Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ποσοτική χαλάρωση ABS αλλά και κρατικών ομολόγων δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στις ελληνικές τράπεζες

Η ποσοτική χαλάρωση ABS αλλά και κρατικών ομολόγων δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στις ελληνικές τράπεζες
Η Ευρώπη και η ΕΚΤ, έχουν εξαπατήσει την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες.
Ορισμένοι θα σπεύσετε να αναφέρετε ότι η διαπίστωση είναι αυθαίρετη, ακραία ή λανθασμένη.
Ας δούμε ορισμένα δεδομένα.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο την αγορά καλυμμένων ομολόγων και asset back securities (ABS) δηλαδή στοιχείων ενεργητικού κατά βάση δανείων.
Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα και ABS και θα δίνει ρευστότητα στις τράπεζες.
Από το μέτρο αυτό οι ελληνικές τράπεζες ουσιαστικά δεν κερδίζουν τίποτε γιατί τα καλά περιουσιακά τους στοιχεία βρίσκονται ως εγγύηση στην ΕΚΤ άρα δεν έχουν τι να πουλήσουν στην ΕΚΤ.
Ο M. Draghi της ΕΚΤ ανέφερε ότι αν χρειαστεί η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ακόμη ισχυρότερα αντισυμβατικά μέτρα δηλαδή θα ανακοινώσει ποσοτική χαλάρωση με αγορές κρατικού χρέους.
Το μέτρο αυτό που από πλευράς σπουδαιότητας είναι πολύ μεγαλύτερο από την αγορά καλυμμένων ομολογιών πάλι δεν θα έχει επίδραση στις ελληνικές τράπεζες γιατί απλά δεν κατέχουν μακροχρόνιο ελληνικό χρέος.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν 8,5 με 9 δισεκ. εντόκων γραμματίων και άνευ ουσίας χαρτοφυλάκιο ομολόγων.
Δηλαδή το υφιστάμενο και μελλοντικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα περιλαμβάνει και κρατικά ομόλογα δεν θα έχουν ουσιαστική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες.
Το παράδοξο όμως είναι ότι αν η ΕΚΤ είχε αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα το 2011 θα είχε αποφευχθεί η κατάρρευση και η χρεοκοπία του ελληνικού banking το οποίο μόνο από τα ομόλογα υπέστη ζημία 38 δισεκ.
Η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος όχι όμως των ελληνικών τραπεζών αλλά των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες έβλεπαν την επερχόμενη καταστροφή και προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν το ελληνικό χρέος.
Ξεκίνησαν να κατέχουν συνολικά οι τράπεζες 175 δισεκ. ελληνικού χρέους και πριν το PSI+ είχαν μειωθεί στα 20 -30 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν καμία ευκαιρία να ξεφορτωθούν το ελληνικό χρέος.
Η ΕΚΤ μπορεί να στήριξε τις ελληνικές τράπεζες μέσω της ρευστότητας και εν συνεχεία μέσω των δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση τους αλλά τις άφησε να χρεοκοπήσουν.
Άρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα ανακοινωθεί προσεχώς και θα αφορά και κρατικά ομόλογα όχι μόνο δεν έχει κανένα όφελος για τις ελληνικές τράπεζες ελλείψει ομολόγων στα χαρτοφυλάκια τους αλλά αποτελεί πρόκληση…γιατί και η ΕΚΤ άφησε να χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες πληρώνοντας την μεγάλη τους έκθεση στο ελληνικό χρέος.
Η ΕΚΤ μέσω των προγραμμάτων αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS αλλά και προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους που θα έρθει προσεχώς δεν βοηθάει τις ελληνικές τράπεζες.
Γνωρίζει η ΕΚΤ ότι από κανένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν ευνοούνται οι ελληνικές τράπεζες.

Η αγορά καλυμμένων ομολόγων και ABS

Το Ευρωσύστημα διαθέτει μια αγορά ABS συνολικής αξίας 690 δισ. ευρώ και καλυμμένες ομολογίες ύψους 1,4 τρισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει περί τα 70-110 δισεκ ABS
Ενώ λοιπόν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ένα πραγματικά μεγάλο νέο και θετικό νέο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά οι ελληνικές τράπεζες ελλείψει collaterals δεν θα ωφεληθούν.
Η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι στις 2 Οκτωβρίου θα εξειδικεύσει τα μέτρα και έχει επισημάνει ότι θα αγοράζει δεν θα δέχεται δηλαδή εγγυήσεις - collaterals.
Τι συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες;
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 44,6 δισεκ. ρευστότητα από την ΕΚΤ με βάση τα επίσημα στοιχεία ενώ η δανεική ρευστότητα από την ΕΚΤ έχει υποχωρήσει στα 40 δισεκ. με βάση ανεπίσημες πηγές.
Για την ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ εγγυήσεις collaterals 74 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ και 14 δισεκ. για έκτακτη παροχή ρευστότητας εγγυήσεις στην ΤτΕ.
Επίσης στα 30 δισ. λοιποί λογαριασμοί τάξης στην ΤτΕ τα περίπου 12 με 15 δισεκ. είναι απόθεμα εγγυήσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει στο ευρωσύστημα περίπου 100 δισεκ. για να λάβουν ρευστότητα 44 με 40 δισεκ.

Ποιες οι εγγυήσεις κατά τράπεζα;

Αναλύοντας τα στοιχεία για τις εγγυήσεις που έχουν καταθέσει οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ συνολικά στο ευρωσύστημα προκύπτουν τα εξής δεδομένα κατά τράπεζα.

Εγγυήσεις της Εθνικής 15,6 +12,8 δισεκ. ευρώ

Η Εθνική τράπεζα έχει δεσμεύσει ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ 13,8 δισεκ. χρεωστικούς τίτλους, 1,12 δισεκ. καλυμμένες ομολογίες και 701 εκατ απαιτήσεις κατά πελατών.
Η Εθνική έχει ενεχυριάσει 12,8 δισεκ. τίτλους κυμαινομένου επιτοκίου που έχουν εκδοθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Ειδικά ομόλογα 847 εκατ τα οποία απέκτησε από τον ΟΔΔΗΧ.
Επίσης έχει ενεχυριάσει και 322 εκατ λόγω εγγύησης έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμής του δημοσίου.

Στα 13,1 δισεκ. οι εγγυήσεις της Alpha bank στην ΕΚΤ

Η Alpha bank έχει εκδώσει συνολικά 9,4 δισεκ. ομολογιακά δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου τα οποία έχουν κατατεθεί στην ΕΚΤ για να λαμβάνει ρευστότητα η τράπεζα.
Τα ομολογιακά δάνεια είναι 950 εκατ με λήξη 17/3/2015 και επιτόκιο 12% + euribor.
Ομόλογα 2,6 δισεκ. λήξης 15/8/2014 που αποπληρώθηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο euribor +12%.
Ομόλογα 2,3 δισεκ. λήξης 16/9/2014 με επιτόκιο euribor +12%.
Η Alpha bank έχει εκδώσει 3,7 δισεκ. καλυμμένες ομολογίες.
Οι εκδόσεις αυτές βρίσκονται ως collaterals στην ΕΚΤ ώστε η Alpha bank να λαμβάνει ρευστότητα.
Στα στοιχεία που παραθέτονται δεν έχουν αναφερθεί και οι λοιπές εγγυήσεις από δάνεια.

Στα 10,6 δισεκ. οι τίτλοι που έχουν κατατεθεί ως  εγγυήση από την Πειραιώς

Στα 10,6 δισεκ. ανέρχονται οι εγγυήσεις της Τράπεζας Πειραιώς προς την ΕΚΤ ώστε να λαμβάνει ρευστότητα.
Να σημειωθεί ότι από τα TLTRs η Πειραιώς θα μπορέσει να αντλήσει 2,75 δισεκ. ευρώ.
Κατά βάση προέρχονται από τα EFSF ομόλογα και βεβαίως του πυλώνα 2 και πυλώνα 3 ομολογιακά.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που θα αξιολογηθεί σε όλες τις τράπεζες είναι βεβαίως τα δάνεια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Π.χ. η Πειραιώς διαθέτει 30,3 δισεκ. καθαρά δάνεια από τα οποία τα 11,9 δισεκ. βρίσκονται σε καθεστώς αναχρηματοδότησης.

Eurobank - Στα 15 δισεκ. τα ομόλογα εγγύησης ελληνικού δημοσίου και καλυμμένες ομολογίες

Στα 15 δισεκ. ευρώ διαμορφώνεται το ύψος των ομολογιακών και καλυμμένων ομολόγων της Eurobank.
Συγκεκριμένα τα 11,69 δισεκ. αφορούν ομόλογα εγγύησης ελληνικού δημοσίου και 3,55 δισεκ. καλυμμένες ομολογίες.

Το συμπέρασμα

Από αυτή την μικρή παράθεση στοιχείων εξάγεται το συμπέρασμα, ότι η καλύτερη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών είναι ήδη υποθηκευμένα στο ευρωσύστημα στην ΕΚΤ, ώστε οι τράπεζες να λαμβάνουν ρευστότητα.
Να υποθέσουμε ότι assets που κατέχουν οι τράπεζες και φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δεν θα μπουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης γιατί θα θεωρεί «επιδότηση» της ΕΚΤ στο ελληνικό κράτος.
Συν τοις άλλοις τα ομολογιακά δεν θα μπορούσαν να μπουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης γιατί έχουν ήδη κατατεθεί ως εγγύηση στην ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα assets για τα TLTRs γιατί από αυτά άντλησαν  5,35 δισεκ.
Ένα στοιχείο που επίσης δεν έχει αποτιμηθεί είναι η αξία των assets που θα πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Είναι προφανές ότι θα υπάρξει haircut επί της ονομαστικής αξίας.
Δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν λιγότερες εγγυήσεις έναντι των άλλων τραπεζών και πρέπει να αποτιμηθεί και ποια είναι η αξία αυτών των assets.
(Να υπενθυμίσουμε ότι στις δύσκολες εποχές, οι ελληνικές τράπεζες για να διασφαλίσουν τα collaterals τους έβαζαν εγγυήσεις και μετρητά...)
Θα χρησιμοποιηθεί και μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου κυρίως στεγαστικά αλλά γεννάται το ερώτημα ποια είναι η δίκαη αξία των στεγαστικών ως προς τις εγγυήσεις (ακίνητα) που φέρουν;  
Όλα αυτά αν τα αθροίσουμε εξάγεται το συμπέρασμα ότι η ποσοτική χαλάρωση για τις ελληνικές τράπεζες ένα ασήμαντο νέο, όπως ασήμαντο νέο είναι και η ποσοτική χαλάρωση με αγορά κρατικούς χρέους γιατί απλά οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ελληνικά ομόλογα πλην 8,5 -9 δισεκ. έντοκα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης