Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Commerzbank και Nomura εκτιμούν ότι για την μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Ισχύει ή όχι;

Commerzbank και Nomura εκτιμούν ότι για την μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Ισχύει ή όχι;
Η πορεία του 10ετούς ελληνικού ομολόγου δεν επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή…
Η Γερμανική Commerzbank και η Ιαπωνική Nomura έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα για το ποιος ευθύνεται για την κατακόρυφη άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων φθάνοντας μάλιστα στιγμιαία έως το 9,28%.
Η Commerzbank υποστηρίζει τα εξής.
Ο γενικός κανόνας έχει ως εξής:
 Όσο θα αυξάνονται τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, τόσο θα επιδεινώνεται η εικόνα στην ελληνική αγορά ομολόγων", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο David Schnautz, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.
Όσο θα υπάρχουν πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, τόσο θα επιδεινώνεται η εικόνα και στο σύνολο των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας.
Ο ιαπωνικός οίκος Nomura πρόσφατα ανέφερε τα εξής, μπορεί τα σχέδια του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για πρόωρη απεμπλοκή από τα μνημόνια να τάραξαν τους επενδυτές, ωστόσο πίσω από το μαζικό sell off στα ελληνικά assets κρύβεται κατά κύριο λόγο ο φόβος των ξένων για τη δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τον κίνδυνο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους 2015.
Η Commerzbank και η Nomura υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί η συμπεριφορά του 10ετούς ομολόγου σε κρίσιμες συγκυρίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο στις δημοσκοπήσεις και πριν τις ευρωεκλογές αλλά δεν ήταν σαφές καθώς υπήρξαν και δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στην ΝΔ θολώνοντας τις εκτιμήσεις.
 Κατά ένα παράδοξο τρόπο όμως η πορεία του 10ετούς ομολόγου ήταν καθοδική.
Π.χ. αρχές του 2014 το ελληνικό 10ετές ομόλογο εμφάνιζε απόδοση 8,13%.
Αρχές Μάιου του 2014 έφθασε στο 6,12% και αμέσως μετά τις ευρωεκλογές όπου ηττήθηκε η ΝΔ και κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ με 4% διαφορά το 10ετές ομόλογο εμφάνισε απόδοση 5,81%.
Η πτωτική πορεία συνεχίστηκε έως τα τέλη Αυγούστου του 2014 οπότε και κατεγράφη το χαμηλό ετών στο 5,47%.
Ξεσπώντας το θέμα του ΕΝΦΙΑ που έδωσε δημοσκοπικό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ το 10ετές ομόλογο σημείωσε μικρή άνοδο στο 6% που δεν ενέπνεε ανησυχία.
Ωστόσο ακριβώς μετά την συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΔΝΤ με την Lagarde και την άρνηση του Ταμείου να δεχθεί τα σχέδια της Ελλάδος να αποχωρήσει πρόωρα από το μνημόνιο, το ελληνικό 10ετές ομόλογο επιδεινώθηκε δραματικά φθάνοντας στις 16 Οκτωβρίου έως το υψηλό 9,28%.
Διόρθωσε από τα υψηλά ετών έως το 8% σε απόδοση πώλησης και παραμένει κοντά στο 8,10% (κλείσιμο 20 Οκτωβρίου 2014) ή πέριξ σε αυτά τα επίπεδα.
Άρα η συσχέτιση της δημοσκοπικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ και επιδείνωσης των 10ετών ομολόγων είναι επισφαλής εκτίμηση και δεν προκύπτει στο ακριβές παράδειγμα που παρουσιάσαμε.
Ότι προκαλεί αναστάτωση η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές αλλά η δραματική επιδείνωση του έσχατου διαστήματος αποδίδεται αποκλειστικά στους άτοπους χειρισμούς της κυβέρνησης να αποχωρήσει από το μνημόνιο χωρίς κάποιο ουσιαστικό σχεδιασμό.
Ωστόσο για να αποδοθεί και η πραγματικότητα με ακριβή τρόπο, η πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα είναι επίτευγμα της τωρινής κυβέρνησης καθώς από το 36,59% τον Φεβρουάριο του 2012, φθάσαμε στο 5,47% τέλη Αυγούστου του 2014.




Embedded image permalink

Πρώτη ενημέρωση: 08:13, Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης