Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα hedge funds στο road show της BofA – Έρχονται νέες ΑΜΚ λόγω των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Σοβαρός ο πολιτικός κίνδυνος

Τα hedge funds στο road show της BofA – Έρχονται νέες ΑΜΚ λόγω των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Σοβαρός ο πολιτικός κίνδυνος
Τα hedge funds ανησυχούν ότι λόγω των stress tests θα εγγράψουν νέες ζημίες από τις ελληνικές τράπεζες...
Ένα πολύ κρίσιμο road show πραγματοποιήθηκε από την Bank of America Merrill Lynch στο Λονδίνο όπου συμμετείχαν οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Από την Εθνική συμμετέχει η Πόλα Χατζησωτηρίου, από την Alpha bank ο CFO Βασίλης Ψάλτης, από την Eurobank ο Χρήστος Μεγάλου ο διευθύνων σύμβουλος και από την Πειραιώς ο Άνθιμος Θωμόπουλος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς.
Από τους συμμετέχοντες ξεχωρίζουν όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και πλειάδα hedge funds όπου είχαν πολύ αυξημένη συμμετοχή.
 Ποια είναι τα συμπεράσματα του road show της Bank of America;
Με βάση αξιόπιστη πηγή τα συμπεράσματα είναι 4
1)Οι έλληνες τραπεζίτες παρ΄ ότι επιμόνως ρωτήθηκαν από τους funds managers για τα stress tests της ΕΚΤ και τις επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών, δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν τις αμφιβολίες που υπάρχουν στην πλειοψηφία των επενδυτών.
Οι έλληνες τραπεζίτες υπερτόνισαν ότι οι θετικές παράμετροι όπως η μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε πιστωτική απαίτηση, τα πλάνα αναδιάρθρωσης και γενικότερα τα προ προβλέψεων έσοδα θα μετριάσουν έως ελαχιστοποιήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.
2)Η πλειοψηφία των hedge funds θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αποτύχουν στα stress tests και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι εκ των hedge funds σε παρουσιάσεις που υπήρξαν κατ’ ιδίαν δεν έκρυβαν τις αμφιβολίες τους για την αισιοδοξία των ελλήνων τραπεζιτών.
Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι ήδη εγγράφουν ζημίες από τις επενδύσεις τους στις ελληνικές τράπεζες και είναι απαισιόδοξοι για τα AQR και τα stress tests.
3)Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η πλειοψηφία των hedge funds θεωρεί ότι ή οι ελληνικές τράπεζες θα αποτύχουν στα stress tests ή ακόμη και αν τα περάσουν οριακά θα οδηγηθούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου που θα προκαλέσουν νέες μεγάλες απώλειες στις επενδύσεις τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι διαχειριστής παγκόσμιου hedge funds ανέφερε ότι το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου θα καταγράψουν νέες απώλειες από την Ελλάδα και τις τράπεζες.
4)Κατά ένα παράδοξο τρόπο οι επενδυτικοί οίκοι – κάποιοι εξ αυτών τουλάχιστον – εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι από τα hedge funds θεωρώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα.
5)Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι οι ξένοι επενδυτές συνολικά έδωσαν πολύ μεγάλη βαρύτητα πέραν των stress tests και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Πολλά funds θεωρούν ότι το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2015 θα έχουν προκηρυχτεί εκλογές στην Ελλάδα, βλέποντας νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τους έχει ενοχλήσει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να φύγει από τα μνημόνια και από τον έλεγχο της Τρόικα.
Τα hedge funds θεωρούν ότι η αξιοπιστία που αρχίζει να δείχνει η Ελλάδα δεν οφείλεται στην…Ελλάδα αλλά στην παρουσία της Τρόικα.
Αν αποχωρήσει η Τρόικα ο κίνδυνος να χαθεί η αξιοπιστία της Ελλάδος είναι μεγάλος.

Το συμπέρασμα από το road show της Bank of America στο Λονδίνο

Οι ξένοι αντιμετωπίζουν θετικά την Ελλάδα αλλά ανησυχούν για τα stress tests των τραπεζών πολύ σοβαρά και βεβαίως για την διάχυτη πολιτική αβεβαιότητα.
Οι έλληνες τραπεζίτες επιστρέφουν στην Ελλάδα, προβληματισμένοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης