Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Σαμαράς ποντάρει σε θετικό ΑΕΠ και αναβαθμίσεις και ο Τσίπρας ως συστημικός, εγκαταλείπει haircut και κρατικοποιήσεις

Ο Σαμαράς ποντάρει σε θετικό ΑΕΠ και αναβαθμίσεις και ο Τσίπρας ως συστημικός, εγκαταλείπει haircut και κρατικοποιήσεις
Ο Σαμαράς ποντάρει στην οικονομία....και ο Τσίπρας μετεξελίσσεται σε συστημικό πολιτικό
Ο δρόμος προς την εξουσία αλλάζει πλήρως τα δεδομένα των στρατηγικών και των πολιτικών που θα ακολουθήσουν οι δύο κύριοι αντίπαλοι της μεγάλης μάχης που θα διεξαχθεί….προσεχώς.
Ο Σαμαράς της ΝΔ στην προσπάθεια του να ανακόψει την πτώση φθοράς και να ανατρέψει το δυσμενές πολιτικό τοπίο ποντάρει στις αγορές μέσω της επανόδου της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Σχεδιάζονται έκδοση 7ετών ομολόγων, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και τα 8 από τα 11 δισεκ. του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ, ταυτόχρονα εντός του Νοεμβρίου φαίνεται ότι αν δεν έχουν υπάρξει πολιτικές εξελίξεις οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν έως και δύο κλίμακες στην Ελλάδα και μετά από χρόνια θα επανέλθουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk δηλαδή ΒΒ- για την κλίμακα αξιολόγησης των Standard and Poor’s και Fitch.
Ο Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αλλάξει στρατηγική, γνωρίζοντας ότι για να έρθει στην εξουσία, πρέπει να εγκαταλείψει τις ακραίες αριστερές φωνές και να μετατραπεί σε συστημικό πολιτικό.
Ήδη για πρώτη φορά σε συνέντευξη του αναφέρει ερωτώμενος για το χρέος ότι υπάρχει λύση αναδιάρθρωσης μέσω αντικατάστασης των υφιστάμενων ομολόγων – δανείων με νέα που θα φέρουν ρήτρες αναπτυξιακές.
Ουσιαστικά αρχίζει να εγκαταλείπεται η ιδέα του μονομερούς haircut στο χρέος και αναζητείται άλλη αντιμετώπιση.
Επίσης το γεγονός ότι έχουν επεξεργαστεί σχέδιο για bank run στις τράπεζες αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να σέβεται τις αγορές, τους καταθέτες και τους επενδυτές, όπερ σημαίνει ότι ο Τσίπρας….μετεξελίσσεται σε συστημικό πολιτικό.
Παράλληλα ο Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται αρεστός σε τραπεζίτες και επιχειρηματίες καθώς γνωρίζουν….ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική κρατικοποίηση τραπεζών, ενώ οι επιχειρηματίες που έχουν βολοδοσκοπήσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατανοούν ότι…δέχεται τους βασικούς κανόνες της αγοράς.
Η έννοια της κρατικοποίησης π.χ. στις τράπεζες με όρους ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι την πλειοψηφία θα την έχουν οι ιδιώτες, το κράτος θα έχει  την μειοψηφία και θα συμμετέχει με ορισμένα μέλη στο ΔΣ των τραπεζών.
Οι τραπεζίτες δεν ανησυχούν, ενώ ισχυροί έλληνες επιχειρηματίες, επίσης δεν ανησυχούν για τον Τσίπρα θεωρούν….ότι θα είναι συστημικός πολιτικός.
Η έννοια της συστημικότητας είναι απολύτως κατανοητή από τον Σαμαρά και δεν είναι τυχαίο ότι μετά την γκάφα περί bank run στις τράπεζες αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να αλλάξουν πολιτική ρητορική.
Το μείζον ερώτημα είναι ποιος θα επικρατήσει καθώς το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2015 η επιτυχία ή αποτυχία της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας θα κρίνει την πολιτική πορεία της Ελλάδος.
Ο Σαμαράς δεν θα βιαστεί καθώς ποντάρει να εξαντλήσει  όλο τον διαθέσιμο χρόνο ώστε να ανατρέψει το δυσμενές πολιτικό κλίμα.
Ο Σαμαράς θα ποντάρει στην αγορά και στην οικονομία ώστε να μειώσει την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ που ανοίγει επικίνδυνα.
Ο Τσίπρας από την άλλη μετεξελίσσεται σε συστημικό πολιτικό, εξέλιξη που αν δεν επιφέρει εσωτερικές ρήξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα του δώσει πολιτικούς πόντους.
Το πολιτικό παιχνίδι που θα παιχθεί το επόμενο διάστημα θα κρίνει την πολιτική πορεία της Ελλάδος.
Αποτιμώντας το σήμερα ο Σαμαράς βρίσκεται σε ξεκάθαρα δυσμενή θέση αλλά θα ρίξει το τελευταίο του χαρτί την τελευταία του εφεδρεία που είναι η αλλαγή κλίματος στην οικονομία.
Ωστόσο ο Τσίπρας, αρχίζει να παίζει με όρους…Σαμαρά δηλαδή να παίζει με όρους συστήματος εξέλιξη που στρατηγικά μπορεί να δώσει περισσότερους πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η συγκυβέρνηση έχουν κουράσει καθώς αυτοδιαψεύδονται, όταν μιλούν οι νέοι φόροι τελείωσαν.
Ο ΕΝΦΙΑ έπληξε την αξιοπιστία της κυβέρνησης στην κοινωνία ειδικά στον ευαίσθητο χώρο των ακινήτων.
Ωστόσο η ΝΔ μπορεί ποντάρει στην λογιστική βελτίωση της οικονομίας που νομοτελειακά θα υπάρξει τους επόμενους μήνες, ώστε να ανακόψει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από αριστερό κόμμα αναρχικών και αριστεριστών μετεξελίσσεται σε ευρωπαϊκό κόμμα που επιθυμεί το ευρώ, μιλάει για κρατικοποίηση τραπεζών που δεν θα εφαρμόσει ενώ….σταδιακά αλλάζει την ρητορεία του για την διατήρηση του χρέους.


Εταιρείες Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητες

Πιστοληπτική Ικανότητα

Προοπτική

Ημερομηνία

MOODY'S

Caa1

Σταθερή

Αύγουστος 2014

FITCH

B

Σταθερή

Μάιος 2014

STANDARD & POOR'S

Β

Σταθερή

Σεπτέμβριος 2014

RATING AND INVESTMENT

B-

Σταθερή

Μάιος 2014

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος

       
  Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+

  Aa2

AA

AA

  Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας
αξιολόγηση


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005




Α+ Ελλάδα 2005












  Α2

Α

Α

  Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+

  Baa2

BBB

BBB

  Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα
(junk - σκουπίδια)


Ba1

BB+

BB+

  Ba2

BB

BB

  Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+

  B2

B* Ελλάδα

B*Ελλάδα

  B3

B-

B-

Υψηλού κινδύνου

Caa1*Ελλάδα

CCC+

CCC+

  Caa2

CCC**Eλλάδα

CCC

  Caa3**

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC

    C

C

Χρεοκοπία

C***

D ***

D**

*Ισχύουσα βαθμολογία Ελλάδος

** Η βαθμολογία της Ελλάδος μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….

***Ήταν σε αυτή την βαθμολογία…


Πρώτη ενημέρωση 08:12 20 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης