Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρά τις 2 θετικές εκπλήξεις από τα stress tests και την 1 έκπληξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, το πολύ έως στις 980 μον.....και μετά διακύμανση

Παρά τις 2 θετικές εκπλήξεις από τα stress tests και την 1 έκπληξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, το πολύ έως στις 980 μον.....και μετά διακύμανση
Πάντως για το ορατό μέλλον οι θετικές ειδήσεις θα είναι λίγο περισσότερες από τις αρνητικές.....
Μετά το συστημικό σοκ που υπέστη το ελληνικό χρηματιστήριο και η αγορά ομολόγων, η πολιτική παρέμβαση της Ευρώπης άλλαξε τα δεδομένα, αποτρέποντας το χάος και την εκτροπή.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε έως τις 852,87 μονάδες, έφθασε δηλαδή έως το μέσο του fair value των 900-800 μονάδων που είχαμε προσδιορίσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια εδώ και πολλές εβδομάδες.
Στα ομόλογα μετά την δραματική πτώση των τιμών και αντίστοιχη άνοδο των αποδόσεων π.χ. στο 10ετές ομόλογο που έφθασε  έως το 9,20% εν συνεχεία υποχώρησε στο 8% με 7,9%.
Η αιτία της κρίσης στην Ελλάδα ήταν το ανοργάνωτο σχέδιο εξόδου της Ελλάδος από το μνημόνιο, που όπως αποδείχθηκε ήταν βιαστικό είχε επικοινωνιακά χαρακτηριστικά και δεν εδραζόταν σε πραγματική βελτίωση της οικονομίας.
Συνέβαλλε και η πολιτική πίεση  του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε την κυβέρνηση στο πολιτικό λάθος.
Το ελληνικό χρηματιστήριο που αποτελεί δείκτη βαρόμετρο των τάσεων των διεθνών επενδυτών λόγω της ισχυρής τους παρουσίας στην αγορά ανέκαμψε στις 932 μονάδες.
Με τεχνικούς όρους η αγορά θα μπορούσε να βρεθεί έως τις 980-990 μονάδες ενώ υπέρβαση των 1020 μονάδων θα αναιρούσε την περαιτέρω πτώση βραχυχρόνια.
Ο στόχος των 980-990 μονάδων δεν αναφέρεται πρώτη φορά.
Όταν έφθασε στις 852 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο είπαμε ότι περιμένουμε αντίδραση έως τις 980-990 μονάδες, όπως προέκυπτε από εκτιμήσεις πολλών ξένων κυρίως πηγών.
Αποτιμώντας όμως
1)Την πολιτική παρέμβαση της Ευρώπης, με στόχο να αποτρέψουν την κατάρρευση της Ελλάδος που έδειξε ότι παραμένει πολύ εύθραυστη ως οικονομία, στοιχείο πολύ αρνητικό
2)Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε μια ιστορική ανατροπή τάχθηκε κατά της κρατικοποίησης των τραπεζών που αποτελεί θετική είδηση για τις αγορές
3)Τις εκτιμήσεις που θέλουν 2 από τις 4 ελληνικές τράπεζες να αποτελούν θετική έκπληξη στα stress tests
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η άνοδος θα συνεχιστεί στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω αυτών των 3 παραμέτρων.
Ωστόσο η λογική λέει ότι όταν ολοκληρωθεί η άνοδος το αμέσως προσεχές διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο θα εισέλθει πάλι σε φάση διακύμανσης.
Με πιθανό εύρος διακύμανσης 900-1020 μονάδες.
Μετά τα stress tests και με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα καλύψουν τις ανάγκες σε κεφάλαια με ίδια μέσα είναι προφανές ότι η κυβέρνηση για λόγους πολιτικών εντυπώσεων και επικοινωνιακής τακτικής να επιταχύνει την διαδικασία της προαιρετικής χρηματοδοτικής συνδρομής που αποτελεί μιας άλλης μορφής μνημόνιο.
Πάντως για το ορατό μέλλον οι θετικές ειδήσεις θα είναι λίγο περισσότερες από τις αρνητικές.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης