Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το πολύ κακό και το καλό σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο – Όλα περιστρέφονται γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις, έπονται τα stress tests

Το πολύ κακό και το καλό σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο – Όλα περιστρέφονται γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις, έπονται τα stress tests
Αποτελεί παράδοξο πως ενώ η κυβέρνηση διατείνεται ότι όλα βαίνουν καλώς...το ελληνικό χρηματιστήριο είναι στάσιμο στις 1150 μονάδες...
H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι ο καθρέφτης της οικονομίας.
Ενώ το πολιτικό σύστημα, προβάλλει την άποψη ότι όλα βαίνουν καλώς, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στα επίπεδα του Αυγούστου του 2011.
Στις 1150 μονάδες το 2011 το ελληνικό χρηματιστήριο προεξοφλούσε την καταστροφή, την χρεοκοπία της χώρας, των τραπεζών, της ύφεσης που έφθασε στο 26% και γενικώς τα δεινά που έπληξαν την εθνική οικονομία.
Σεπτέμβριος του 2014 και το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από μια επίσκεψη στις 473 μονάδες….βρίσκεται στις 1150 μονάδες στα επίπεδα του Αυγούστου του 2011.
Είναι ξεκάθαρο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο, έχει χάσει τον βηματισμό του, έχει χάσει την ικανότητα προεξόφλησης και έχει χάσει την ορατότητα που είναι απαραίτητη για κάθε επενδυτή.
Μέχρι πρότινος είχε καλλιεργηθεί η άποψη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα stress tests των τραπεζών.
Τα stress tests έχουν αποτιμηθεί ως δυνητικός κίνδυνος αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πολιτικές εξελίξεις.
Θα παρουσιάσουμε δύο βασικά σενάρια.
Το ένα το πολύ κακό στηρίζεται στην άποψη ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες αλλά κυρίως η παρούσα βουλή θα αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πολύ πιθανό να δει τις 800 μονάδες υπό τον όρο  ότι θα πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναλύουμε.
Συγκεκριμένα
1)Βραχυχρόνια, προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες στα stress tests της ΕΚΤ.
2)Αποτύχει η διαδικασία εκλογής προέδρου δημοκρατίας και προκηρυχτούν εκλογές.
Σε αυτό το πιθανό σενάριο παραμέτρων το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρεθεί στις 800 μονάδες δηλαδή χαμηλότερα και από τον στόχο των 900 μονάδων που στο παρελθόν έχουμε αναφέρει.
Πάμε να δούμε ορισμένες παραλλαγές του κακού σεναρίου.
3)Στα stress tests των τραπεζών προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες άνευ ουσίας αλλά η παρούσα βουλή αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας, πάλι θα δούμε τις 800 μονάδες.
Δεν προκύψει καμία κεφαλαιακή ανάγκη για τις τράπεζες – δεν το αποδεχόμαστε το σενάριο αυτό αλλά υποθετικά το αναφέρουμε – και η παρούσα βουλή δεν εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας πάλι θα δούμε τις 800 μονάδες.

Το θετικό σενάριο

Αν τώρα οι τράπεζες απορροφήσουν τους κραδασμούς των stress tests και ταυτόχρονα η παρούσα βουλή εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε οι 800 μονάδες θα αναιρεθούν ως στόχο και θα αντικατασταθεί από το σενάριο νέων υψηλών στην χρηματιστηριακή αγορά δηλαδή κίνηση άνω των 1400 μονάδων.
Αν μάλιστα λόγω αναδιάρθρωσης του χρέους τον Νοέμβριο υπάρξει και νέα αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Moody’s  θα δοθεί μια ακόμη ώθηση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 07:12 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης