Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα περιθώρια ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι έως +12% και τα περιθώρια πτώσης έως -41% - Για καλό και για κακό διαβάστε αυτό το κείμενο

Τα περιθώρια ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι έως +12% και τα περιθώρια πτώσης έως -41% - Για καλό και για κακό διαβάστε αυτό το κείμενο
Οι εκλογές - αν γίνουν - θα πραγματοποιηθούν με 600-550 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο....
Μετά το πρόσφατο κραχ στο χρηματιστήριο με χαμηλό έως τις 852 μονάδες και την δραματική επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα όπου η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε έως το +9,25% καταβλήθηκε μια τεράστια προσπάθεια ενεργοποίησης των δυνάμεων αυτοσυντήρησης.
Το χρηματιστήριο ανέκαμψε από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά περίπου 10%, ωστόσο στα ομόλογα η κατάσταση παραμένει αρνητική με το 10ετές χρεόγραφο να διαμορφώνεται στο 8,10% έχοντας υψηλό 9,25%.
Ενόψει των stress tests των τραπεζών αναμένεται Πειραιώς και Alpha bank να αποτελέσουν θετική έκπληξη ενώ Εθνική και Eurobank θα χρειαστούν μικρής σχετικά κλίμακας ανακεφαλαιοποίηση.
Σε γενικές γραμμές το θέμα των stress tests έχει αποτιμηθεί στην αγορά, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, πλην ενός δυσμενούς σεναρίου που πλέον δεν αποτελεί βασικό σενάριο.
Το επόμενο μεγάλο γεγονός στην Ελλάδα θα ήταν η βιωσιμότητα του χρέους αν και θα συνδεθεί το σχέδιο εξόδου από την Τρόικα με την υιοθέτηση μιας προαιρετικής πιστοδοτικής γραμμής προς την Ελλάδα και με μια λύση για την βιωσιμότητα του χρέους....με πολλά ερωτηματικά αν θα υπάρξει τελικά βιώσιμη λύση για το χρέος.
Το κορυφαίο γεγονός που θα κρίνει καταλυτικά την πορεία της Ελλάδος είναι προφανώς η εκλογή ή όχι του προέδρου της Δημοκρατίας, εξέλιξη που θα διαφανεί αρχές Φεβρουαρίου του 2014.
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Προφανώς βραχυχρόνια οι επενδυτές να παρακολουθούν πολύ στενά την συμπεριφορά των ομολόγων.
Αν διαπιστώσετε ότι οι αποδόσεις π.χ. του 10ετούς δεν υποχωρούν προς πιο φυσιολογικά επίπεδα δηλαδή προς το 6,5% με 6% και παραμένουν στην ζώνη του 8% είναι προφανώς κακό, κάκιστο σημάδι.
Άρα πρώτο στοιχείο βραχυχρόνια η συμπεριφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Δεύτερο στοιχείο τα stress tests.
Alpha και Πειραιώς θα είναι οι κερδισμένοι, Eurobank και Εθνική θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια λελογισμένα.
Ωστόσο και αυτό το νέο δεν θα μπορέσει να αλλάξει την γενικότερη εικόνα της αγοράς.
Με βάση ενδείξεις, τεχνική ανάλυση και εκτιμήσεις ξένων οίκων, στο καλό σενάριο το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 990 μονάδες να φθάσει στις 1020 μονάδες και στο βέλτιστο σενάριο στις 1050 μονάδες.
Το βασικό σενάριο είναι κίνηση έως τις 1020 μονάδες το επόμενο διάστημα.
Όμως με την ολοκλήρωση του ανοδικού κύματος, θα πρέπει όλοι να προσγειωθούν στην πραγματικότητα.
Ποια είναι η πραγματικότητα ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει περιθώρια πτώσης έως 41% από τα τρέχοντα επίπεδα….δηλαδή πτώση έως τις 600-550 μονάδες.
Τα υψηλά για το 2014 τα έχουμε δει τον Μάρτιο του 2014, οπότε θα πρέπει να ξαναδούμε νέα χαμηλά κάτω δηλαδή από το πρόσφατο χαμηλό των 852 μονάδων.
Μην λησμονούμε χαμηλότερες κορυφές χαμηλότεροι πυθμένες, το πλαγιοκαθοδικό κανάλι δεν έχει αλλάξει....

Τι θα συμβεί;

Επειδή μας αρέσει το ρίσκο της εκτίμησης, θα πούμε αν τον Μάρτιο του 2015 προκηρυχθούν εκλογές – καθώς θα έχει αποτύχει η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας - οι 600-550 μονάδες είναι τόσο σίγουρες όσο και για το γεγονός ότι ο Ήλιος ανατέλλει από την Ανατολή και δύει στην δύση.
Οι εκλογές - αν γίνουν - θα πραγματοποιηθούν με 600-550 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης