Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αμνηστία για "κρυμμένους θησαυρούς" μελετά η κυβέρνηση - Κίνητρα για την επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό

tags :
Αμνηστία για
Mε την καθιέρωση της αμνηστίας, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες περί τα 10 δισ. ευρώ


Κίνητρα για την επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό στην Ελλάδα, φέρεται να μελετά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα "Νέα" αυτά που έχουν γίνει γνωστά το σχέδιο θέλει τα κεφάλαια που θα επαναπατριστούν να μην φορολογηθούν με συντελεστή 42%, αλλά με 15% σε περίπτωση κατάθεσης τους σε εγχώρια τράπεζα.
Αν μάλιστα τα χρήματα επενδυθούν, τότε ο συντελεστής περιορίζεται στο 7,5% και σε αμφότερες τις περιπτώσεις θα ισχύει φορολογική αμνηστία και δεν θα ισχύσει το πόθεν έσχες.
Τα 10 δισ. ευρώ των κεφαλαίων είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «όσα το μαξιλάρι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», ποσό ικανό να δώσει βαθιά ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες και αναπτυξιακή ώθηση. Μια τέτοιου μεγέθους ένεση ρευστότητας κρίνεται παραπάνω από πολύτιμη για τις τράπεζες ιδίως όταν - με τα σημερινά δεδομένα - δεν θα έχουν από τις αρχές του 2015 τη δυνατότητα να προσφεύγουν στην ΕΚΤ για φθηνό δανεισμό με ενέχυρο τίτλων.
Ασχετα με τις εκτιμήσεις για την αποδοτικότητα ενός τέτοιου σχεδίου, οι απόψεις των τραπεζιτών συγκλίνουν: υπάρχουν εκατοντάδες δισ. ευρώ κρυμμένα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας. «Ενδεικτικό του μεγέθους του κρυμμένου χρήματος είναι ότι αν κάποιος θελήσει να νοικιάσει σήμερα τραπεζική θυρίδα σε κάποια από τις ελληνικές τράπεζες θα διαπιστώσει ότι θα χρειαστεί να μπει σε λίστα αναμονής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης