Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Την άλλη εβδομάδα ψηφίζεται ο νόμος που μετατρέπει την αναβαλλόμενη φορολογία σε απαίτηση – Bonus 2,35 δισεκ. για τις τράπεζες

tags :
Την άλλη εβδομάδα ψηφίζεται ο νόμος που μετατρέπει την αναβαλλόμενη φορολογία σε απαίτηση – Bonus 2,35 δισεκ. για τις τράπεζες
Θα υπάρξουν πολιτικές αντιδράσεις αλλά εκτιμάται ότι ο νόμος θα ψηφιστεί για τις τράπεζες και την αναβαλλόμενη φορολογία
Κεφαλαιακό bonus περίπου 2,35 δισεκ. ευρώ προκύπτει από τον νόμο που πιθανότατα θα ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα δηλαδή αρχές Οκτωβρίου, ο οποίος μετατρέπει την αναβαλλόμενη φορολογία σε απαίτηση.
Μπορεί να υπάρξουν πολιτικές αντιδράσεις αλλά εκτιμάται ότι η νομοθετική ρύθμιση θα ψηφιστεί.
Ήδη οι τράπεζες σωρευτικά έχουν εγγράψει περίπου 8 με 8,4 δισεκ. και τα επιπλέον 2,35 δισεκ. ευρώ ενισχύουν το κεφαλαιακό τους προφίλ.
Ωστόσο η κεφαλαιακή ένεση των 2,35 δισεκ. ευρώ που αποτελεί bonus του κράτους προς τις τράπεζες κατά τα πρότυπα της Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας που χρησιμοποίησαν την αναβαλλόμενη φορολογία για να στηρίξουν τις τράπεζες τους.
Με βάση όλες τις ενδείξεις ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες θα χρησιμοποιηθεί μια μεικτή νομική ερμηνεία για την μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε απαίτηση.
Ωστόσο το όφελος που θα προκύψει για τις τράπεζες ύψους 2,35 δισεκ. ευρώ ήδη έχει συμπεριληφθεί στις αποτιμήσεις για το πιθανό ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα προκύψουν από τα stress tests.
Σε κάθε περίπτωση, όμως πρέπει να τονιστεί ότι το ελληνικό banking δεν μπορεί να στηρίζεται στην αναβαλλόμενη φορολογία, τόσο στα αποτελέσματα όσο και στα κεφάλαια για να ωραιοποιεί την κεφαλαιακή επάρκεια.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να στηρίζονται σε πραγματικά κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης