Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αποτυχία ουσιαστικής λύσης για το χρέος, το πολιτικό ρίσκο και τα stress tests των τραπεζών νεκρώνουν τις προσδοκίες των επενδυτών

Η αποτυχία ουσιαστικής λύσης για το χρέος, το πολιτικό ρίσκο και τα stress tests των τραπεζών νεκρώνουν τις προσδοκίες των επενδυτών
Αν ο Σαμαράς φύγει άπραγος από το Βερολίνο....το ρίσκο θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο...
Το καλάθι ρίσκου στην Ελλάδα, θα αυξηθεί κατακόρυφα αν ο Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός κατά την σημερινή του επίσκεψη στο Βερολίνο φύγει άπραγος χωρίς κάποια ουσιαστική στήριξη από την Merkel την Γερμανίδα καγκελάριο.
Τα stress tests των τραπεζών θα αποδειχθούν ελάσσονος σημασίας καθώς σε οποιαδήποτε περίπτωση, υπάρχει εναλλακτικό σενάριο που μπορεί να διασφαλίσει την κεφαλαιακή σταθερότητα και κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Ωστόσο υπάρχουν δύο σοβαροί κίνδυνοι μείζονος σημασίας, που μπορεί να ανατρέψουν πλήρως το σκηνικό, να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση και να αυξήσουν εκ νέου την αβεβαιότητα για την Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένοι επενδυτές, έχουν αποστασιοποιηθεί τελείως από την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και αυτό είναι ενδεικτικό της διάχυτης αβεβαιότητας.
Ποιοι είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι;

Κίνδυνος πρώτος – Αποτυχία ουσιαστικής λύσης του χρέους

Όταν η Τρόικα γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τα ηνία της εξουσίας αργά η γρήγορα θα πραγματοποιήσει σοβαρή διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος;
Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι η τρόικα θα πραγματοποιήσει ουσιαστική διαπραγμάτευση για το χρέος με την σημερινή κυβέρνηση που ακολουθεί φθίνουσα πορεία και με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε ήττα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε με την επιχειρηματολογία του haircut που εγκατέλειψε άρον άρον.
Εν συνεχεία άλλαξε η ρητορική με επιχειρήματα του τύπου αναδιάρθρωσης του χρέους.
Η αναδιάρθρωση, εν συνεχεία εγκαταλείφθηκε και η κυβέρνηση επικοινώνησε την επιχειρηματολογία της βιωσιμότητας και εσχάτως έχουμε μια παραλλαγή αυτής της επιχειρηματολογίας και η κυβέρνηση….αναφέρεται στο πιστοποιητικό βιωσιμότητας.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα από την Τρόικα, ότι δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση στο χρέος.
Π.χ. αναφέρουν ορισμένοι την μείωση των επιτοκίων στα δάνεια και παραβλέπουν ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια του ευρώ στο 0,05% στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών.
Η επιμήκυνση του χρέους είναι ένα λογιστικό τρικ που δεν θα εξυπηρετήσει την κοινωνία, δεν μειώνεται το χρέος με την επιμήκυνση, καθίσταται πιο εξυπηρετήσιμο αλλά δεν μειώνεται το χρέος σε καμία περίπτωση.
Όταν η Ελλάδα διαθέτει 322,4 δισεκ. χρέος το 2014 και προ της κρίσης εμφάνιζε χρέος 359 δισεκ. δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά…

Κίνδυνος δεύτερος – Αποτυχία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας και εκλογές

Η κυβέρνηση ποντάρει στην εκλογή προέδρου της δημοκρατίας για να διασωθεί πολιτικά.
Επειδή όμως ο στόχος εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας είναι στον αέρα, ουδείς γνωρίζει το αποτέλεσμα, άρα η αβεβαιότητα αυξάνει κατακόρυφα είναι προφανές ότι το διεθνές κεφάλαιο θα είναι αποστασιοποιημένο από την Ελλάδα.
Ο κίνδυνος αποτυχίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας είναι μεγαλύτερος από την πιθανότητα εκλογής προέδρου της δημοκρατίας από την παρούσα βουλή.
Αυτό η αγορά το έχει αξιολογήσει.
Ταυτόχρονα αξίζει να αναφερθεί ότι αν αποτύχει η προσπάθεια εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας η Ελλάδα θα οδηγηθεί στις εκλογές, τις οποίες θα χάσει η ΝΔ και θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να επιτύχει αυτοδυναμία.
Αν σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα είναι μια πιθανότητα, υπάρχει και το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας, της αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης.
Και σε αυτά τα δύο σενάρια το ελληνικό χρηματιστήριο που θα βρεθεί;
Στις 950 στις 800 μονάδες, οπουδήποτε.
 
Το συμπέρασμα

Όλοι εστιάζονται στα stress tests των τραπεζών αλλά θα αποδειχθούν ελάσσονος σημασίας σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και το χρέος που δεν θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά.
Με λογιστικά τεχνάσματα το χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης