Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν η οικονομία και το χρηματιστήριο εγκλωβιστούν σε παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα θα προκληθεί «stock run» ή sell off

tags :
Αν η οικονομία και το χρηματιστήριο εγκλωβιστούν σε παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα θα προκληθεί «stock run» ή sell off
Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες, η πολιτική αβεβαιότητα βλάπτει καίρια την υγεία της χρηματιστηριακής αγοράς.
(upd)Σε επικίνδυνα μονοπάτια, βρίσκεται τόσο η οικονομία όσο και το ελληνικό χρηματιστήριο….λόγω της διάχυτης πολιτικής αβεβαιότητας.
Όπως έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές εξελίξεις, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από τώρα έως τον Φεβρουάριο του 2015 η Ελλάδα να βρίσκεται παγιδευμένη.
Θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας ή όχι;
Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή όχι;
Ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ΔΕΘ παρουσίασε την κυβερνητική του πρόταση, η οποία αποτιμάται με μεγάλο σκεπτικισμό από την αγορά αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον αέρα των δημοσκοπήσεων και των ευρωεκλογών έχει το πλεονέκτημα της πρωτιάς, προηγείται και θα εκλεγεί πρώτο κόμμα.
Αν όμως συρθεί η οικονομία και το χρηματιστήριο στην στενωπό των πολιτικών εξελίξεων και χάσει πλήρως την δυνατότητα…ορατότητας τότε είναι ξεκάθαρο ότι θα προκληθεί συστημικό σοκ και stock run παραφράζοντας το bank run.
Η τρέχουσα κατάσταση έχει ως εξής.
Απομένουν 5 μήνες έως την λήξη της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν εγκλωβιστούν η οικονομία και το χρηματιστήριο στην παγίδα της πολιτικής αβεβαιότητας, τότε θα προκληθεί μεγάλη φθορά παντού.
Δεν μπορεί η οικονομία και το χρηματιστήριο να σέρνονται υπό το βάρος της αβεβαιότητας.
Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να φέρει νωρίτερα το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας παίρνοντας το ρίσκο να αποτύχει η διαδικασία , να μην συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές και τελικώς να οδηγηθεί η Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές όπου θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν αποτιμηθεί το αρνητικό σενάριο και οι επιπτώσεις του συστημικού σοκ, το χρηματιστήριο θα καταρρεύσει προς τις 800 μονάδες και η οικονομία θα αποδιοργανωθεί.
 Αν αντιθέτως καταφέρει η κυβέρνηση να διασφαλίσει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας τότε…θα αποκατασταθεί η τάξη και η ηρεμία….
Η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ηθική και πολιτική ευθύνη για την πορεία της χώρας.
Δεν μπορεί να σέρνεται για 5 μήνες η πολιτική αβεβαιότητα θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στην οικονομία και το χρηματιστήριο.
Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες με κυριότερη την παραίτηση Παπούλια νωρίτερα από την λήξη της θητείας του τον Φεβρουάριο του 2015.
Αν το πολιτικό σύστημα αψηφήσει, τις εξελίξεις, την φθορά και τις επικίνδυνες προεκτάσεις που μπορεί να προκληθούν από την πολιτική αβεβαιότητα είναι πιθανό οι αγορές να αντιδράσουν βίαια…με stock run στο ελληνικό χρηματιστήριο με φυγή επενδυτών, το sell off θα προκαλέσει σοκ στο χρηματιστήριο.  
Μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί κινήσεις πανικού…λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
Αλλά όπως θα διαπιστωθεί και στα road shows, αν οι ξένοι αρχίσουν να προβληματίζονται με το πολιτικό μέλλον της Ελλάδος και αρχίσουν να αξιολογούν το αρνητικό σενάριο, δεν αποκλείεται hedge funds να εγκαταλείψουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά….προκαλώντας domino effect και συστημική κρίση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Σε ένα τέτοιο δυσμενές σενάριο οι 800 μονάδες ίσως είναι αισιόδοξο σενάριο.
Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες, η πολιτική αβεβαιότητα βλάπτει καίρια την υγεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

(πρώτη ενημέρωση 16 Σεπτεμβρίου 2014, 13:05)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης