Τραπεζικά νέα

Πιθανόν οι 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες θα αποτελέσουν θετική έκπληξη στα stress tests – Στις 23/10 το βράδυ θα τα γνωρίζουν οι τράπεζες

Πιθανόν οι 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες θα αποτελέσουν θετική έκπληξη στα stress tests – Στις 23/10 το βράδυ θα τα γνωρίζουν οι τράπεζες
Αργά το βράδυη την ερχόμενη Πέμπτη 23 Οκτωβρίου οι ελληνικές τράπεζες θα γνωρίζουν τα stress tests
Πιθανόν οι 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες θα αποτελέσουν θετική έκπληξη στα stress tests που θα ανακοινωθούν 26 Οκτωβρίου.
Οι δύο τράπεζες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν θετική έκπληξη είναι η Πειραιώς και Alpha bank.
Σημειώνεται ότι οι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank και Alpha bank) ανακοίνωσαν Γενικές Συνελεύσεις για την αναβαλλόμενη φορολογία στις 7 Νοεμβρίου και μόνο η Πειραιώς θα την υλοποιήσει λίγο αργότερα.....
Και η εξέλιξη αυτή ίσως είναι ενδεικτική των αποτελεσμάτων των stress tests....
Η εκτίμηση αυτή κυκλοφορεί μεταξύ των τραπεζών και τραπεζικών στελεχών λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανακοινωθούν τα stress tests.
Οι τράπεζες θα λάβουν ενημέρωση την Πέμπτη το βράδυ 23 Οκτωβρίου ενώ στις 26 Οκτωβρίου το πρωί θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζουν, ανεπίσημα, ότι ξέρουν τα αποτελέσματα των stress tests και ότι προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ.
Αν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες εκτιμήσεις των τραπεζιτών για 1 με 1,5 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες (είναι χαμηλότερες από τα 2-3 δισεκ. τελική κεφαλαιακή επιβάρυνση που έχουμε αναφέρει ως bankingnews.gr) τότε το κεφαλαιακό ζήτημα των τραπεζών θα είναι διαχειρίσιμο.
Ωστόσο και υψηλότερα να είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες πάλι διαχειρίσιμες θα ήταν.
Το 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ διαμορφώνει μια εικόνα ηπιότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και θα επιβεβαιώσει την επιμονή της προηγούμενης διοίκησης Προβόπουλου να υλοποιήσει stress tests με αυστηρά κριτήρια.
Ωστόσο μια παράμετρος που πρέπει να αποτιμηθεί είναι αν η ΕΚΤ συμπεριλάβει τις έσχατες εξελίξεις στην Ελλάδα, που απέδειξαν πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση.
Αρμόδιες πηγές πάντως αναφέρουν ότι «αν δει κανείς την συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών θα βγάλει τα συμπεράσματα του για το ποιες τράπεζες δεν θα έχουν πρόβλημα και ποιες θα έχουν μικρό πρόβλημα στα stress tests».
Η Eurobank ίσως να υλοποιήσει μια μικρής κλίμακας αύξηση κεφαλαίου.
Η Πειραιώς ίσως να μην χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου.
Η Alpha bank επίσης θα έχει καλές επιδόσεις στα stress tests
H Εθνική θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση.
Ωστόσο όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζονται, ενέχουν το ρίσκο του λάθους γιατί αποτελούν πληροφορίες – εκτιμήσεις και όχι τελικά μεγέθη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης