Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε ένα αριστερό περιβάλλον διακυβέρνησης της Ελλάδος ποια θα είναι η τύχη των Τουρκολιά και Λάτση στην Εθνική τράπεζα;

Σε ένα αριστερό περιβάλλον διακυβέρνησης της Ελλάδος ποια θα είναι η τύχη των Τουρκολιά και Λάτση στην Εθνική τράπεζα;
Ο Λάτσης θα χάσει τον έλεγχο της Εθνικής...στην περίπτωση αριστερής διακυβέρνησης της Ελλάδος...
Σε ένα αριστερό περιβάλλον διακυβέρνησης της Ελλάδος ποια θα είναι η τύχη του Αλέξανδρου Τουρκολιά CEΟ της Εθνικής τράπεζας και του Σπ. Λάτση μετόχου με 1,2% στην Εθνική τράπεζα;
Με αφορμή την κατά καιρούς κριτική μας για την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας ορισμένοι μπορεί να θέσετε θέμα προκατάληψης ή μεροληψίας. 
Πριν απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα να επισημάνουμε γιατί επικεντρωνόμαστε την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας;
Οι υπόλοιπες διοικήσεις των τραπεζών, ειδικά της Alpha και της Πειραιώς έχουν εκλεγεί από γενικές συνελεύσεις και κερδίσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου του 2013 και 2014.
Η διοίκηση της Eurobank διορίστηκε μεν αλλά στην πορεία έλαβε επιτυχώς την έγκριση από τους βασικούς ιδιώτες μετόχους και πλέον θεωρείται καθαρά ιδιωτικό management.
Στην Εθνική η διοίκηση Τουρκολιά όπως όλες οι διοικήσεις της Εθνικής διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Βέβαια στο παρελθόν το κράτος διόριζε τις διοικήσεις…μέσω των ασφαλιστικών ταμείων που κατείχαν το 15% με 16% των μετοχών της Εθνικής.
Τα ασφαλιστικά ταμεία ελέγχουν το 0,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας.
Παρ΄ όλα αυτά η διοίκηση Τουρκολιά σε ένα αριστερό περιβάλλον διακυβέρνησης θα αντικατασταθεί και αποτελεί την νούμερο ένα τράπεζα που θα υπάρξει αντικατάσταση της διοίκησης και αυτό θα πρέπει να θεωρείται 100% δεδομένο.
Επίσης είναι ερωτηματικό αν θα αποχωρήσει ο Ζανιάς από πρόεδρος και αυτό θα εξαρτηθεί από το αν το ΠΑΣΟΚ συμμετάσχει ή όχι σε κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετάσχει είναι ξεκάθαρο ότι θα αντικατασταθεί ο Ζανιάς.
Μεταξύ των στελεχών που θα αποχωρήσουν θα είναι και ο Δημόπουλος εκ των βασικών συνεργατών του Τουρκολιά και βεβαίως ο Π. Χριστοδούλου που παραμένει ως μη εκτελεστικό μέλος στην Εθνική.  
Το ερώτημα όμως είναι τι θα συμβεί με τον Σπ. Λάτση τον μέτοχο του 1,2% και βεβαίως της Πόλα Χατζησωτηρίου που είναι εκτελεστικό μέλος στην Εθνική και στέλεχος καθ΄ υπόδειξη του Λάτση και τον Δημήτρη Αφεντούλη που είναι μη εκτελεστικό μέλος στην Εθνική και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ιδρύματος Ιωάννης Λάτσης.
Ο Λάτσης είναι βέβαιο ότι θα χάσει τον έλεγχο της Εθνικής τράπεζας.
Από τις κατά καιρούς ανεπίσημες συζητήσεις που έχουν υπάρξει με τον ΣΥΡΙΖΑ και στο ερώτημα αυτό στελέχη του αναφέρουν «το κράτος θα είναι μέτοχος και ο Λάτσης μικρομέτοχος»
Η προσέγγιση αυτή είναι αρκετά σημειολογική.
Ωστόσο ο Λάτσης έχει το δικαίωμα των warrants, το οποίο όμως είναι πρακτικά….μη εξασκήσιμο λόγω της πολύ υψηλής τιμής των warrants.
Αν αποφασίσει να επενδύσει νέα κεφάλαια θα πρέπει να καταβάλλει σημαντικά κεφάλαια στο….ΤΧΣ για να μπορέσει να αυξήσει το ποσοστό του,  που αυτό σημαίνει να επενδύσει έως 850 εκατ ενδεχόμενο που εμφανίζει μηδενικές πιθανότητες…αν ληφθεί η πρότερη στάση του ως μετόχου.
Στην περίπτωση αριστερής διακυβέρνησης της χώρας, ο Λάτσης θα χάσει τον έλεγχο της Εθνικής και είναι βέβαιο ότι θα συρρικνωθούν οι δραστηριότητες της Χατζησωτηρίου για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να ζητηθεί η αντικατάσταση της.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 07:11 17 Σεπτεμβρίου του 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης