Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Bloomberg: Έως 5,35 δισ. ευρώ θα αναζητήσουν οι ελληνικές τράπεζες από την πρώτη φάση των TLTROs

Bloomberg: Έως 5,35 δισ. ευρώ θα αναζητήσουν οι ελληνικές τράπεζες από την πρώτη φάση των TLTROs
1,6 δισ. ευρώ για την Εθνική και 2,75 δισ. ευρώ για την Πειραιώς
Την άντληση 5,35 δισ. δολαρίων αναμένεται να διεκδικήσουν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, κατά την πρώτη φάση των TLTROs της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, oι τέσσερις συστημικές τράπεζες - Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank – αναμένεται να αναζητήσουν 5,4 δισ. ευρώ κατά την πρώτη φάση των TLTROs, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο.
Να υπενθυμίσουμε ότι στόχος των TLTROs - του προγράμματος της ΕΚΤ, που ανακοίνωσε ο Mario Draghi τον Ιούλιο - είναι να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες, πρόκειται δηλαδή για ένα μέτρο τόνωσης της πιστωτικής επέκτασης με στόχο να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.
Πιο αναλυτικά, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα, η οποία συνιστά τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, αναμένεται να αναζητήσει 1,6 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς παράλληλα, θα διεκδικήσει 2,75 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank περίπου 1 δισ. ευρώ.
Τέλος, η Alpha Bank αναμένεται να διεκδικήσει 1,8 δισ. δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, η Alpha Bank θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Δεκεμβρίου - και όχι του Σεπτεμβρίου.
«Αυτό που είναι σημαντικό για τα TLTRO είναι να χορηγήσουν με πρόσθετη ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα» επισημαίνει ο  Πάρις Μαντζαβράς, αναλυτής της Pantelakis Securities, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο.
Σημειώνεται πως η δεύτερη φάση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.


Τι μετέδιδε χθες, Πέμπτη, το bankingnews.gr
Στην πρώτη φάση των TLTROs θα συμμετάσχουν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, σύμφωνα με το Bloomberg, με στόχο να αντλήσουν 27 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο.
Ειδικότερα, η UniCredit αναμένεται να αναζητήσει 7 δισ. ευρώ κατά την πρώτη φάση του Σεπτεμβρίου, ανέφεραν ανώνυμες πηγές στο Bloomberg, ενώ η Banca Monte dei Paschi di Siena θα επιχειρήσει να λάβει 3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 50% του συνολικού ποσού που μπορεί να λάβει αυτή την χρονιά.
Η Intesa Sanpaolo, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, αρχικά εκτιμούσε ότι θα αναζητήσει 13 δισ. ευρώ, κατά την πρώτη φάση, ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι η τελική απόφαση θα παρθεί τελευταία στιγμή, την ημέρα της προσφοράς.
Η Banco Popolare, θα αναζητήσει 3,8 δισ. ευρώ συνολικά φέτος, ωστόσο δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα μοιράσει το ποσό στις δύο δημοπρασίες, του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, ή αν θα συμμετάσχει μόνο στη μία.
Συνολικά, η ΕΚΤ αναμένεται να δανείσει 110 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες τον Σεπτέμβριο, ενώ αλλά 160 δισ. ευρώ σε δεύτερη φάση το Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης