεγγίσει τα 29,2 δισεκ. και στην Eurobank 17 δισεκ. ευρώ.
2)Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε όλες τις τράπεζες παρατηρείται μείωση προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις μεταξύ του α΄και β΄ τριμήνου του 2014.
Άρα έχει ξεκινήσει σταδιακά η αποκλιμάκωση.
3)Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όλων είναι ότι το coverage ratio ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις έχει αυξηθεί σε όλες τις τράπεζες στο 58% στην Alpha bank και 56% στην Eurobank.
Η εξέλιξη αυτή είναι θετική για τα stress tests.
4)Η αναβαλλόμενη φορολογία δεν αποτελεί έκπληξη υπό την έννοια ότι ήταν γνωστό ότι θα συμπεριληφθεί πλήρως στα stress tests άρα επετράπη στις τράπεζες να περάσουν το σύνολο της αναβαλλομένης φορολογίας στα αποτελέσματα και ουσιαστικά στην καθαρή θέση.

(πρώτη ενημέρωση 08:14, 29 Αυγούστου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης