Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δύο ξένοι ενδιαφέρονται για την Attica Βank - Ζητούν το 51% και πλήρη έλεγχο management - Έως την ΓΣ οι τελικές αποφάσεις

tags :
Δύο ξένοι ενδιαφέρονται για την Attica Βank - Ζητούν το 51% και πλήρη έλεγχο management - Έως την ΓΣ οι τελικές αποφάσεις
Σε κάθε περίπτωση η Attica bank κερδίζει χρόνο ακόμη και αν καλυφθεί μερικώς η αύξηση κεφαλαίου
(upd3) Συνολικά 2 ξένοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Attica bank, να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ ευρώ.
Με βάση πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι ζητούν το 51% της Attica bank και τον έλεγχο του management.
Παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, δεν είναι βέβαιο αν θα υπάρξει ακόμη deal, καθώς η διοίκηση της Attica Bank μέχρι και την Γενική Συνέλευση θα αποτιμήσει τις παραμέτρους και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις αν δηλαδή υπάρξει deal ή όχι.
Η διοίκηση της Attica bank θα εξετάσει τις προσφορές σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα σταθμίσει αν θέλει να παραχωρήσει τον έλεγχο της τράπεζας και θα αποτιμήσει... τις τιμές της αύξησης κεφαλαίου αλλά και την μεγάλη μείωση του free float, της διασποράς μετοχών.
Σε κάθε περίπτωση η Attica bank, δεν κινδυνεύει.
Η διοίκηση της Attica Bank δηλώνει ότι είναι αισιόδοξη και βλέπει φως στο τούνελ της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου των 434 εκατ. ευρώ.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Σήμερα 23 Σεπτεμβρίου θα ξεκαθαρίσει αν κάποιος ή κάποιοι από τους 15 ενδιαφερομένους για την αύξηση κεφαλαίου της Attica bank εκδηλώσουν ενδιαφέρον, καθώς η τράπεζα θα προβεί σε ανακοινώσεις.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες το Apollo και το Wilbur Ross δεν ενδιαφέρονται όσο αρχικά διαφαινόταν, ενώ το ενδιαφέρον κινέζων μάλλον αποτελεί φήμη.
Αργά χθες κυκλοφόρησε ως πληροφορία που ωστόσο δεν έχει δισταυρωθεί, ότι βρέθηκε ενδιαφερόμενος αλλά κανένα από τα στελέχη της τράπεζας δεν επιβεβαίωναν την πληροφορία.
Σε κάθε περίπτωση αν καλυφθεί πλήρως η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank των 434 εκατ προφανώς θα είναι επιτυχία, για όσους παρακολουθούν το παρασκήνιο και κυρίως για τις έως απαράδεκτες προτάσεις ορισμένων ξένων που θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της τράπεζας τσάμπα.

Το δυσμενές σενάριο για την Attica bank...δεν είναι και τόσο δυσμενές...

Θα αναλύσουμε το δυσμενές σενάριο για την Attica bank….το οποίο δεν είναι και τόσο δυσμενές αν το αποτιμήσει κανείς ψύχραιμα.
Η Attica bank λοιπόν σήμερα 22 Σεπτεμβρίου αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων στρατηγικών επενδυτών.
Στο βασικό σενάριο στρατηγικός επενδυτής ή σχήμα επενδυτών καλύπτει από τα 434 εκατ τα 326 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ τα 108 εκατ μειώνοντας το ποσοστό του το ταμείο στην Attica bank από 51% στο  34%.
Η τράπεζα σε αυτό το σενάριο θα διαθέτει 413,9 τα υφιστάμενα κεφάλαια + 434 εκατ τα νέα κεφάλαια συνολικά 848 εκατ ευρώ κεφάλαια ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέλθει στο 23,8% επίπεδα ρεκόρ.
Ωστόσο αν αφαιρεθούν τα 95 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές και τα 79,3 εκατ από ομολογιακό tier II που λήγει στα μέσα του 2015, το καθαρό κεφάλαιο διαμορφώνεται στα 743 εκατ και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 21%.
(Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι το tier II κεφάλαιο ύψους 79,3 εκατ με την αποπληρωμή του δεν θα επιβαρύνει τα κεφάλαια με 79,3 εκατ αλλά μόνο με 7-8 εκατ, η υπόλοιπη διαφορά θα αποπληρωθεί ως ρευστότητα δεν θα επιδράσει στα κεφάλαια)
Αυτό είναι το καλό σενάριο, το ιδανικό σενάριο για την Attica bank και αποτελεί ταυτόχρονα και βασικό σενάριο.
Στην περίπτωση που κανείς δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον τι θα συμβεί;
Το ΤΣΜΕΔΕ θα καταβάλλει τα 221 εκατ το μέγιστο της δυνητικής συμμετοχής τότε θα φθάσει το ποσοστό του στην καταστατική πλειοψηφία και η Attica bank θα διαθέτει 635 εκατ ευρώ όπερ σημαίνει 18% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Attica bank δεν θα βιαστεί να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές, υποχρεούται το καλοκαίρι του 2016 ενώ το ομολογιακό των 79,3 εκατ λήγει στα μέσα του 2015.
Για να το θέσουμε απλά η Attica bank αν αποτύχει η αύξηση ή κατά το ορθότερο καλυφθεί μερικώς δηλαδή κατά 50% δεν κινδυνεύει γιατί ήδη διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια.
Η Attica bank σε αυτό το σενάριο θα κερδίσει χρόνο και θα έχει τον χρόνο να μελετήσει εναλλακτικά σενάρια κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Αν αποτύχει η αύξηση και καλυφθεί μερικώς η Attica bank δεν κινδυνεύει.
Προφανώς και θα έχει πίεση από την ΤτΕ αλλά δεν θα είναι η καταστροφή.
Το αναφέρουμε αυτό το σενάριο όχι μόνο λόγω του πλήθους των ερωτημάτων που μας θέτετε αλλά κυρίως γιατί ακόμη και στο αρνητικό σενάριο η Attica bank δεν κινδυνεύει.
 
H τιμή της αύξησης κεφαλαίου

Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε αναφέρει ότι funds όπως το Apollo ή το Wilbur Ross θέλουν να πάρουν τσάμπα την Attica bank.
Αποκλείεται να υπάρξει προσφορά από ξένο ή ξένους επενδυτές χωρίς μεγάλο discount, περί το 50%.
Αν τώρα αποτύχει η διαδικασία και μόνο το ΤΣΜΕΔΕ επενδύσει κεφάλαια, προφανώς μπορεί να διαμορφώσει την τιμή της αύξησης όπου θέλει.
Το βασικό σενάριο της ΑΜΚ θέλει 0,06 ευρώ τιμή αύξησης προ reverse split.
Πάντως το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος και συνολικά η Attica bank πρέπει να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τους 20.000 μικρομετόχους τους οι οποίοι επένδυσαν 200 εκατ πριν μήνες και τώρα αξίζουν 57 εκατ ευρώ (έναντι συνολικής αποτίμησης 115 εκατ).

(πρώτη ενημέρωση 23 Σεπτεμβρίου 2014, 07:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης