Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η πολιτική αβεβαιότητα αποσταθεροποιεί το χρηματιστήριο - Κινδυνεύουν να αποτύχουν σχέδια για ΑΜΚ στις τράπεζες

Η πολιτική αβεβαιότητα αποσταθεροποιεί το χρηματιστήριο - Κινδυνεύουν να αποτύχουν σχέδια για ΑΜΚ στις τράπεζες
O τραπεζικός κλάδος αν προκύψουν ανάγκες για νέα κεφάλαια στα stress tests εν μέσω διάχυτης πολιτικής αβεβαιότητας....θα καταφέρει να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές;
Η έσχατη εικόνα του χρηματιστηρίου, του προεξοφλητικού μηχανισμού των αγορών αποδεικνύει τον προβληματισμό, τον φόβο που αρχίζει να κυριαρχεί λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα.
Η κυριαρχούσα άποψη είναι ότι η κυβέρνηση θα αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελλάδα θα συρθεί υποχρεωτικά σε εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί ο νικητής των εκλογών.
Όμως μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, το χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλο 5 μήνες είναι αδύνατο να σέρνεται η οικονομία και το χρηματιστήριο, το οποίο πρέπει να ξεπεράσει και τον σκόπελο των τραπεζικών stress tests.
Αν αποτιμήσουμε ψύχραιμα την τρέχουσα κατάσταση, υπάρχουν εμπρός δύο πολύ κρίσιμα γεγονότα που περικλείουν τεράστιο βαθμό αβεβαιότητας.
Τα τραπεζικά stress tests και η επιβίωση ή όχι της κυβέρνησης.
Ούτε για τα stress tests υπάρχει καθαρή εικόνα, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, επιχείρημα που έχουμε αναπτύξει διεξοδικά, ούτε για τις πολιτικές εξελίξεις.
Αποτιμώντας ποσοτικά και ποιοτικά αυτούς τους δύο πολύ σημαντικούς κινδύνους οι πολιτικές εξελίξεις και η πολιτική αβεβαιότητα κυριαρχεί έναντι των stress tests.
Ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης λόγω της αποτυχίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί το μέγιστο κίνδυνο, καθώς η προσφυγή στις κάλπες θα προκαλέσει βραχυχρόνια χάος.
Όμως τα stress tests συνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις;
Αν υποθέσουμε ότι προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες 3 ή 3,5 δισεκ. ευρώ στα stress tests της ΕΚΤ και οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να καλύψουν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Σε ένα περιβάλλον απόλυτης πολιτικής αστάθειας, όπου οι διεθνείς επενδυτές θα ανησυχούν για πρόωρες εκλογές και θα διαβλέπουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει ότι….θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες ποιος ξένος θα έρθει να επενδύσει στο ελληνικό banking;
Ούτως ή άλλως οι ξένοι έχουν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για νέες αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.
Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι, οι τράπεζες που θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια λόγω των stress tests πως θα καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες όταν οι ξένοι επενδυτές που ήταν αρνητικοί σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες;
Είναι προφανές ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και μπορεί να ειπωθεί ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το πρόβλημα κάλυψης των κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές.
Σε ερώτηση που τέθηκε σε κορυφαίο τραπεζίτη τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση η απάντηση ήταν η εξής «αν υπάρξει τράπεζα ή τράπεζες που χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια από τα stress tests και λόγω της διάχυτης πολιτικής αβεβαιότητας θα πρέπει άμεσα να αναζητηθούν κεφάλαια με το επιχείρημα ότι θα προχωρήσει περαιτέρω η ιδιωτικοποίηση και θα περιοριστεί ο κίνδυνος κρατικοποίησης.
Αν καθυστερήσουν τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους θα είναι αδύνατη η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών με ιδιωτικά κεφάλαια αν υπάρξει πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα»
Οι τραπεζίτες αποτιμούν τον πολιτικό κίνδυνο και αναζητούν εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν κεφάλαια εν μέσω διάχυτης πολιτικής αβεβαιότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης