Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανατρεπτική και ιστορική απόφαση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τάσσεται κατά της κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών

Ανατρεπτική και ιστορική απόφαση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τάσσεται κατά της κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών
Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κι υπέρ της διατήρησης του ΤΑΙΠΕΔ ενώ θα μπλοκάρει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ κοινής ωφέλειας....
Μια άκρως ανατρεπτική απόφαση έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική του Επιτροπή καθώς καταψήφισε την πρόταση για κρατικοποίηση των τραπεζών, εξέλιξη…που ουσιαστικά επιτρέπει την συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης στο ελληνικό banking.
Είναι ανατρεπτική επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικά είχε ταχθεί εδώ και χρόνια υπέρ της κρατικοποίησης των τραπεζών και προφανώς η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αλλάζει όλα τα δεδομένα...
Με την απόφαση αυτή προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να περάσει ένα μήνυμα ότι δεν θέλει να πάει κόντρα στις αγορές, ούτε να ακολουθήσει διαφορετική πορεία από αυτή που ορίζουν οι αγορές.
Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η πληροφορία που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδέχεται ένα μεικτό σχήμα όπου την πλειοψηφία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών θα την έχουν ιδιώτες και το κράτος θα κατέχει ποσοστά μειοψηφίας.
Η απόφαση διατήρησης ουσιαστικά του ιδιωτικού χαρακτήρα των ελληνικών τραπεζών αποτελεί μια ουσιαστική μετατόπιση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι από τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά 76 τάχθηκαν κατά της κρατικοποίησης, 61 υπέρ της κρατικοποίησης και 1 ψήφος ήταν λευκό.
Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την διεθνή τάση όπου η αριστερά αποδέχεται τον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Με δεδομένο τον θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο των ξένων επενδυτών στο ελληνικό banking, ένας κίνδυνος που ελλόχευε δηλαδή ο κίνδυνος κρατικοποίησης των τραπεζών αν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται.
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν την πορεία ιδιωτικοποιήσεων με το κράτος να συμμετέχει με μειοψηφικά ποσοστά.
Στην Κεντρική Επιτροπή αναφέρθηκε ότι θα προχωρήσει η λύση της αναπτυξιακής τράπεζας, σενάριο που έχει αναφερθεί και στο παρελθόν με επίκεντρο την Attica bank ενώ θα εξεταστεί ενδελεχώς ο τρόπος με το οποίο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε τα κεφάλαια στις τράπεζες.
Ταυτόχρονα η Κεντρική Επιτροπή έλαβε απόφαση να ακυρώσει την πρόταση να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ.
Ωστόσο αποφασίστηκε να μπει φρένο στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και ειδικά των δημοσίων εταιριών κοινής ωφέλειας όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, που αυτό σημαίνει ότι θα επικρέμεται πάνω από τις μετοχές των εταιριών αυτός η παράμετρος ότι μια νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπλοκάρει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση αυτών των εταιριών.
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και την πρόταση να επιβληθεί μεγαλύτερη φορολόγηση στο μεγάλο κεφάλαιο, θα ισχύσει το ήδη κατατεθειμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση του να ταχθεί κατά της κρατικοποίησης των τραπεζών απελευθερώνει το τραπεζικό σύστημα, το οποίο στις 26 Οκτωβρίου θα αντιμετωπίσει τα stress tests.
Με βάση τελευταίες ενδείξεις από τις  4 συστημικές οι 2 θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια (Εθνική και Eurobank) και ελάχιστα έως μηδενικά κεφάλαια Πειραιώς και Alpha bank.

Υποσημείωση

Τρία....κορυφαία τραπεζικά στελέχη είναι μυστικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Και τα 3 κορυφαία τραπεζικά στελέχη προέρχονται από...ιδιωτικές τράπεζες ενώ ένα τέταρτο που αναφέρεται ως σύμβουλος είναι παρωχημένο....από το παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης