Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το μήνυμα Coeure της ΕΚΤ: Αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια θα τα αντλήσουν από τις αγορές

Το μήνυμα Coeure  της ΕΚΤ: Αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια θα τα αντλήσουν από τις αγορές
Η ΕΚΤ θα είναι αρκετά αυστηρή με τα stress tests για λόγους αξιοπιστίας και διαφάνειας....
Ένα μήνυμα προς τις ελληνικές τράπεζες, την ΤτΕ και την ελληνική κυβέρνηση έστειλε χθες ο Coeure μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή….ενόψει των stress tests.   
«Αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια θα τα αντλήσουν από τις αγορές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο  Coeure της ΕΚΤ.
Μόνο τυχαίο θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ συναντήθηκε σχεδόν με τους πάντες, τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο ήταν
1)Stress tests των τραπεζών.
H EKT πραγματοποιεί stress tests σε 128 ευρωπαϊκές τράπεζες και μεταξύ αυτών και των 4 ελληνικών.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν 31 Οκτωβρίου.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προσπάθησε να διερευνήσει τις προθέσεις της ΕΚΤ καθώς υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα στρεσαριστούν περισσότερο του αναμενόμενου.
Αυτό που εξήχθηκε ως συμπέρασμα είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα χαριστεί σε κανένα εθνικό τραπεζικό σύστημα καθώς στόχος είναι να μην θιγεί η αξιοπιστία των stress tests.
Αν χρειαστούν κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να τα βρουν από τις αγορές ανέφερε χαρακτηριστικά.
2)Εξετάστηκε η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στα μακροπρόθεσμα δάνεια της ΕΚΤ, ωστόσο υπάρχει ένα θέμα με τις εγγυήσεις καθώς η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών είναι χαμηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες για την ρευστότητα που αντλούν από την ΕΚΤ έχουν καταθέσει ως εγγύηση περίπου 90 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο για τα TLTRO τα μακροπρόθεσμα δάνεια της ΕΚΤ χρειάζονται υψηλής στάθμης εγγυήσεις.
Το συμπέρασμα από τις συναντήσεις είναι ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει  να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες στο σκέλος της ρευστότητας αλλά, θα είναι αρκετά αυστηρή με τα stress tests για λόγους αξιοπιστίας και διαφάνειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης