Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

J. Ackermann (πρώην επικεφαλής Deutsche Bank) - Oι δύσκολοι καιροί δεν έχουν περάσει για την Ελλάδα - "Όχι" σε ψεύτικες υποσχέσεις

tags :
J. Ackermann (πρώην επικεφαλής Deutsche Bank) - Oι δύσκολοι καιροί δεν έχουν περάσει για την Ελλάδα -
«H καθυστέρηση μιας αναδιάρθρωσης χρέους, όταν αυτή έχει καταστεί αναπόφευκτη, μόνο να αυξήσει τον τελικό λογαριασμό μπορεί»
«Δεν πρέπει να δίνονται ψεύτικες υποσχέσεις: Οι δύσκολοι καιροί δεν έχουν περάσει τον ελληνικό λαό», αναφέρει o πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, Josef Ackermann.
Ο Ελβετός τραπεζίτης σε συνέντευξη του στη Καθημερινή της Κυριακής, ερωτηθείς γιατί το 2010 οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν να μεταφέρουν το ρίσκο των ελληνικών ομολόγων ύψους περί τα 320 δις. ευρώ, από τις τράπεζες και τους ιδιώτες στους φορολογούμενους της Ευρώπης, κάνει λόγο για μια κατάσταση πρωτόγνωρη, που έπιασε την ΕΕ εξ απήνης.
«Εκείνη την εποχή όλοι μας ήμασταν παντελώς απροετοίμαστοι για τη χρεωκοπία ενός κράτους- μέλους της ευρωζώνης και για το ντόμινο των επιπτώσεων που αυτή θα προκαλούσε σε άλλα κράτη και σε τράπεζες. Δεν διαθέταμε κανόνες για κρατικές χρεοκοπίες στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (EMU). Ακόμα σημαντικότερο ήταν ότι δεν διαθέταμε μηχανισμούς ώστε να προλάβουμε τη μετάδοση προβλημάτων από μια τέτοια χρεωκοπία σε άλλες χώρες. Επιπλέον, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε διαδικασία ώστε να αντιμετωπίζουμε τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών, τις οποίες θα προκαλούσε η ελληνική χρεοκοπία».
Στην ερώτηση για το σχέδιο δανεισμού που πρότεινε στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου (Φεβρουάριος 2010), ο Ελβετός τραπεζίτης αναφέρει "Δεν είχε την αναγκαία υποστήριξη της Γερμανικής κυβέρνησης, η οποία φοβούταν την κοινή γνώμη και δεν ήταν έτοιμη να διασώσει οικονομικά τη Ελλάδα μετά την διάσωση των αδύναμων τραπεζών που είχε στοιχίσει δισεκατομμύρια στους φορολογουμένους. Ασφαλώς το σχέδιο δεν θα είχε αποτρέψει πλήρως την κρίση δημοσίου χρέους, αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να την έχει καταστήσει λιγότερο έντονη».
Αναφορικά με την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, ο Josef Ackermann θεωρεί ότι «η καθυστέρηση μιας αναδιάρθρωσης χρέους, όταν αυτή έχει καταστεί αναπόφευκτη, μόνο να αυξήσει τον τελικό λογαριασμό μπορεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης