Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα αποδειχθεί στρατηγικό λάθος, αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει τα 11 δισεκ. του ΤΧΣ – Το κεφαλαιακό απόθεμα είναι δικλείδα ασφαλείας

Θα αποδειχθεί στρατηγικό λάθος, αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει τα 11 δισεκ. του ΤΧΣ – Το κεφαλαιακό απόθεμα είναι δικλείδα ασφαλείας
To κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς...πέραν από την προστασία των τραπεζών
Μετά τα stress tests της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν 26 Οκτωβρίου η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει πως θα χρησιμοποιήσει τα 11 δισεκ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι υπάρχουν δύο λύσεις και εφόσον ξεπεραστεί το ζήτημα της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
1)Να χρησιμοποιηθούν από τα 11 δισεκ. τα 8 δισεκ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού καθώς και για άλλες ανάγκες του προϋπολογισμού.
Το σενάριο αυτό εμφανίζει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβεβαίωσης.
2)Να χρησιμοποιηθούν περίπου 5 δισεκ. ώστε να βρεθεί μια συλλογική λύση για τα NPLs δηλαδή μαζί με ιδιώτες το ΤΧΣ να χρηματοδοτήσει μια συλλογική λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το σενάριο αυτό εμφανίζει μικρές πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM ότι η Ελλάδα έχει την διακριτική ευχέρεια να χρησιμοποιήσει τα 11 δισεκ. του αποθέματος του ΤΧΣ είναι προφανές ότι στην Ευρώπη….αποδέχονται την ελληνική πρόταση να χρησιμοποιηθεί το capital buffer του ΤΧΣ για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που αρχικώς είχαν σχεδιαστεί.

H άποψη του www.bankingnews.gr

Επειδή στο βάθος του ορίζονται έρχονται πάλι σύννεφα και οι τράπεζες αλλά και οι καταθέτες θα πρέπει να αισθάνονται και αν είναι ασφαλείς, το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς.
Πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ως δικλείδα ασφαλείας.
Το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ πρέπει να βγει από την ατζέντα της πολιτικής και…οικονομικής εκμετάλλευσης.
Αν υπάρξουν ενόψει των πολιτικών αλλαγών στην Ελλάδα, αιφνίδιες καταστάσεις στο τραπεζικό σύστημα, δεν θα πρέπει να υπάρχει plan B;
Το plan B είναι το κεφαλαιακό απόθεμα άρα θα έίναι στρατηγικό λάθος να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς πέραν από την προστασία των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης