Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

CEPR: Πολύ μεγάλη για να σωθεί η Ευρώπη - Γαλλία και Βρετανία αντιμετωπίζουν σοβαρούς χρηματοπιστωτικούς κινδύνους

tags :
CEPR: Πολύ μεγάλη για να σωθεί η Ευρώπη - Γαλλία και Βρετανία αντιμετωπίζουν σοβαρούς χρηματοπιστωτικούς κινδύνους
Η ING, η Credit Suisse, η Danske Bank, η Barclays, η BNP Paribas και η ΤτΕ αντιμετωπίζουν συστημικούς κινδύνους άνω του 3% του εγχώριου ΑΕΠ
"Πολύ μεγάλη για να σωθεί" χαρακτηρίζει την Ευρώπη το βρετανικό think tank Centre for Economic Policy Research (CEPR), τονίζοντας πως οι συστημική κίνδυνοι που απειλούν την ήπειρο και τον χρηματοπιστωτικό της κλάδο είναι σοβαροί.
Μέσω της διαδυκτιακής πλατφόρμας του voxeu.org, το CEPR επισημαίνει ότι τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα στην Ευρώπη απειλούνται από πληθώρα κινδύνων, επικαλούμενο και την έκθεση του ΔΝΤ από το 2009 ακόμη που ορίζει τον συστημικό κίνδυνο ως "κίνδυνο διαταραχής των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που προκαλείται από την ανεπάρκεια του συνόλου ή μερών του χρηματοπιστωτικού συστήματος και που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία".
Στο voxeu επισημαίνεται ότι για τα ευρωπαϊκά ιδρύματα, η κρίση μπορεί να προκληθεί από μια παγκόσμια κρίση, από μια περιφερειακή, ή από μια κρίση που απειλεί το σύνολο μιας χώρας, όπως στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι χώρες που αντιμετωπίζουν τους σοβαρότερους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους είναι η Γαλλία και η Βρετανία, καθώς οι δύο αυτές χώρες συνεισφέρουν στο 55% της έκθεσης του συνόλου των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι Deutsche Bank, BNP Paribas, Barclays, Crédit Agricole και Société Générale είναι οι τράπεζες της Ευρώπης που βρέθηκαν εν μέσω των σοβαρότερων κινδύνων το προηγούμενο διάστημα.

Χαρακτηριστικό είναι το κάτωθι γράφημα:


Η ING στην Ολλανδία, η Credit Suisse στην Ελβετία, η Danske Bank στη Δανία, η Barclays στη Βρετανία, η BNP Paribas στη Γαλλία και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν συστημικούς κινδύνους άνω του 3% του εγχώριου ΑΕΠ.


www.bankingnews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης