Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αρνητική υπεραξία, που δεν είναι αντιστροφή προβλέψεων η αιτία της παρεξήγησης μεταξύ Πειραιώς - MIG

Η αρνητική υπεραξία, που δεν είναι αντιστροφή προβλέψεων η αιτία της παρεξήγησης μεταξύ Πειραιώς - MIG
Κατανοούμε γιατί η Πειραιώς ενοχλήθηκε στην αναφορά αντιστροφή προβλέψεων και κατανοούμε γιατί η MIG αναφέρθηκε στο υπαρκτό όφελος των 3,509 δισεκ. ευρώ που ενέγραψε η Πειραιώς από τις κυπριακές τράπεζες.
Μια παρερμηνεία μεταξύ της αρνητικής υπεραξίας και της αντιστροφής προβλέψεων για τις κυπριακές τράπεζες ήταν η αιτία μιας παρεξήγησης που έληξε μεταξύ της Πειραιώς και της MIG.
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Η MIG με αφορμή την δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ την περίοδο Μάιου του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2013 από τους New York Times σίγουρα αισθάνεται δικαιωμένη καθώς αποκαλύφθηκαν οι επικίνδυνες πρακτικές που υιοθέτησαν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η διορισμένη διοίκηση της κρατικοποιημένης Λαϊκής τράπεζας.
Αποκαλύφθηκαν λάθη, παραλήψεις και εγκληματικές αμέλειες από τους κυπρίους.
Όμως το κυπριακό σύστημα λάσπης, προσπάθησε να φορτώσει την κατάρρευση της Λαϊκής στον Βγενόπουλο ενώ αποδεικνύεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είχε τεράστιες ευθύνες για την κατάρρευση του συνόλου των τραπεζών.
Μεταξύ των αναφορών της ανακοίνωσης της MIG επισημάνθηκε και το εξής «αν εδώ προστεθεί και το ότι η τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τα δυσφημισμένα ελληνικά δανειακά χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών, έκανε άμεση αποτίμηση με την μέθοδο της εύλογης αξίας η οποία οδήγησε σε αντιστροφή προβλέψεων και εγγραφή κερδών ύψους 3,5 δισεκ. ευρώ τότε η κυπριακή ραψωδία που κατέληξε στην τραγωδία καταστροφής της Λαϊκής ολοκληρώνεται»
Η αναφορά αντιστροφή προβλέψεων είναι μια….πολύ επικίνδυνη λέξη παραμονές των stress tests και εύλογα η τράπεζα Πειραιώς αντέδρασε.
Σε ανακοίνωση του ο CFO της τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Πουλόπουλος ανέφερε ότι η Πειραιώς όταν αγόρασε τις κυπριακές τράπεζες δεν προχώρησε σε αντιστροφή προβλέψεων αλλά αντιθέτως διενήργησε επιπλέον 800 εκατ ευρώ για το δανειακό χαρτοφυλάκιο των κυπριακών τραπεζών.
Για όσους παρακολουθούν το banking ουσιαστικά και καταλαβαίνουν την διαφορά αντιστροφή προβλέψεων και negative goodwill προφανώς υπάρχει μεγάλη διαφορά.
Το ερώτημα είναι γιατί υπήρξε αυτή η παρεξήγηση.
Με βάση το ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr …πρόκειται όντως για παρεξήγηση καθώς ο στόχος της MIG δεν ήταν προφανώς η Πειραιώς αλλά το κυπριακό κατεστημένο που κατασυκοφάντησε την Λαϊκή και την MIG, η οποία ηθικά δικαιώνεται.
Στην ουσία της παρεξήγησης όμως τι ακριβώς συμβαίνει;
Με βάση την έρευνα μας εξάγεται το εξής ασφαλές συμπέρασμα
Έχει δίκιο η Πειραιώς όταν αναφέρει ότι δεν πρόκειται για αντιστροφή προβλέψεων και έχει δίκιο η MIG όταν αναφέρεται σε καθαρό όφελος 3,5 δισεκ.
Ας δούμε τα δεδομένα που δεν επιδέχονται καμίας παρερμηνείας.
Η Πειραιώς όταν εξαγόρασε τα υποκαταστήματα των 3 κυπριακών τραπεζών, με διοικητή τότε στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Γιώργο Προβόπουλο κατέβαλλε ως τίμημα 524 εκατ ευρώ.
Ωστόσο η Πειραιώς εξαγόρασε τα στοιχεία ενεργητικού κατά βάση τα δάνεια αναπροσαρμόζοντας στην εύλογη αξία τις χορηγήσεις των κυπριακών τραπεζών δηλαδή κοινώς αγόρασε με discount τα δάνεια των κυπριακών τραπεζών.
Εν συνεχεία μετά την εξαγορά η Πειραιώς ενέγραψε στο ισολογισμό της 3,81 δισεκ. ευρώ αρνητική υπεραξία negative goodwill ενώ η καθαρή αρνητική υπεραξία διαμορφώθηκε στο α΄6μηνο του 2013 στα 3,509 δισεκ. ευρώ που ήταν και το όφελος της τράπεζας Πειραιώς.
Η Πειραιώς διενήργησε στο α΄ 6μηνο του 2014 προβλέψεις 454 εκατ και αφαιρώντας τα έσοδα 251 εκατ κατέγραψε ζημία από αυτό το σκέλος 203 εκατ.
Μετά την εξαγορά προσθέτοντας τα έσοδα και αφαιρώντας τις προβλέψεις προέκυψε καθαρό έσοδο 19,38 εκατ ευρώ και αυτό δεν αφορά την αρνητική υπεραξία για να μην υπάρξει παρερμηνεία.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αρνητική υπεραξία της ΑΤΕ bank ήταν 84,3 εκατ όφελος για την Πειραιώς και την Millennium bank η αρνητική υπεραξία ήταν 308,37 εκατ ευρώ με 128 εκατ πρόσθετες προβλέψεις.

Το συμπέρασμα

Άλλο αντιστροφή προβλέψεων που δεν υπήρξε στην περίπτωση της Πειραιώς και άλλο αρνητική υπεραξία από εξαγορά δανείων σε εύλογη αξία.
Το κείμενο αυτό γράφτηκε με πρωτοβουλία του bankingnews και ερήμην των διοικήσεων Πειραιώς και MIG ώστε να καταδειχθεί η παρεξήγηση που θεωρούμε ότι έχει υπάρξει και επίσης θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει λήξει.
Κατανοούμε γιατί η Πειραιώς ενοχλήθηκε στην αναφορά αντιστροφή προβλέψεων και κατανοούμε γιατί η MIG αναφέρθηκε στο υπαρκτό όφελος των 3,509 δισεκ. ευρώ που ενέγραψε η Πειραιώς από τις κυπριακές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης